Koopkracht?

Het kabinet en de coalitiepartijen trekken zo’n 16 miljard euro uit om de koopkracht van Nederlanders een klein beetje te herstellen. Niet teveel, want er moet wel verschil blijven tussen het lopende plebs en de gevleugelde leiding.

De minimumlonen en de uitkeringen zullen met 10% stijgen volgens de plannen en bovendien zijn er voor deze groep ook nog energie-, zorg- en huurtoeslag beschikbaar. Verdient u meer dan ongeveer 35.000 euro per jaar, dan bent u keurig de sjaak; geen toeslagen en u ziet maar hoe u het redt. De laagste inkomens wel en die komen netto dan ook keurig uit op hetzelfde inkomen als de laagste middeninkomens groep. Retorische vraag: is dat een ‘mooi pakket’?

Nee, natuurlijk niet, sufferd.

Waarom zou iemand die uit Somalië komt en die niet van plan is te gaan werken, voorrang krijgt op de woningmarkt, een bijstandsuitkering krijgt, energietoeslag krijgt, zorgtoeslag krijgt, huurtoeslag krijgt, 12.000 euro voor de inrichting van het (huur –/- huurtoeslag) huis, een gratis driewieler-elektrische fiets voor de gehandicapte vrouw (zijn er ineens heel veel van hé?) gratis taalles (wat niet echt werkt), een gezinscoach en een financieel coach, het in Godsnaam slechter moeten hebben dan iemand die hier is geboren, een opleiding heeft, een goede baan en verder voor de rest hartstikke kan doodvallen nadat de belastingen zijn afgetikt?

Ik heb wel een idee, maar ‘Het kabinet en de coalitiepartijen‘ hebben daar kennelijk een ander beeld bij.

De belastingen voor energiebedrijven gaan omhoog, dat krijgt u dus straks nog bij uw energierekening opgeteld…. Verder gaan de belastingen voor àlle bedrijven omhoog, inclusief ZZP-ers en die betaalt u straks dus ook extra in de winkels, aan de klusjesmannen en de verwarmingsmonteur…. Omdat de prijzen op die hogere belastingen worden aangepast.

De maatregelen van het kabinet komen te laat en ze leiden bovendien tot een veel grotere kans op recessie en zelfs depressie. Wat er eigenlijk direct moet gebeuren is dat de overheid fors in het eigen vlees gaat snijden en alle flauwekul maatregelen overboord kiepert. Dat zijn er nogal wat. Klimaat- en milieubeleid, woke- en genderneutrale quatsch, strooien van subsidies over politiek-correcte en bevriende clubs, de import van gelukszoekers, et cetera, enzovoorts. Met alle miljarden die dan overblijven kan de overheid haar kerntaken nog prima uitvoeren, het leger op orde brengen, de politie herstellen, de rechtspraak grondig uitwassen, de Ministeries zuiveren van politieke speeltjes en noem het verder maar op.

Omdat bedrijven hun korte en lange termijn inkomsten onder deze condities zullen zien dalen en de onzekerheid toeneemt, zal er minder worden geïnvesteerd. Dat leidt in toenemende mate tot het afstoten van niet strikt noodzakelijke (ondersteuningswerk) functies en inkrimping van het personeelsbestand, uiteindelijk sluitingen en faillissementen. Is de recessie eenmaal een feit, dan kan bij ongewijzigd beleid ook bij de overheidsfinanciën een financieringstekort ontstaan omdat de belastinginkomsten in zo’n situatie teruglopen en de overheidsuitgaven (door uitkeringen) stijgen. Daarom zijn deze maatregelen verkeerd, omdat de overheid niet eerst zelf begint met intern te versoberen en de belastingen te verlagen om de maatschappij (en daar moet het immers gebeuren) lucht te geven en de inflatie terug te dringen.

Belastingen en accijnzen fors verlagen, in het bijzonder voor energie. Dat zet tenminste zoden aan de dijk en dit communistische geëmmer beslist niet. Ik wens iedereen alvast sterkte en vooral stalen zenuwen.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
J.Blaak
1 jaar geleden

het is geen kabinet van economen, maar kneuzen.
een mp met geheugenstoornis en een minister van financiën die alleen milieu- en terroristenclubs subsidiëren