De realiteit is oorlog

De sneeuwvlokjes generatie ervaart dezer dagen de rauwe realiteit en dat is niet die van vlinders, roze paardjes of feeën met pijpenkrullen. De realiteit is oorlog, verderf en bloedvergieten waarover we de Greta Thunberg’s niet zullen horen in hun amechtige ambities om de planeet te redden van de ondergang of andere verdienmodellen.

De realiteit van het ondoordachte Westerse handelen met betrekking tot energie (transitie), internationale veiligheid (leger en NAVO) onder de conditie van een pover functionerende democratie (politieke kartelvorming) komen deze dagen in volle glorie tot hun recht. En die realiteit is stuitend; toont de neergang in onze maatschappijen zoals die in hoog tempo plaatsvond en nog steeds plaatsvindt. Het spel is lange tijd belangrijker geweest dan de knikkers en ‘realpolitiek’ was ver te zoeken. En luisterend naar de bijdragen die politici momenteel leveren, dan voorspelt dat niet veel goed.

Moraal

Sjoerdsma (D66) bijvoorbeeld, die bij ‘Dit is M’ (toen de camera’s nog niet draaiden) lachend zat te speculeren over “hoeveel geld hij kon verdienen door nu short te gaan” op de Russische economie. Hij kwam pas enigszins tot inkeer toen de half Oekraïense schrijfster Lisa Weeda hem op dat andere, Oekraïense deel van haar nationaliteit, wees. Wanneer we nu naar hem luisteren als de camera’s wel draaien, dan weten dat we met Sjoerdsma en zijn hele partij de komende decennia nog geen deuk in een pakje boter schoppen en dat zij ook niets, maar dan ook werkelijk niets, van hun mooie woorden menen. Wanneer politici moties indienen en amendementen indienen die de bedoeling hebben om de eigen aandelenportefeuille een beter aanzien te geven, dan zijn we ver van huis. ‘Short gaan’ op landen en inwoners die naar de bliksem gaan vanwege oorlog of vanwege de geplande klimaatravage, dat is: ‘Erst kommt das Fressen, und dann kommt die Moral’. En moraal is nagenoeg afwezig bij dit genre. Wat dat betreft past Poetin eigenlijk ook wel in dat gezelschap.

“Want uiteindelijk is Ollongren
onze Minister van Defensie…”

De Tweede Kamer debatteerde vandaag over de kwestie Rusland en Oekraïne. Zaken die opvallen in dit verband zijn vooral de enorme hoeveelheid strategisch royaal belegde viersterren-generaals onder de politici en dat iedereen deze morgen ‘toevallig nog iemand sprak uit Oekraïne’. Niemand heeft echter nog aan het Kabinet de vraag gesteld of er al met Poetin is gebeld, om hem te vertellen dat hij beter geen nucleair materiaal kan inzetten als hij z’n kop voorlopig op zijn romp wil houden. Laat staan er binnen de NAVO op aan te dringen om elk gebruik van een nucleair wapen te beschouwen als een aanval op een NAVO-lidstaat. Dat komt vooral omdat Nederland binnen de NAVO weinig invloed heeft de Nederlandse politici bovendien enkel op de lachspieren in het Kremlin werken. Want uiteindelijk is Ollongren onze Minister van Defensie en om nu te zeggen dat we dus een echte ijzervreter op die post hebben zitten… Kortom: het debat op dat thema was leuk voor de bevolking met het oog op de aanstaande verkiezingen.

Economie

Waar het wel over zou moeten gaan, dat is de mate waarin, evenals de manier waarop het conflict op 3000 kilometer afstand invloed op onze economie gaat hebben. Politici weten dat het besteedbaar inkomen van de Nederlanders (lees: de middengroepen) onder druk zal komen te staan en daarmee de consumentenuitgaven. In het bijzonder of het met het oog dáárop niet verstandiger is om de toch al onzinnige milieuplannen voorlopig maar eens onder te brengen bij Madame Tussaud. Of het nog op te richten ‘vermeden slavernij’ museum; dat kan natuurlijk ook. Evenmin of er niet toch weer Gronings gas gewonnen moet worden en welke garantie de inwoners van Groningen krijgen dat iedereen die daar schade van ondervindt, ook daadwerkelijk royaal en ruimhartig gecompenseerd zal worden.

Maar nee: daar kwam het helaas niet van.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
koddebeier
2 jaren geleden

Hoe komen we ooit af van dit zooitje Nep politici die alleen eigen belang na streven en niet het landsbelang ???
Uiteraard is het hersenloze stemvee de hoofdschuldige !!

Maurits Campert
2 jaren geleden

Ja Ton, zo wij weten gaat het bergafwaarts met het Europees besef over de werkelijkheid.

Boudica
2 jaren geleden

Tuurlijk niet want het besteedbaar inkomen van de politici en staatshoofd blijft stabiel en/of stijgt. Zal hun een zorg zijn, put it on the Ritz. Dat is toch de afgelopen jaren al gebleken met de Covid maatregelen die totaal niet aan de verwachtingen voldoen, door gesprekken met UWV en rvo dat er duizenden dossiers (aanvragen en verrekeningen) na 7 maanden nog niet afgewikkeld zijn. Schade en compensatie pas als aan de juiste voorwaarden en protocollen is voldaan (ja, want Nederland is een uiterst bureaucratisch landje geworden – jobcreation). Zal nog jaren duren, net als bij de WUBO voor WW2 oorlogsslachtoffers die pas in 2000 definitief klaar was. Helaas waren toen al veel slachtoffers overleden zonder compensatie. Het zal nu en in de toekomst niet anders gaan. Rutte heeft het al in zijn speech aangegeven. We spreken alle talen, behalve betalen!