Ketikoti wil uitbreiden / meer geld

Er wordt al jaren over gesproken: moet Ketikoti, de dag waarop het slavernijverleden wordt herdacht en de afschaffing gevierd, een nationale vrije dag worden? De eerste grote Nederlandse bedrijven nemen daar nu het voortouw in: na Tony’s Chocolonely geeft ook radiozender FunX werknemers vrij op 1 juli. Dat staat te lezen op de website van RTL-nieuws.

Moderne slavernij in Dubai. Af: wikimedia-commons.

In 2010 kreeg Qatar het wereldkampioenschap voetbal van 2022 toegewezen en sindsdien wordt er in hoog tempo gebouwd aan stadions waarin de wedstrijden zullen worden afgewerkt. Omdat Arabieren over het algemeen zelf niet veel kunnen, worden de door Westerse architecten ontworpen stadions door slaven uit weer andere landen gebouwd. U leest het goed: slaven in de huidige tijd. Tussen 2010 en 2020 zijn er waarschijnlijk 6500 van die bouwvakkers gestorven aan uitputting, ongelukken en een bizar slechte behandeling door de Arabieren. Nogmaals: in de moderne tijd. Ik heb er de ‘woke’ activisten niet over gehoord, maar zij willen wel dat het ‘Ketikoti’ festival nog meer subsidie ontvangt, zodat het omgevormd kan worden tot een nationaal bevrijdingsfeest. Het culturele hoogtepunt van dergelijk activisme, kreeg vorm in de Nederlandse inzending voor het in ons land georganiseerde Eurovisie Songfestival: Jeangu Macrooy vertolkte namens ons land het nummer ‘Birth of a new age’ en eindigde op drie na als laatste.

Een treffende waardering van ‘Europa’ voor het ‘woke’ gedachtegoed.

Het ‘slavernijverleden’ zoals dat aan ons wordt gepresenteerd, voelt een beetje als de inmiddels overgewaaide #Metoo rage. Het ging bij Metoo vrij consequent over vrouwen die, soms jaren later, tot de conclusie kwamen dat zij seksueel waren misbruikt. Het daderprofiel was zonder uitzondering te omschrijven als: een man, van middelbare leeftijd en zonder uitzondering onmetelijk rijk. Ook in dit geval gaat het nadrukkelijk niet om veelal arme landen in Afrika, waar talloze stammen er al honderden jaren een gewoonte van maakten om menselijke oorlogsbuit als slaven te verhandelen. Nee: de pijlen zijn gericht op het rijkere Westen, want daar is gratis geld te halen. De hypocrisie straalt ervan af, wanneer een afstammeling van de Ashanti, Akwasi, zich beklaagt over slavernijverleden, koloniaal verleden, of achterstelling van negroïden. Deze succesvolle projectontwikkelaar heeft totaal niet te klagen over achterstelling en over slavernijverleden al helemaal niet. De Ashanti waren de grootste slavenverzamelaars in de geschiedenis van de mensheid.

We vieren in Nederland jaarlijks op 5 mei de vrijheid. Dat is meer dan voldoende.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties