Minister Kaag is kennelijk moslima

Onze Minister Kaag(D66) moet wel een vroom moslima zijn; dat kan haast niet anders. Tot ontsteltenis van veel landgenoten en hier opgevangen Iraanse vluchtelingen namelijk, heeft onze Minister van Buitenlandse Zaken de Nederlandse ambassadeur klaarblijkelijk eerder opgedragen om de inhuldiging van de nieuwe Iraanse president op 3 augustus j.l. bij te wonen.

Ebrahim Raisi werd ‘gekozen’ als nieuwe president van Iran. De werkelijkheid is natuurlijk heel anders. In Iran is de hoogste islamitische geestelijke tevens leider van het land. Deze regeert volgens het principe van ‘valajat-e fakih’ ofwel het regèntschap van de rechtsgeleerde. Het woord ‘regènt’ verwijst hier naar de plaatsvervanger van God op aarde. In Iran is dus, althans volgens degenen die erin trappen, als het ware God de baas. Onder de verantwoordelijkheid van de hoogste leider vallen onder andere de rechtspraak, het leger en controle over de media. Zo benoemt hij de opperrechter en de opperbevelhebber van het leger. De geestelijk leider heeft de macht de president te ontslaan. Daarnaast mag hij beslissingen van het parlement en/of president met een veto tegenhouden. In Iran is ‘grootayatollah’ Ali Hosseini Khamenei sinds 1989 de hoogste leider van Iran.

Afb: wikimedia-commons

Deze geestelijk leider wordt bijgestaan door een raad van twaalf mannen, de Raad der Hoeders. Deze raad bestaat uit zes religieuze leden en zes rechters in het geestelijk recht, de sharia. Zij oefenen een enorme invloed uit en mogen, net als de Hoge Leider, beslissingen van het parlement met een veto tegenhouden. Ook bepalen zij welke politici aan verkiezingen mee mogen doen en welke niet. Dat heeft kortom, met democratie weinig te maken en ook in dit geval mocht de bevolking slechts naar de stembus om op één van de goedgekeurde kandidaten te stemmen. Dat die kandidaten vooraf, aan de ‘chef namens God’, al hebben beloofd zich aan de regels van zijn spel te zullen houden, als zij zouden worden ‘gekozen’, behoeft geen discussie.

Ebrahim Raisi. Afb: wikipedia.

De situatie is dus, dat kan zelfs een kind nog zien, dat een stelletje godsdienstwaanzinnige gekken, door een hoge Nederlandse vertegenwoordiger werd gefeliciteerd met de aanstelling van een moordenaar, namelijk Ebrahim Raisi. Deze Raisi was van 1985 tot 1988 vice-procureur in de hoofdstad Teheran, eigenlijk meer een hele ‘vieze procureur’. Hij wordt door mensenrechtenorganisaties medeverantwoordelijk gesteld voor de executie van ten minste 4500 politieke gevangenen en dissidenten in de uitoefening van die functie.[1] En die moordenaar, die zonder blikken of blozen politieke tegenstanders uit de weg ruimde, werd dus namens Nederland gefeliciteerd met zijn nieuwe functie. Een land waar wekelijks personen uit de lokale LGBT-gemeenschap (Lesbisch, Gay, Biseksueel en Transgender) worden opgehangen, zou toch wat meer tegenspel mogen hebben van onze Minister, wier partij in eigen land zo begaan is met het lot van ‘die mensen’.

Het is natuurlijk onbestaanbaar dat een Nederlandse vertegenwoordiger bij de feestelijk inhuldiging van een massamoordenaar aanwezig is. Sterker: Nederland zou helemáál geen ambassade moeten hebben in een land wat wordt geregeerd door moordenaars en godsdienstwaanzinnigen.

Met het opheffen van onze ambassade in Teheran, kunnen we mevrouw “wie zijn die mensen” Kaag maar beter uitwijzen naar datzelfde Teheran. Ze zal het daar vast wel naar haar zin hebben.


[1] ‘Ebrahim Raisi heeft duizenden politieke gevangenen laten executeren’, Trouw, 18 juni 2021


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Neef Jansen
2 jaren geleden

Ik denk dat het staand beleid is om diplomatieke contacten te onderhouden met alle massamoordende regimes in de wereld, dus ook Iran.