Staatsman

Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Abraham Lincoln, Winston Churchill en Franklin D. Roosevelt. Zij worden gezien als grote staatsmannen; staatslieden uit de tijd dat de genderdiscussie nog onbekend was.

‘Bijna’ alles overstijgend

Staatsmannen en -vrouwen worden vaak gekenmerkt door hun vermogen om politieke verdeeldheid te overstijgen en compromissen te sluiten voor het welzijn van de samenleving als geheel.

Een staatsman of -vrouw wordt niet alleen beoordeeld op basis van de politieke successen, maar ook op hun morele integriteit, ethisch handelen en toewijding aan democratische waarden. Ze streven vaak naar lange termijn doelen en houden rekening met de belangen van toekomstige generaties.

Staatslieden kunnen verschillende rollen bekleden, zoals presidenten, premiers, ministers en andere politieke leiders op nationaal en internationaal niveau.

Het is belangrijk op te merken dat de term ‘staatsman’ soms wordt gebruikt als een eretitel en niet alle politieke leiders die als staatslieden worden beschouwd, zijn het erover eens dat ze als zodanig moeten worden genoemd.

In de politiek zijn staatsmannen leiders die worden erkend vanwege hun wijsheid, diplomatieke vaardigheden, visie en vermogen om effectief te handelen ten behoeve van het algemeen belang.

Nederlandse staatsmannen

De bij de inleiding genoemde personen worden beschouwd als staatsman. Met uitzondering van de Vader des VaderlandsWillem van Oranje (Willem de Zwijger) kennen we in Nederland in wezen alleen politieke staatsmannen.

Andere Nederlandse staatsmannen zijn Johan de Witt (architect van het Nederlandse handelsimperium (VOC) en de politieke stabiliteit tijdens de Gouden Eeuw) en Willem Drees (vader van de verzorgingsstaat). Ook Ruud Lubbers, Wim Kok en Mark Rutte worden gezien als invloedrijke Nederlandse staatsmannen. Van de 5 Nederlandse staatsmannen zijn er 4 premier van Nederland geweest.

De beste premier

Voor veel Nederlanders is Pim Fortuyn de beste premier die Nederland nooit mocht hebben. Pim Fortuyn die werd vermoord door een ‘kogel van links’, na vuilspuiterij en niet aflatende hetzes.

Vader des Vaderland en staatsman Willem van Oranje was ten tijde van de ondertekening van het Plakkaat van Verlatinghe stadhouder van alle zeven provinciën. De wapenspreuk ‘Je Maintiendrai’ (ik zal handhaven) werd gebruikt door Willem van Oranje.

Om verschillende redenen heeft het ‘moderne’ Nederland zijn beste premier dan ook nog nooit mogen hebben.

Maar nu Omtzigt

Pieter Omtzigt zijn ‘nieuw sociaal contract’ associeert zich met het Plakkaat van Verlatinghe. Nu weet ik niet of Pieter Omtzigt zichzelf ziet als staatsman. Wel is inmiddels voor velen overduidelijk dat de leiderschapskwaliteiten van Omtzigt niet bepaald overtuigend zijn.

Omtzigt laat zich nog wel steeds gelden als het kamerlid; als principiële niet-bestuurder. Dat hij invloed heeft is ook duidelijk. De politieke leiders van de partijen waarmee hij eerst brak en nu weer mee praat, hebben laten weten ook geen bestuurder te willen zijn.

Ze nemen niet alleen plaats in de kamer zo is nu de bedoeling. Geert Wilders ziet zelfs af van zijn premierschap. Daarmee staat Omtzigt dus aan de wieg van wederom een beste premier die Nederland niet mocht hebben.

En ik moet direct bekennen, gelukkig. Niet omdat ik Geert Wilders niet zie als de beste premier van Nederland op dit moment. Maar omdat Geert Wilders wel in leven is en zodende de grootste nog levende staatsman van Nederland is.

Nog een mooie toekomst

Aan de ruk naar rechts is geen ontkomen meer aan. Links houdt zich politiek enkel nog staande door fusies en het dwarsbomen van verkiezingsuitslagen.

Het is veelal rechts dat de dienst uitmaakt in Europa. Met de komende verkiezingen voor het Europees Parlement voor de boeg een mooi vooruitzicht.

Net als dat er voor Geert Wilders en Nederland er een mooi vooruitzicht is. De grootste staatsman wordt in de toekomst premier van Nederland.

Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Nederland / Enschede is het waard!

———————-

Erwin
Erwin Versteeg

Erwin Versteeg is zelfstandig ondernemer en sinds maart 2018 voorzitter van ‘Verbindend Enschede’. De columns die hij schrijft, zijn op persoonlijke titel en bedoeld om een discussie op gang te brengen. Onderwerpen in de columns zijn lokaal, landelijke, geopolitiek of maatschappelijk, en daarmee lokaal en/of landelijk mogelijk geen onderdeel van hun (politieke-) verkiezingsprogramma.

.

Deel dit:
5 2 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mgjb
27 dagen geleden

Erwin,
het kan zijn dat ik de humor mis om enkele van die ritselaars als staatsman te zien.

Je hebt gelijk dat er in heel Europa een ruk naar rechts gaande is. Ik noem het liever een stap naar meer realisme. Maar voor dat omgezet gaat worden in wetten, akkoorden, regelingen en afspraken die het leven van de burger gaan verbeteren zal er nog zeer veel tijd verstrijken. Of liever verloren gaan en al die tijd komen we dichterbij een zwarte periode zoals instorting van de economie, oorlog of maatschappelijke grote onrust.
En dat komt omdat al die linkse, met vreemde ideologie behepte partijen precies weten hoe de maatschappijen georganiseerd zijn. Ze hebben zich in de haarvaten van de maatschappij genesteld als een herpes virus in een lichaam en dat verdwijnt nooit.
Eerst hebben die bestuurders zichzelf onschendbaar gemaakt voor alle ellende die ze veroorzaken. Vervolgens grote groepen geinstalleerd in de vele NGOs, direct en indirect gefinancierd door belastinggeld en sommige puissant rijken die nog rijker (=machtiger) willen worden. Maar ook tienduizenden ambtenaren die diep in de organisaties zitten en elke verandering frustreren die tegen hun verderfelijke ideologie ingaat.

Ze hebben de media en grote delen van de rechterlijke macht in handen.
Voeg daarbij dat ze een kleine rijke groep nog rijker laten worden door al die subsidies die hun ideologie ( zgn het redden van de wereld, het beschermen van de zwakken, het verduurzamen van alles) moet waarmaken en je vecht tegen een zeer machtige tegenstander.

En het ergste is dat ze precies het tegenovergestelde bereiken van wat ze beweren na te streven. Er komt oorlog, de armen worden armer, er vindt een transfer plaats van arm naar rijk, de verduurzaming zoals nu ingevoerd leidt tot een instorting van de economie. En dan resteert er een kleine groep die alles heeft en de rest als slaaf gaat inzetten.

We hebben nog een lange weg te gaan. En de uitkomst in wat mij betreft hoogst onzeker.

A.R. Girbes sr
27 dagen geleden
Antwoord aan  mgjb

U pakt de koe goed bij de horens , en, ik concludeer dat linkse betweters geen benul hebben wat ze doen en vooral de consequenties van hun handelen niet zien . De “” begrensde rationaliteit “” van die ” linkse figuren”” geeft ernstig te denken en waardoor per definitie mogelijk Uw pessimisme op focust . We weten dat de “” de massa”” nu eenmaal niets begrijpt van de politieke situatie in Europa en in Nederland en, dat is een probleem maar …… niemand krijgt daarvan de schuld . Immers Het is al eeuwen een bende en dat is “ kennelijk “” in de mens “ gebakken “” ( in het DNA) door moedertje natuur zo “ vastgezet””. Ik ben voor kleine gemeenschappen waar “ men”” elkaar corrigeert bij fouten , en de gehele ( kleine) gemeenschap daarvan profiteert . Megalomanie en Nepotisme alsmede de machtswellust van een enkeling met een verbale gave , komt bij iedere generatie voor , wie een beetje in de geschiedenis duikt zal dat zeker “ ontdekken”. Wie het boek van Wijlen Prof Dr. Couwenberg , heeft gelezen over de Franse revolutie, zal merken hoe bloedig een “ revolutie” kan verlopen. Het karakter van de mens in “” die tijd”” was niet anders dan nu het geval is, alleen de mentale ontplooiing en IU juridische omstandigheden zijn veranderd,. De periode 1930 – 1945 is , mijns inziens , een verschrikking geweest waarbij de diepste dierlijke instincten bruikbaar waren voor de toen aan de macht zijnde Elite dewelke waarvan velen zwaar gestoord waren . Dat er een oorlog kan komen, acht ik onwaarschijnlijk omdat een nucleaire dreiging meestal voldoende is een Wereldoorlog te voorkomen . Immers : Totale vernietiging van de aarde wacht niemand op. We hebben inderdaad nog een lange weg te gaan ……. Maar de tekenen zijn toch beter dan U schetst . Het Latijnse gezegd is in karakter de harde waarheid . “” Naturam expellas furca ta’men us’que recurret”. ( al drijf je de natuur er met een hooivork uit, toch zal zij terugkeren”) En , daar hebben mee te maken , ook beseffen velen dat niet .

Joost Visser
27 dagen geleden

Rl, WK, MR staatsmannen! Mijn hemel, i bent de weg kwijt.