Wat is de belofte van een wethouder waard

In April schreef ik al over het voorgenomen AZC aan de Parkweg in Enschede. Hoe het COA omgaat met asbest, de afspraken en regels en hoe B&W van Enschede aan het lijntje werd gehouden.

Boterzachte afspraken

De noodopvang gaat dicht beloofd Arjen Kampman. Als het echter klopt dat in de bestuursovereenkomst staat dat; de noodopvang in gebruik blijft tot dat er een reguliere locatie voor 550 vreemdelingen in Enschede is geopend.

‘Vluchtelingen’. Afb: pixabay

Dan zijn het boterzachte afspraken en zal de wethouder straks gewoon weer beargumenteren waarom B&W toch de noodopvang in stand moet houden. Zullen er dubbele opbrengsten zijn voor de slimme ondernemer Jan van Eck.

Op basis van het verleden kun je verwachten dat B&W ‘de inspanningsverplichting’ van het COA niet hard gaan spelen. Terwijl alle betrokken vooraf op de klompen konden aanvoelen dat je asbest niet zomaar onder het tapijt kunt vegen.

En het zal niet de enige reden zijn, misschien zal het nooit als argument worden gebruikt. Maar op basis van informatie is duidelijk dat er een nieuwe ‘asbest sanering’ ronde wordt gedaan.

Het zal dan ook wel weer politiek gedraai opleveren op kosten van de belasting betaler. Het COA geeft dit belastinggeld uit, het B&W Enschede heeft geen ballen, verantwoordelijk ambtenaren nemen geen verantwoordelijkheid en de ondernemer (Jan van Eck) kan nog wat extra geld verdienen.

Wie is Jan van Eck

Jan van Eck is een hardwerkende self-made ondernemer. En in de gemeente Enschede heeft Jan van Eck een mooie cash-cow gevonden.

De beste man investeerde in Enschede vooral in (oude) gebouwen en een goede infrastructuur. Daarnaast is hij eigenaar van tal van andere aan de evenementenbranche gelieerde bedrijfjes.

Bij deze bedrijven is ook betrokken Marten Foppen. Marten Foppen is niet geheel onomstreden. In 2017 werd hij na malversaties ontslagen als directeur van het Spoorwegmuseum.

Een parallel die ik wil maken is echter een andere. En wel naar een andere self-made ondernemer. Dit is Hennie van der Most. Ook Hennie van der Most kocht oude bedrijfspanden op en bouwt deze om tot horeca- en amusementsgelegenheden. Ook Hennie van der Most verdiende aan opvang vluchtelingen. En ook Hennie van der Most verdiende dubbel.

Zijn speelstad Oranje – een attractiepark dat een vakantiedorp had met 250 vakantiehuisjes – sloot na jarenlange financiële problemen in 2014 een deal met het COA.

Nu suggereer ik niet dat Jan van Eck gedreven is door financiële problemen. Zijn cash-cow heeft de laatste jaren immers al vele miljoenen opgeleverd.

Waar Hennie van der Most zijn COA deal destijds typeerde als ‘een geschenk uit de hemel’. Hanteert Jan van Eck al jaren een tekst ‘alle zegen komt van boven’. Wellicht tevens een verwijzing naar de verdiepingen van het Enschedese stadhuis.

Er zijn echter nog wat andere parallellen.

Verkoop speelstad Oranje

Na drie potentiële eigenaren te hebben gedumpt verkocht Hennie van der Most zijn speelstad in 2021 aan vastgoedhandelaar Amresh Bajnath.

Hij wilde – in tegenstelling tot de gedumpte potentiële kopers – weer asielzoekers huisvesten in de vakantiewoningen naast Speelstad Oranje. Onder druk van de inwoners werd echter een nieuw AZC op die plek geweigerd. Een jaar later werd er vervolgens een juridische strijd gevoerd over de opvang van Oekraïners.

Tot op heden houdt de politiek daar – onder druk van de inwoners in Oranje – voet bij stuk. En is er nog geen nieuwe bestemming voor speelstad Oranje. In tussentijd kocht de ondernemer Jan van Eck Kalkar Wunderland van Hennie van der Most.

Lijkt het er dus op dat Enschede niet het laatste kunstje was van Jan van Eck. Terwijl er ook voor Airport Twente weer kansen zijn.

De keuze wordt dus…

In Midden-Drenthe heeft het B&W gekozen voor het dorpje Oranje. De vraag is nu, heeft het Enschedese college de ballen om voor ons dorp Lonneker te kiezen.

Heeft het Enschedese college überhaupt door dat er inmiddels een andere politieke wind waait. Een andere politieke wind waarbij er door de verschillende gemeenten reeds wordt gekozen voor de eigen inwoners.

Durft het Enschedese college voor een gezond zakelijke oplossing te kiezen waarbij er – in tegenstelling tot Gert Jan Ardesch – niet een ondernemer de vernietiging in wordt geholpen.

Of gooit dit Enschedese college wederom het geld over de balk en kijkt het wederom in de richting van Den Haag….. Durft het college de keuze aan en dwingt het Den Haag om haast te maken met de strengste asielregels ooit waardoor asielzoekers nu al worden afgeschrikt.

Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Nederland / Enschede is het waard!


Erwin
Erwin Versteeg

Erwin Versteeg is zelfstandig ondernemer en sinds maart 2018 voorzitter van ‘Verbindend Enschede’. De columns die hij schrijft, zijn op persoonlijke titel en bedoeld om een discussie op gang te brengen. Onderwerpen in de columns zijn lokaal, landelijke, geopolitiek of maatschappelijk, en daarmee lokaal en/of landelijk mogelijk geen onderdeel van hun (politieke-) verkiezingsprogramma.

.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A.R. Girbes sr
19 dagen geleden

Van der Mos , ondernemer , denkt alleen aan geld . En…… juist ALLEEN geldverdienen is als zodanig « een maatschappelijke ontwrichting «  omdat GELD geen ziel heeft en derhalve slechts zeer selectief wordt «  gebruikt ». Immers: Van der Mos verkrijgt belastinggeld op basis van de ontwrichting , de instroom van asiel zoekers , dat nu bewezen is en ongelooflijk veel ellende veroorzaakt . Er is ook geen beleid inzake «  remigratie «  dat in principe de «  ellende «  continueert . De patstelling die is ontstaan blijkt slechts op zeer lange termijn te kunnen worden doorbroken : Zodat , het achterliggende beleid door Rutte’s kabinetten de «  maatschappelijke ontwrichting « «  als consequentie niet is gezien of bewust heeft weggekeken ter wille van het «  verdienmodel « « de asielindustrie « « .Aldus is uitsluitend geld verdienen zonder een bewuste verantwoordelijkheid ten aanzien van andere maatschappelijke belangen desastreus blijkt en incompetente bestuurders dat versterkt . De absolute domheid van «  bestuurders » en de desinteresse van de gemiddelde burger in politieke kwesties is « «  per definitie « «  ontwrichtend omdat de natuurwetten worden genegeerd en «  men » niet begrijpt dat iedereen van natuurwetten afhankelijk is . Overbevolking is vernietigend van karakter omdat juist «  overbevolking « «  de natuurwetten tart , zoals de behoefte aan ruimte wordt ingeperkt en de vervuiling, de menselijke voetafdruk, vernietigd de natuur . Ziedaar …… de opeenstapeling van problemen ……. In de conglomeraten, is de maatschappelijke « «  onvrede » » al duidelijk zichtbaar . De WHO en de VN omarmen een gelijkheidsideaal , dat systeem blijkt, het karakter te hebben uit de communistische tijd van de DDR . Dus , genoemde organisaties zijn bezig macht te realiseren op wereldniveau …… en ook dat is desastreus…… dus onacceptabel .

henk
20 dagen geleden

Laatste nieuws. Dick Schoof kandidaat premier.
Het moet nou niet gekker worden.
Dit kan echt niet!

a.r.girbes sr
22 dagen geleden

Kijk…….. Nederland wordt bestuurd door EN Ambtenaren en door Brussel, zoals ik al heb geschreven maar………. Nu blijkt dat ook de ” grote jongens” van ” Youtube “” dat U HUN richtlijn moet volgen…….. een typisch Amerikaans geluid. ……..****Kijkgeschiedenis bekijken, verwijderen of aan- of uitzettenIn je YouTube-kijkgeschiedenis kun je eenvoudig video’s terugvinden die je onlangs hebt bekeken. Als deze functie aanstaat, kunnen we relevante video-aanbevelingen geven. Je kunt je kijkgeschiedenis beheren door deze te verwijderen of uit te zetten. Als je de kijkgeschiedenis geheel of gedeeltelijk verwijdert, baseert YouTube geen toekomstige video-aanbevelingen op die content. Video’s die je bekijkt terwijl de geschiedenis uitstaat, worden niet in je geschiedenis weergegeven.***

Nog steeds geldt het gezegde :”” PECUNIA NON O’LET ”. De wereld van GELD EN MACHT blijkt dus ONLEEFBAAR TE ZIJN. En………. zelfstandig denken wordt NIET GETOLEREERD.

Ik heb ook de conclusies van Mr Dr. Thierry Baudet …….. beter gewaardeerd……..hij heeft tot op heden volkomen gelijk.gekregen…….. Uw vrijheid wordt U afgenomen en bij weerstand bieden krijgt U het OM op de nek als U een uitspraak doet dat het OM niet bevalt. ( Mr. Gideon van MeIjeren en Eva van Vlaardingenbroek worden vervolgd door het OM om uitspraken dewelke NIETS met opruiing of gewelduitlokking te maken hebben. De D-66 religie is nog steeds aanwezig. )

a.r.girbes sr
22 dagen geleden

***Durft het Enschedese college voor een gezond zakelijke oplossing te kiezen waarbij er – in tegenstelling tot Gert Jan Ardesch – niet een ondernemer de vernietiging in wordt geholpen.**** Aldus een deel uit het artikel.

Als Prof dr. Andrean Kinneging, ons WAARSCHUWT DAT LINKSE AMBTENAREN HET KOMEND KABINET SABOTEREN………. dat ben ik ook van de kook.

We zien dus dat de burger ” slechts oud vuil is ” en dat ook met medewerking van ambtenaren Nederland naar de verdommenis gaat.

Prof Kinniging vindt het de ” hoogste prioriteit linkse ambtenaren te TEMMEN.

We hebben dus te maken met ” landelijk gestuurde tegenwerking””.

Dat betekent dus: “” Nederland ** is overgenomen…….. en door ambtenaren en door Europa…….. en Nederland is GEEN SOUVEREINE STAAT MEER………en wordt bestuurd door BRUSSEL. De slaafsheid van ambtenaren is sinds 1945 niet verbeterd en nog steeds is de grooste groep van de Europese bewoners niet in staat zelfstandig te denken. De massieve ineenstorting van de burgerdeugden blijkt nog steeds aanwezig.
Ambtenaren vinden hun orde aan de regelmaat en hun bureau het belangrijkste………. En…….. er is geen enkele lering getrokken uit de periode 1940 – 1945.

Koddebeier
23 dagen geleden

Waarde 0,0 !!

henk
23 dagen geleden

DenHaag Den Haag,
Het regeeraccoord verandert helemaal niets.
Dit is gewoon oude wijn in nieuwe zakken.
O O Den Haag!.
We gaan recht op de afgrond af.
En we raken alles kwijt.
First you loose your country
Then you loose your freedom
And then you loose your live.
Verandering moet dus uit ons zelf komen.