Patiëntengegevens binnenkort naar verzekeraar

De kans dat de gegevens die uw huisarts van u in de computer bijhoudt binnenkort bij uw zorgverzekeraar liggen, is niet langer denkbeeldig.

Het overgrote deel van de Nederlandse huisartsenpraktijken deelt de medische dossiers van al hun patiënten met het commerciële softwarebedrijf Calculus uit Leiden, wat onderdeel is van een Canadese investeringsmaatschappij. Dat staat te lezen in het NRC dat daar onderzoek naar deed. Met hun VIP-Live systeem wisselen artsen binnen hun regio eenvoudig en automatisch informatie uit met andere behandelaars. Vrijwel alle gebruikers zijn tevreden en het systeem is inmiddels de standaard in de Nederlandse ‘ketenzorg’. Volgens leverancier Calculus heeft hun softwarepakket een marktaandeel van rond de 80 procent.

Dat houdt dus in dat 80% van alle huisarts-patiëntengegevens bij een commercieel bedrijf ligt opgeslagen, zonder dat die patiënten daar ook maar de geringste weet van hebben. Overal in het land hebben huisartsen zich verenigd in regionale organisaties. Dat zijn zorggroepen van soms een paar honderd huisartsen. De besturen van hun organisaties sluiten de belangrijkste deals met zorgverzekeraars over vergoedingen en zijn ook leidend bij de keuze voor het (software-) systeem waarmee artsen regionaal informatie uitwisselen.

Per saldo komt het erop neer dat het voor deze commerciële club een koud kunstje is om bijvoorbeeld patiëntgegevens van mensen met bepaalde chronische aandoeningen tegen betaling te delen met aanbieders van geneesmiddelen voor die aandoening. Bijgevolg kan die aanbieder zijn marketingbeleid gemakkelijk uitstippelen en de patiënten benaderen met zogenaamd ongeadresseerde, specifieke reclame.

Doorgeredeneerd, zullen ook zorgverzekeraars hevig geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld erfelijke risicofactoren van patiënten en daarop hun premies aanpassen. Deze verzekeraars nemen dan geen risico van de patiënt over, maar hun ‘verzekering’ slaat dan uitsluitend nog op het gegeven dat zij zich risicoloos ‘verzekeren’ van grote inkomsten.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft zich in 2018 over het kopiëren van de patiëntgegevens door Calculus gebogen en zag toen geen aanleiding voor verder onderzoek omdat de gegevens versleuteld zouden worden opgeslagen en alleen toegankelijk zouden zijn voor de huisarts. Dat is natuurlijk baarlijke nonsens. De versleutelingscode is in handen van Calculus die zodoende iedere week de actuele status van mevrouw Jansen’s vagina kan raadplegen, voor zoveel daarin interesse bestaat. (Overigens is ook de leeftijd van mevrouw Jansen te raadplegen door Calculus)

Als de Autoriteit Persoonsgegevens zich zo gemakkelijk laat afschepen dan wordt het tijd die club te vervangen door terzake kundige personen, want ook daar zijn de benoemingen vooral bedoeld om gesjeesde politici van een inkomen te voorzien.

Dit maakt nog maar weer eens duidelijk waarom Adam Smith de gezondheidszorg nadrukkelijk uitsloot van zijn markteconomische theorie.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
MFZ
7 maanden geleden

Nu zijn het de verzekeraars waar patiëntengegecvens mee gedeeld wordt. Het is het pad plaveien voor het openbaar maken van een ieders medische dossier. Met als doel een ieders medische dossier integreren in een Europese Digitale Identiteit. Hierin komen tevens een ieders digitale Euro (CBDC-) bankrekening, paspoort, rijbewijs, vaccinatiepaspoort en persoonlijke CO2 budget en social credit score. Digitale centralisatie op persoonlijk niveau, de natte droom van iedere totalitaire staat. Niet je laatste booster gehaald, dan wordt je digitale bankrekening bevroren. Kritiek op de overheid, je social credit score gaat omlaag met als gevolg inperking van vrijheden. Een digitale gevangenis.

De pandemiewet is al aangenomen, de introductie van de digitale Euro is in oktober. Helpers weg, eerste ronde…….