Het Nationale Rampenplan

In het artikel “de Knot-ramp” dat op de websites van Sta-pal en Nieuw Rechts werd gepubliceerd, staat o.m. te lezen dat Knot “na 13 jaar met zijn handen o.m. in de algemene pensioenpot te hebben gerommeld, blijkbaar nog steeds niet weet wat de rol van DNB in Nederland zou moeten zijn”.

Die had hij kunnen vinden in o.m. Wikipedia: “toezicht houden op een veilig en betrouwbaar betalingsverkeer; een solide en integere bedrijfsvoering van financiële instellingen en stabiele prijsvoering”. Wanneer men naar de huidige toestand in Nederland kijkt en die toetst aan de taakstelling van DNB, dan moet men vaststellen dat DNB zich niet echt aan die taakstelling heeft gehouden. In normale mensentaal: het is een puinhoop en de belastingbetaler is de klos.

Klaas Knot. Afb: WEF – Flickr

Wat ook niet in die taakstelling staat is zoals Eduard Bomhoff het in een van zijn artikelen uitdrukte “ de absurde nadruk op klimaat in het DNB jaarverslag, waarin zeven keer zoveel verwijzingen naar klimaat staan als naar inflatie. Knot maakt van DNB een klimaatbank, een gebied waarvoor de bank geen expertise heeft en ook niet in het takenpakket past”.

Gebrek aan kennis en kunde zit aan verkeerde knoppen te draaien

Open ik vandaag de website van Nieuw Rechts en wat staat daar te lezende vijf grootste pensioenfondsen van Nederland zijn bereid om miljarden euro’s te investeren in de energietransitie. Wel willen ze dat dit buiten het democratisch mandaat om gebeurt, en dat de overheid moet meebetalen bij verlieslijdende projecten. De kans op verlies lijkt echter zeker aanwezig. Zo lijdt pensioenfondsen ABP al jarenlang enorme verliezen met zijn groene beleggingen, vooral sinds het aantreden van directielid Paul Rosenmöller (GroenLinks). Het lijkt er sterk op dat het duo Knot-Rosenmöller graag goochelt met het geld van anderen om te gaan deugdoen in een gebied waarin beiden en ook hun inner circle geen kennis, kunde en ervaring hebben. Een beetje politiek bedrijven om elitocratie en activisten te willen pleasen.

Omdat de steller van het artikel op de website NieuwRechts het voorbereidende werk heeft gedaan en de vaststellingen overeenkomen met de inhoud van mijn eigen manuscript over de zin en onzin van de Energiewende in Duitsland vanaf 2015, gebruik ik de tekst van die column.

Het verlies komt op de schouders van de inleggers

In totaal beheren de pensioenfondsen ABP, PFZW, PMT, BpfBouw en PME bijna € 900 miljard euro aan Nederlands pensioengeld van ambtenaren, bouwvakkers, metaalwerkers en zorgmedewerkers. Maar in de toekomst willen de fondsen miljarden euro’s, die eigenlijk toebehoren aan de Nederlandse actieven en postactieven, gaan investeren in ambitieuze klimaatambities. De fondsen willen vooral veel geld steken in de uitbreiding van warmte- en elektriciteitsnetten. Dit schrijven ze in een brief aan informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol, meldt Financieel Dagblad. Om hoeveel miljarden euro’s het precies gaat, blijft onduidelijk. 

Investeren in warmtenetten ligt sinds kort onder een vergrootglas en het oplossen van de problematiek van elektriciteitsnetten gaat nog lang niet crescendo. Deze week erkende wethouder Zita Pels (Duurzaamheid) dat de Amsterdamse energietransitie hapert, omdat er grote problemen zijn om het warmtenet betaalbaar te houden. Sociale huurders zien hun energierekening met honderden euro’s per jaar stijgen na een overstap op het warmtenet, meldt Het Parool. Daarom weigeren corporaties momenteel om nieuwe woningen aan te sluiten. In totaal is er 14 miljard euro gemoeid met deze Amsterdamse transitieplannen.

Desondanks willen de vijf pensioenfondsen miljarden euro’s in warmtenetten gaan investeren. Hiervoor willen ze een langdurige overeenkomst sluiten met het kabinet. Wel vinden de fondsen het belangrijk dat een nieuw kabinet na een nieuwe verkiezingsuitslag geen wijziging kan aanbrengen in deze plannen. Het moet dus buiten het democratische mandaat om gebeuren. Zoals de Kabinetten Rutte de achterliggende 13 jaar graag in navolging van Kabinetten Lubbers en Kok hebben gedaan. Waar dat toe leidt staat ook in het eerder genoemde Knot-artikel en nu willen DNB en vijf pensioenfondsen zich ook op het buitenparlementaire pad bewegen.

Bovendien moet de staat betalen als een duurzaam project verlies oplevert. Vinden de fondsen. En de kans dat dit gebeurt, lijkt zeker reëel. In de afgelopen jaren zijn steeds meer pensioenfondsen, zoals ABP, zich gaan wagen aan duurzaam beleggen. Dit is niet zelden met een miljoenen- tot zelfs miljardenverlies tot gevolg in aandelen. Daarom wilden VVD en PVV dit al vorig jaar aanpakken door pensioenfondsen te dwingen om de financiële risico’s van groen beleggen inzichtelijk te maken.

Ellende en rampspoed voor de belastingbetaler

Wanneer Duitsland als lichtend voorbeeld wordt genomen voor de huidige stand van de Energiewende, dan schieten de tranen in de ogen. De “ampel regering” in Duitsland wilde met gezwinde spoed de door Mutti Merkel in gang gezette Energiewende voortvarend doorvoeren. Helaas zitten daar hoofdzakelijk idealisten en geen realisten en cijferdeskundigen in de regering en wat is daar het gevolg van?

Het Duitse Blackout News rapporteerde op 27 december 2023 op haar website https://blackout-news.de, hoe de Duitse overstap naar hernieuwbare energieën van “een hausse naar een crisis” is gegaan, Het beleid van de ergste minister ooit van Economie (van de Grünen) leidt de Duitse economie naar een ramp.

Volgens een rapport van kredietbureau Creditreform zet de Duitse economie haar neerwaartse spiraal voort en groeide het aantal faillissementen in 2023. Uit de gegevens blijkt dat er 18.100 faillissementszaken waren, wat neerkomt op een stijging van 23,5% ten opzichte van 2022. Creditreform meldt dat steeds meer bedrijven bezwijken onder de constante last van hoge energieprijzen en renteomslag. De economische schade voor crediteuren als gevolg van wanbetalingen bedraagt € 34 miljard en daardoor staan 205.000 banen op de tocht ​​of zijn al verloren gegaan, 30.000 meer dan vorig jaar en het ziet ernaar uit dat die trend in de komende jaren niet omgebogen zal worden.

De Duitse economie heeft sinds de Covid-19-crisis met grote tegenwind te kampen gehad: oorlog in Oekraïne, contraproductief westers sanctie regiem, hoge rentetarieven, blijvende inflatie en transitie naar groene energie waarbij het idealisme het wint van het realisme hebben veel consumenten en bedrijven met enorme kosten opgezadeld. Er gloort ook weinig hoop aan de horizon, aangezien het Duitse mediakanaal Tagesspiegel bericht: “Er is geen verbetering in de situatie in zicht.” Er is geen oplossing. De situatie is hopeloos. Het is uit de hand gelopen. Op elk denkbaar niveau.

Dat krijgt een land als leden van een elitocratie zonder kennis, kunde en ervaring met hun handen aan knoppen gaan draaien en geen benul hebben van draai richting, snelheid en tijdsduur. Mensen zoals Knot en beheerders van die vijf pensioenfondsen, mensen zoals idealisten in diverse politieke partijen die niet kunnen procesdenken en geen besef hebben van oorzaak en gevolg; bedrijven die zich bedienen van green washing en zich op de borst slaan iets voor klimaat en milieu te doen en bekende en onbekende activisten die menen anderen de les te moeten lezen en zelf hartelijk meedoen aan klimaat verandering en milieuvervuiling.

Dat gebeurt als regeringen lopen te graaien in pensioenpotten en op een buitenparlementaire manier hun binnen – en buitenlandse hobby’s willen financieren; als slechte goochelaars als Knot en pensioenfondsbeheerders denken iets van klimaat beheer te weten. Eduard Bomhoff heeft het al een decennium bij het rechte einde: Knot raus en neem die arrogante pensioenfondsbeheerders in godsnaam mee.  


Deel dit:
5 2 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A.R. Girbes sr
13 dagen geleden

Ook ik vraag mij steeds af waarom er door “ het Linkse Tuig “” subversief “ gedacht wordt . Het is het zoveelste bewijs hoe “ Onvolwassen” veel mensen zijn . Immers : De consequenties van het “” subversief” denken is het afwijkend onderscheidend “ deel van een algemeen aanvaarde samenleving waarbinnen de economische existentie de machtsbeleving mogelijk niet aanvaardbaar is . Dat een Diversity , Equity en inclusion in de ( hun) “ denktrant” is opgenomen blijkt “ een ontevredenheid”” mogelijk de aanzet is . Er zijn meer gevoelsuitingen waarbij een ontevredenheid” wordt uitgedragen .Maar dat betekent ook dat het relativeren een onmogelijke opgave is voor “ die onvolwassenen””, ongeacht de functie die men bekleed . En , uit pure onnozelheid, en politiek onverdraagzame verhoudingen , bijvoorbeeld,, de machtige multinationals en “ de winstmaker Shell, “” deze onevenredigheid voor de “” onvolwassenen een onaanvaardbare obstakel is bij het “ gelijkheid denken “” . Dat Mark Rutte ook een linkse denker is, ondanks zijn liberale opvattingen, komt doordat hij zich met Links wil ( kan) identificeren , waar nu de politieke macht wordt uitgedragen , hij zich, ongeacht de situatie , wil waarmaken . Zijn psychopatisch gedrag noopt hem tot een “ ostentatieve uiting met als gevolg dat hij, met zijn verbale capaciteiten, vaak een dominantie kan “” uitstralen””. Dat Klaas Knot slechts een hulpje is van Rutte, is voor Rutte een meevaller . Immers “””: Hij kan zijn financiële uitspattingen met zijn geliefde “ Playboy houding “ ruim benutten . Zijn beslissing om Oekraïne gedurende 10 jaar ( tien) te helpen, haalt hij een wit voetje bij de Amerikanen en “” De Europese Unie, de VN en de WHO “” . Dat de Nederlandse belastingbetaler daar het niet mee eens is, maakt hem niets uit . De heer Dunki heeft alweer de spijker op de kop geslagen …… maar die constatering zal Rutte een worst wezen, zolang hij Klaas Knot kan bewerken en zijn “” playboy stijl”” kan handhaven . Dat immigratie een onbetaalbare zaak wordt, deert hem niet . Rutte en Knot zijn een ramp voor Nederland . Zo zien we , dat mensen op de hoogste posities , niet beseffen wat ze doen . Hun ziek gedrag wordt “ gestuurd “” door een psychopatisch a- sociale constitutie “” , gevoelloos en zonder enige vorm van verantwoordelijkheid . Dat is mijn mening omdat de wetenschappelijke kenmerken overeen komen met hun gedragingen . ( Google : gezocht en gevonden naar kenmerken van een psychopaat )

Taco
13 dagen geleden

Heldere analyse Charles. Dank daarvoor.
DNB en pensioenfondsen, zoals o.a. het ABP, bedrijven inderdaad klimaat hobbies met geld van gepensioneerden en belastingbetalers
i.p.v. zich fulltime te richten op hun kerntaken.
Jammer en schande.

ronald.dunki
14 dagen geleden

Het ongeremd oplopen van de nationale schuldenlast en van de inflatie passen niet in Knot’s links georiënteerde denkraampje. Waar de prioriteiten van deze linkse ambtenaar wèl liggen moge geïllustreerd worden door de aanstelling – reeds enkele jaren geleden – van een vrouwelijke directeur die de afdeling DEI ging opzetten.(Diversity, Equity en Inclusion). Let wel, dit is volledig representatief voor de welbewuste subversie van de Nederlansde economie door ‘woke’ Mark Rutte, Knot is slechts het hulpje..

Koddebeier
14 dagen geleden

Links smijt nou één maal graag met andermans geld !
En is onbetrouwbaar tot op het bot !!