Grenscontroles: helemaal mee eens

Nagenoeg met vreugde kondigde een presentatrice op Radio1 gistermiddag tussen 17:00 uur en 18:00 uur aan dat “Nederland weer grenscontroles heeft ingevoerd. Wie niet kan aantonen negatief getest te hebben op Corona of een vaccinatiebewijs kan tonen, moet een flinke boete betalen”. Grenscontroles: wij zijn het er helemaal mee eens.

Op zichzelf is dat geweldig; wie niet over de juiste papieren beschikt, komt ons land niet meer binnen. “Sodemieter maar weer op, zorg eerst maar voor de juiste papieren. Volgende!” Van ongelijkheid is ook al geen sprake, want de maatregel geldt (als het goed is) voor iedereen, zonder aanzien des persoons. Het is verbazingwekkend dat een vrij onbenullig virus uit een Chinees laboratorium veroorzaakt dat de overheid eens gaat doen wat zij al jaren geleden had moeten doen: onze grenzen controleren. Gewoon: eerst eens even bekijken of dat hier allemaal maar zo naar binnen mag.

‘Vluchtelingen’. Afb: pixabay

Alhoewel: er staan per week gemiddeld zo’n 700 personen aan de grens die helemáál geen papieren hebben. Zij komen binnen met het toverwoord ‘Fugitive’. Die zijn geen van allen getest op corona en al helemaal niet gevaccineerd. Dan is er toch wel sprake van ongelijkheid en een schril contrast met wat Artikel 1 van onze grondwet vereist: in gelijke gevallen, gelijk behandelen. Men zou nog kunnen denken dat er van ‘ongelijke gevallen’ sprake is, want de één is (formeel althans) ‘op de vlucht’ en de ander komt gewoon weer terug naar eigen land. Die redenering klopt echter niet, want je kunt aan de buitenkant niet zien of er sprake is van een vlucht of van thuiskomen. Geen geldige papieren is dus: ophoepelen of een kanjer van een boete. Maar zie: de één krijgt een boete en de ander onderdak, eten, uitkering, toeslagen, miele’s en wat dies meer zij. Dat rare artikel 1 moeten we toch eens naar kijken. Dat zei Fortuyn ook al…

Wij adviseren iedereen die terug komt van vakantie om ingeval van ontbrekende vaccinatie- of testbewijzen, keihard ‘Fugitive’ te roepen. Wij voorzien een reeks aan uitkeringen, toeslagen en miele’s waar u bijna angstig van wordt, al die luxe na een weekje ‘Triool’.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Buskens
2 jaren geleden

Ik ben het helemaal met u eens. Het is een belachelijke bananen republiek aan het worden hier in Nederland. Maar ja wat doen we er aan? Ik hoop dat er een ander geluid op de televisie komt volgend jaar met de nieuwe omroep ongehoord Nederland.