Ophitsen en opjagen

Op 13 april 2024 citeerde het “Handelsblatt” uit een toespraak van de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius die hij hield tijdens een bijeenkomst over de presentatie van een boek over Winston Churchill:

”De Russische aanval op de Oekraïne is vergelijkbaar met de annexatie van Tsjecho-Slowakije door nazi-Duitsland in het jaar 1938….Europa moet zich op een lange oorlog  instellen. Poetin zal niet stoppen wanneer de oorlog in de Oekraïne voorbij is, dat heeft hij duidelijk gezegd…net zo duidelijk als Hitler, die ook altijd zei dat hij niet zou stoppen.”?

Wensdenken, angst inboezemen of gewoon stoer doen?

Afb: Roel Wijnants / Flickr

Het blijft niet beperkt tot Pistorius, Annalena Baerbock of  Scholz. In Nederland hebben ze ook een handje van eigen interpretaties van ontwikkelingen en gebeurtenissen op het geopolitieke speelveld. De Nederlandse demissionaire Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bijvoorbeeld. Die wilde op 8 april 2024  op zijn manier een duit in het Pistorius-zakje doen. Geheel in lijn met de  uitspraken van zijndemissionaire MP: “hun oorlog is onze oorlog….Poetin laat het niet bij  de Oekraïne als we hem niet stoppen[1]`, kwam hij in zijn toespraak voor de Leidse Rechten faculteit tot meer van die stoere uitspraken.

Een daarvan:Laat me daarover heel duidelijk zijn: die steun (aan Kiev) is dus cruciaal. Als Oekraïne valt, staat Poetin aan de grenzen van de Europese Unie en de NAVO – en hij zal niet ophouden met uitdagen” kan wat toonzetting en strekking betreft, in het zelfde kader geplaatst worden als die van Pistorius, Rutte en een hele horde papegaaiende westerse politici. Lekker stoer doen voor een zaal met gelijk denkenden. Er was een tijd dat ik me vreselijk kon opwinden over de opgeblazen stoerheid van politici die de oorlog twee dimensionaal op het beeldscherm zien, maar nu past alleen meewarig schudden met het hoofd als zo’n kakelend hoofd zich meent te moeten profileren over de rug van personen die daadwerkelijk geconfronteerd worden met de verschrikkingen van een oorlog.

Ik vroeg me af of Poetin inderdaad heeft gezegd dat hij na de val van Kiev van plan zou zijn verder Europa in te gaan. Persoonlijk hou ik niet van het doen van feitenvrije uitspraken. In de periode 2015-2020 heb ik met mijn jaargenoot Victor Remouchamps[2], 80 plus artikelen geschreven over de zielenroerselen van de Kleine Tsaar, maar een uitspraak over een directe oorlog met de NAVO hebben wij nooit kunnen ontdekken? In die achterliggende 10 jaar is het ons uit – de door de echtgenote  van Victor vertaalde – toespraken en uitspraken helder geworden dat de heroprichting van Novarossiya[3] en als het even mogelijk zou zijn van Malorossiya, een grote wens was.

Het was ons ook duidelijk geworden dat Poetin Russisch sprekende etnische entiteiten in nood op hun verzoek – en als de geopolitieke omstandigheden het toe zouden laten – met het assortiment aan instrumenten uit zijn hybride oorlogvoering gereedschapskist  te hulp zou schieten. De annexatie van Zuid-Ossetië, Abchazië, De Krim, grootschalige oefeningen ZAPAD en KAVKAZ, ontplooiing van Groene mannetjes en motorbendes en de steun aan de twee proxy republiekjes eindigend in de SMO zijn daarvan duidelijke voorbeelden.

Overigens werden vaststellingen en voorspellingen die rijk te vinden zijn in dat volume artikelen, door zelf verklaarde kenners en experts met veel scepsis begroet. En kijk waar we nu zijn.

Wanneer en waar dan?

Wanneer uitspraken wel of niet verpakt in toespraken die Poetin vanaf maart 2022  heeft gedaan, bestudeerd worden om vast te stellen wanneer, waar hij dat door veel westerse politici hard uitgesproken dreigement richting Brussel, Washington en Berlijn, heeft uitgesproken, is dat binnen het kader van de SMO en zelfs na de verandering van de SMO in een oorlog, niet terug te vinden. Voortdurend heeft hij de belangrijkste doelen van de SMO benadrukt: demilitarisatie, denazificatie en een gewaarborgd neutraal Oekraïne.

In zijn uitleg eind maart 2024 op een Russische luchtmachtbasis deed hij de volgende uitspraken:

  • Zijn wij tot aan de grenzen van de landen opgerukt die destijds deel uitmaakten van het NAVO-blok? Wij niet. Zij hebben zich naar ons toe bewogen. Zijn wij over de oceaan naar de grenzen van de VS gegaan? Nee, zij zijn naar ons toegekomen, heel dichtbij. En wat doen wij? Wij beschermen alleen maar ons volk in onze historische gebieden. De bewering dat we na de Oekraïne Europa zouden aanvallen, is dus complete onzin.   
  •  Ze – de Europese lidstaten van de NAVO – zijn bang voor een groot, sterk Rusland, hoewel dat onzinnig is. Wij hebben geen agressieve bedoelingen tegenover deze staten. We zouden ook nooit wat in de Oekraïne gedaan hebben wanneer ze daar niet de putsch georganiseerd en daarna in de Donbas militaire operaties gestart zouden hebben. Die zijn in 2014 de oorlog begonnen.
  • Ze maken de eigen bevolking bang, uitsluitend om geld van haar af te persen. Vooral gezien tegen de achtergrond van het feit dat hun economie krimpt en de levensstandaard daalt. Dat is toch duidelijk. Dat geven ze allemaal toe, dat is geen propaganda, dat gebeurt in de realiteit. Die moeten zich rechtvaardigen, dus maken ze hun bevolking bang met een mogelijke “Russische bedreiging”, terwijl ze zelf hun dictaat over de hele wereld uitbreiden.

Ik vraag me dus af wanneer en waar Poetin heeft gezegd dat na de Oekraïne een NAVO-lidstaat aan de beurt zal zijn. Ik sluit dat, gelet op de strekking en toonzetting van die 80 plus artikelen niet uit dat hij die intentie in zijn hoofd heeft, maar westerse politici accentueren voortdurend dat hij dat gezegd zou hebben en kunnen of willen niet zeggen waar en wanneer hij dat gedaan heeft.

Is dat een gevaarlijke vorm van wensdenken om de ontmanteling van klimaat- en virusangst te vervangen door een Moskou-angst met het doel nationale samenlevingen in de greep van de regerende elite te houden? Moeten westerse samenlevingen op aandrang van oorlogszuchtige politici met belangen in de wapenindustrie een oorlog in gerommeld worden? Of is sprake van keihard liegen om eigen nationaal falen te maskeren. Wat dat laatste betreft lopen Duitsland en Nederland niet echt himmeljauchend de polonaise achter de regerende elite en gaan met weinig vertrouwen de nabije toekomst in.

Amen

Het gezegde “bescherm eerst eigen huis en haard” is de huidige generatie politici vreemd. Op zoek naar leuke baantjes met meer macht, uitstraling en beloningen reist het gros van de eminente elitocratie naar andere dan de huiselijke oorden. Onderweg grossierend in opgeblazen, feitenvrije uitspraken laten nationale politici zich graag zien op exotische plaatsen en treden eigen “wetmatigheden” met de voeten. Het uithollen van de krijgsmacht en tegelijkertijd waarschuwen dat de Russische Beer na de Oekraïne nog niet verzadigd is en de weg naar het Westen zal inslaan, is zo’n voorbeeld. Voor hen doet het spreekwoord:”wijd van huis is altijd rijk” zeker opgeld en aangevuld met de uitspraak van Victor Hugo:” “huichelarij is in werkelijkheid niets anders dan afgrijselijke wanhoop” schetst dat de geestelijke status van de huidige generatie politici.

Als de Russen niet binnen vallen om de sterk tanende welzijn en welvaart van Nederland en Duitsland naar de Filistijnen te helpen, dan doen onze briljante politici met steun van activistische groeperingen en de islamitische vijfde colonne het wel.


[1] Tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN op 23 september 2022.

[2] Remouchamps vanuit Litouwen en ik vanuit Duitsland

[3] Artikel “Springplank naar Novorossiya” (27 oktober 2017)


Deel dit:
5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ronald.dunki
14 dagen geleden

Sinds de val van de Berlijnse muur heb ik meer dan drie decennia de maatschappelijke, economische en politieke ontwikkeling van Rusland met grote interesse gevolgd. Inclusief het voorstel van Jeltsin in het Amerikaanse Congres om tot de NATO toe te treden… Op 21 maart 1997 zei Bill Clinton tijdens de top met Jeltsin in Helsinki: ” I am determined that Russia will become a respected partner with NATO in making the future for all of Europe peaceful and secure.” Let wel: ‘partner’, niet ‘member’! Ook Poetin vertelde in 2000 aan George Robertson, de Secretary General van de NATO dat hij met Rusland tot de NATO wilde toetreden maar weinig behoefte had aan het langdurige standaard toelatingsproces.

Dat de Amerikaanse neocons hiermee voor hun greep op de Amerikaanse regering en zelfs hun voortbestaan moesten vrezen hing als een zwaard van Damocles boven hun hoofden en zij hebben dan ook keihard gewerkt aan de instandhouding van het Russische vijandbeeld uit de koude oorlog om daarmee hun lucratieve en machtsdronken ‘military industrial complex’ in ere te herstellen. Zij hebben er ook voortdurend voor gezorgd dat NATO uitbreidde en daarmee gestaag opschoof naar de Russische grenzen. De CIA putsch van 2004 in de Ukraïne bracht hen feitelijk aan de macht in Kiev waarna zij hun stromannetjes, de dominante neo-nazi’s in west Ukraïne, ertoe konden bewegen de vijandelijkheden tegen de oost Ukraïne te beginnen.

Lange Rede kurzer Sinn, ik heb Poetin nog nooit erop betrapt dat hij plannen had voor landjepik gewapenderhand in centraal en west Europa, maar hij heeft wèl duidelijk gemaakt dat hij er groot belang aan hecht de oude Russische invloedssfeer te herstellen, met name aan zijn zuidelijke grens waar plots een stel onscrupuleuze globalisten aan de poort staat te hijgen .

Dat is een héél ander verhaal dan wat de perverse globalisten en hun louche Kartel-maatjes in Den Haag ons proberen aan te smeren.

J.Blaak sr
14 dagen geleden

Goede colum meneer Brantz,

Wij in het westen worden geregeerd – overheerst zo u wilt – door falende leeghoofden en warrige deugkneuzen.
Ik hoop dat ze een keer aan de beurt komen en in het gevang terecht komen. De terechte straf voor landverraad en uitlokking tot oorlog