Intimidatie

Minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) trad afgelopen donderdag af na nieuwe beschuldigingen van “mondelinge en fysieke intimidatie”. Na ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’ is het nu klaarblijkelijk tijd om het menselijk gedrag in een fantasiewereld van roze ballonnen, zonnebloemen en lichtblauwe feeën te persen.

In een eerder artikel over Eerste Kamervoorzitter Bruijn, heb ik al aangegeven dat er twee lijnen zijn langs welke een werknemer kan reageren op de toorn van een leidinggevende. In het eerste geval zijn de afkeurende opmerkingen terecht en zorgt men dat het niet weer gebeurt. In het tweede geval zijn de opmerkingen aantoonbaar onterecht en krijgt de leidinggevende een verbaal koekje van eigen deeg terug.

vm Minister Wiersma. Afb: wikipedia.

Wat opvalt aan de klachten over zowel Bruijn als Wiersma, is dat de klagers veelal anoniem willen blijven; wat kan daar nu in vredesnaam de reden voor zijn? Ik stel me zomaar voor dat de klagers zichzelf eigenlijk schamen omdat ze iemand als Wiersma niet een geweldige schop onder zijn achterste hebben gegeven als die er (als leidinggevende) blijk van geeft een echte rat te zijn. In dat geval sta je namelijk zelf ook voor schut, want een normaal mens accepteert van niemand ongefundeerde kritiek. Bovendien ziet die Wiersma er nu niet direct uit als een echte ijzervreter, wat overigens voor de meeste mensen met een grote muil geldt.

In specifiek dit geval (met Wiersma dus) lijkt het er eerder op dat het gaat om een afrekening van de onderwijssector en een handvol hogere ambtenaren. Dat zijn nu precies de krachten die het onderwijs in Nederland tot een formidabele puinhoop hebben gemaakt, waar leerlingen amper nog wat leren maar worden geboetseerd conform een ‘woke’ fantasiewereld van bloemetjes en bijtjes. Wiersma wilde daar wel degelijk wat aan doen en had vergaande voorstellen klaarliggen om orde te scheppen in de chaos waarin met name D66-leden in directie- en bestuursfuncties of als leden van een Raad van Toezicht de zakken volpropten, maar niet leverden. De meer dan angstwekkende percentages analfabetisme bij de schooluitgangen zijn daarvoor beste bewijs. Per saldo komt het lager en middelbaar beroepsonderwijs in ons land op dit moment niet verder dan de ‘Leerweg sociale uitkeringen aanvragen & ontvangen’. Nu al moeten de bouwvakkers uit Polen worden geïmporteerd dankzij een waanzinnig slecht onderwijssysteem in ons eigen land.

Als Wiersma de belangen van zowel leerlingen als leerkrachten voor ogen heeft gehad, dan valt hem zijn verbale agressie eigenlijk niet kwalijk te nemen; de al jaren falende ambtenaren, directies en bestuurders in het onderwijs mogen eigenlijk allang blij zijn dat ze niet door een soort van ‘Rambo’ van de schoolterreinen zijn gejaagd. Zij zouden namelijk moeten resideren op een niveau waarvoor ze nu al tientallen jaren onze kinderen opleiden: de zelfkant van een eens moderne maatschappij.

Dat Wiersma zich heeft laten wegjagen laat zien dat hij als persoon kennelijk niet in staat was om de trap schoon te vegen. Het zal nog blijken dat de ‘winnaars’ van nu de verliezers van morgen zijn. Want vroeg of laat komt er natuurlijk wel een ‘Rambo’ langs die zich niet laat wegjagen.

En dat is in het voortgezet onderwijs hard nodig.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Paul Quekel
9 maanden geleden

Geachte heer Nijhof, u heeft volkomen gelijk met uw analyse, m.v.g. Paul Quekel

Leest u: ‘Val Dennis Wiersma is machtsgreep door de ambtelijke top van OCW’ *video*
01 jul 2023
De uiteindelijke val van Dennis Wiersma als minister voor Primair en Voortgezet onderwijs verliep redelijk geruisloos, zonder veel aandacht of ophef in de media. En dat is vreemd, want Wiersma is doelbewust ten val gebracht door de ambtelijke top van het ministerie van OCW, zegt Tweede Kamerlid Harm Beertema deze week in de NPO Podcast Op z’n Kop.

Wiersma is weggetreiterd omdat hij de macht wilde breken van de onderwijsbestuurders. Er is daarom een campagne tegen Wiersma opgezet waarin de ambtenaren van zijn eigen ministerie een kwalijke rol speelden, is de overtuiging van Beertema. ‘Een ambtenaar heeft, in het volle besef dat dit voor Wiersma de duw over de rand was, aan de NOS bevestigd dat er een fysiek incident plaatshad tijdens het congres in Bussum waar Wiersma sprak vlak voor zijn val.’ Van deze fysieke intimidatie heeft geen journalist een getuige kunnen vinden. Toch duikt het op in alle mediaberichten en is het een waarheid geworden, zonder waarheidsvinding.

De bevestiging van deze mysterieuze intimidatie door een van de ambtenaren van Wiersma in onacceptabel, vindt Beertema. ‘De ambtelijke top van het ministerie heeft daarmee een machtsgreep gepleegd.

Als dit geen consequenties heeft kan je op geen enkel departement nog een politieke minister aanstellen die ook maar enigszins kan vertrouwen op zijn ambtelijke top. En dat is buitengewoon schadelijk.’

De ambtelijke top van OCW, dat is Marjan Hammersma. Die kennen we nog van haar geheime hotelovernachtingen met toenmalige NPO-baas en latere mislukte D66 wethouder van Amsterdam Shula Rijxman.
Hammersma ging als baas van het ministerie, waar naast onderwijs ook media onder valt, in gesprek met een klokkenluider die wantoestanden bij de NPO kwam melden.

Die klokkenluider wist niet dat Hammersma dik bevriend was met de D66’er Rijxman.
Dat zaakje stonk, daarmee is niet gezegd dat alle zaakjes waarmee Hammersma zich bemoeit stinken, maar de val van Wiersma verdient meer onderzoek naar de kwalijke rol van zijn ambtenaren.

Gerard
9 maanden geleden

Ik denk dat we hier kunnen praten over de 4e macht in Nederland. De ambtenaren. Het is zonder meer een slechte zaak dat ambtenaren de baas willen spelen in een democratisch land.

Paul Quekel
9 maanden geleden

INTIMIDATIE.

Heer Nijhof,
EEN ANDER GELUID, zoals ook al de heer Johan Derksen bij Vanavond Insite opmerkte over de heer Wiersma.

Schoolprestaties: https://lnkd.in/eV_prWTt. Nederland was jaren geleden een van de best presterende landen om onze jeugd goed op te leiden. Helaas is het onderwijs in Nederland afgegleden naar een bedenkelijk niveau,

M.v.g. Paul Quekel

Rieks
9 maanden geleden

Fysieke intimidatie?! Wat zou dat zijn vraag je je af? Maar zoals altijd, we horen nooit waar het over gaat. Anoniem… Net als met bestuurders die beweren bedreigd te zijn. En waarom vraagt een journalist nooit door of poogt het “slachtoffer” op te sporen? Is nieuwsgierigheid niet een eerste vereiste voor dat al?

Rieks
9 maanden geleden
Antwoord aan  Rieks

… voor dat vak.

ronald.dunki
9 maanden geleden

Rutte kijkt wel uit om zich met Rambo’s te omgeven als het kan met een collectie perverse D66 kneuzen.