Toekomstig historisch erfgoed

Op 25 maart 1957 ondertekenden België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland en West-Duitsland het EEG-oprichtingsverdrag. De Europese Raad heeft dit EEG-scharniermoment in december 2000 als ‘historische erfgoed van Europa’ aangepakt.

De Raad was van mening dat de Europese Unie snel operationeel moest worden gemaakt op het gebied van veiligheid en defensie. Voorgesteld werd om:

  • Europa te voorzien van voldoende capaciteit om politiemissies in het kader van crisisbeheersingsoperaties uit te kunnen voeren met bijzondere aandacht voor vervangingsmissies.
  • Een multinationale operationele structuur aan te bieden aan die staten die voornemens zijn zich bij de EU-operaties aan te sluiten; deel te nemen aan initiatieven van internationale organisaties op het gebied van crisisbeheersing.

Eurogendfor

Besloten werd een Europese gendarmeriemacht die verschillende Europese-staten vertegenwoordigt op te richten. Deze macht moest vooraf georganiseerd, operationeel, robuust en snel inzetbaar zijn om alle taken uit te voeren. De Europese Gendarmerie, Eurogendfor werd gevestigd in Vicenza, Italië en op 20 juli 2006 volledig operationeel verklaard.

Het ‘Lex Paciferat’ motto geeft het doel van een Europese gendarmeriemacht aan: ‘De wet zal vrede brengen’. (behalve op Kanaleneiland te Utrecht en Amsterdam Nieuw-West) Het verband tussen rechtsstaat en handhaving en naast een veilige maatschappelijke omgeving het behoud en herstel daarvan te bewaken. Eurogendfor is een snelle-interventiemacht opgebouwd uit verschillende Europese gendarmeriediensten gebaseerd op de militaire status, het gerechtelijk gezag, handhaving van de openbare orde en crisisbeheersingsoperaties.

Voor degenen die interesse hebben in de geschiedenis die voorafgaat aan Eurogendfor, heb ik die vrij beknopt uiteengezet elders op deze website. Voor dit artikel beperk ik mij tot het beoordelen van nut en noodzaak van een Europese politiemacht tegen de achtergrond van de nationale soevereiniteit en de individuele, grondwettelijke taken, naast hun verantwoordelijkheid jegens de Volksvertegenwoordigers, zulks in elke lidstaat afzonderlijk.

Toevoegen aan historisch erfgoed

De Nederlandse Politiewet omschrijft de taak van de politie als volgt:

De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.”

De Nederlandse politie ontleend de bevoegdheid voor het optreden dus aan het ‘Bevoegd Gezag’. Het lijdt geen twijfel dat in ons land het bevoegd gezag berust bij de Koning, die dat heeft gedelegeerd naar zijn Ministers en Staatssecretarissen. Die Ministers en Staatssecretarissen verantwoorden zich weer aan het adres van de Volksvertegenwoordiging. Ik zou nu een hele kerstboom kunnen optuigen met verhalen over burgemeesters en ‘veiligheids-driehoeken’, maar dan nog kom ik op geen enkele wijze uit bij mevrouw Von der Leyen, die voorzitter van de Europese Commissie is. En dat is maar goed ook, want deze mevrouw Von der Leyen is door niemand gekozen maar aangewezen na heimelijk, nachtelijk overleg tussen de Europese regeringsleiders, in het bijzonder de Duitse en Franse. En dan wil ik mij nog niet eens buigen over de bedenkelijke reputatie van deze mevrouw of over de leden van het Europese scherts-parlement (Het Europese Parlement is uiterst beperkt in bevoegdheden en mag zich over ca. 50% van de voornemens of handelingen van de Commissarissen niet uitlaten), die meer dan eens zijn ontmaskerd als een stel ordinaire graaiers en behendige fraudeurs.

Alleen al om die redenen dus, is er geen enkele noodzaak voor een Europese politiemacht. Deze Eurogendfor moet dan ook zo snel mogelijk ontmanteld worden en toegevoegd aan het ‘historische erfgoed van Europa’ met een eigen museum, bij voorkeur samen met andere Europese mislukkingen. Mevrouw Von der Leyen kan vervolgens in de branding bij Hoek van Holland worden geplaatst, teneinde alle mogelijke vijanden de stuipen op het lijf te jagen en de veiligheid van ons continent op de manier nog eeuwenlang veilig te stellen.


Deel dit:
5 4 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ronald.dunki
14 dagen geleden

Mevrouw Von der Leyen kan vervolgens in de branding bij Hoek van Holland worden geplaatst… Eindelijk eens een creatief idee…! Met de blik op alle windmolens gevestigd die de Noordzee onbegaanbaar maken, met alle haarlak blijft haar kapsel geheid onberispelijk zitten! Ik zie haar al voor mij, liefst vastgemetseld op een Z.W.stormbestendig betonnen sokkel als zij daar toch nog eeuwen moet staan. Pech gehad als de zeespiegel toch nog stijgt…