Stoer doen op duizenden kilometers van brandhaarden

Op 8 maart 2024 hield de demissionaire minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingsamenwerking een stevige toespraak voor de leden van de Rechten faculteit van zijn alma mater, de Universiteit van Leiden. Die toespraak, verpakt in populaire taal, was opgeleukt met een aantal stoere teksten. Blijkbaar met het doel zijn gehoor te overtuigen van zijn  doortastendheid. In dit korte artikel een paar voorbeelden.

Slachtoffers in Oekraïne

De eerste kanttekening betreft het aantal slachtoffers. “Eind februari 2024 maakte president Zelensky voor het eerst bekend hoeveel Oekraïense soldaten zijn gesneuveld in de strijd tegen Rusland. 31.000 mannen en vrouwen. Een afschuwelijk hoog aantal. Schattingen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaan overigens uit van minstens het dubbele. Het aantal gedode en gewonde Russen is nog veel hoger. We denken rond de 350.000”.  

Interim-minister Van Leeuwen. Afb: wikipedia.

Hij noemt twee aantallen en beide zijn  onjuist. Daarbij vraagt hij zich blijkbaar niet af waarom Kiev eind 2023 aan zijn sponsors om 500.000 militairen heeft gevraagd. In ieder geval niet uit een soort kromme luxe. Het aantal slachtoffers aan Russische zijde zou men kunnen aflezen aan de eerste mobilisatieronde van 100.000 man.

In september 2023 bevestigden twee internetproviders dat het aantal slachtoffers (KIA, MIA, deserteurs, overlopers, krijgsgevangenen, bijkomende schade) toch wel iets hoger was dan die door Zelenskyy genoemde AFU verliezen. Op 1 september 2023 maakte Kiyvstar, met een marktaandeel van 43%, abusievelijk bekend dat schattingen op basis van het aantal niet meer in gebruik zijnde simkaarten 400.000 bedroeg. Dat zou kunnen betekenen dat 400.000 mensen het slachtoffer zijn geworden van die gewelddadigheden. MTS-Oekraïne kwam op 23 september 2023 op basis van niet meer in bedrijf zijnde simkaarten op een aantal van 500.000. Uit de informatie van de twee providers wordt helder dat in Oekraïne een demografische ineenstorting gaande is. In september 2023 heeft een regionale wervingsofficier een inkijkje gegeven in het uitval-verhaal. In feite onderschrijft hij de vaststellingen van twee van de grootste mobiele telefoon/internet providers van de Oekraïne: 400.000-500.000.

Enorme aantallen, maar geloven dat een offensief optredende Oekraïense strijdmacht op een sterke defensieve linie veel minder slachtoffers zou hebben dan de defensieve strijdmacht, is een bewijs van grote naïviteit en storend gebrek aan inzicht in het operationele optreden. 

Gevechtskracht

De tweede kanttekening betreft de houding van Europa. “Keer op keer hebben wij het ons als Europa machtspolitiek laten overkomen. We zagen harde vuisten tegenover ons, en hieven een klein handje op. We dachten dat als we zelf de taal van de vrede bleven spreken, dat anderen ons wel zouden volgen. Maar onze uitdagers bleven hardnekkig de taal van de macht spreken. Tjonge; en wat heeft hij in die dagen gedaan?

Heeft hij bij de gebrilde man met de vuist op tafel geslagen en geëist dat de gevechtskracht van de Krijgsmacht snel gerepareerd moest worden? Natuurlijk niet. Vermoedelijk dobberde hij in die dagen in de diplomatieke vijver rond en als Nationale veiligheidsadviseur van de toen nog niet-demissionaire MP en adviseerde hij die politicus om stevig door te pakken. Met woorden, op papier, duizenden kilometers verwijderd van de fronten in de Oekraïne en  Israël, leurend met  zakken geld en een virtuele stok (de Nederlandse krijgsmacht) achter de deur. Serieuze volgers van het verval van de Nederlandse krijgsmacht hebben sinds het einde van de jaren ’90 gewaarschuwd voor dat verval en gewezen op het feit dat het Grootschalige conflict wellicht even weg was, maar het karakter van een veenbrand had en zo weer kan oplaaien.

Politici en diplomaten lachten die waarschuwing weg en begonnen het vredesdividend op te souperen. In de decennia daarna werden diverse Kabinetten herhaaldelijk gewaarschuwd de verkeerde kompasrichting te schieten en de ministeriële richtlijn die was onttrokken uit de Prioriteiten Nota 93 bewust in de wind te slaan. Immers: “Een eenheid moest in zijn potentiële capaciteit voor een Grootschalig Conflict tevens de potentiële capaciteit voor een Crisis Beheersing Operatie bezitten, omdat Crisis Beheersing Operatie (CBO) en Algemene Verdedigingstaak (AVT)[1] onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn“. De toenmalige bevelhebber voegde daar ter verduidelijking aan toe: “een KL-bijdrage moet in het gehele geweldsspectrum inzetbaar zijn” met de aanvulling dat de eenheid in staat moest zijn de geweldsintensiteit te kunnen opschalen en afschalen gerelateerd aan de verandering in omgevingsfactoren. Gedoe vonden de toenmalige minister en zijn opvolgers en met ruime instemming van het Parlement werd tot 2017 ruim € 18 miljard op Defensie bespaart, werd zwaar materieel verkocht dat sturend is voor het gevecht der verbonden wapens en staan de verbouwers van de krijgsmacht staan nu in de kantine van de Tweede Kamer te jammeren dat Nederland geen adequate stok achter de deur heeft. Wel eentje waar de houtworm zich al twee decennia tegoed aan doet.

Sterk in de schoenen staan

De derde kanttekening gaat over leven en dood. Lees wat de stoere Minister zijn  gehoor vervolgens toe bast: “We zullen moeten wennen aan de prijs van veiligheid, ook als die wordt gemeten in burgerslachtoffers of body bags. Dat risico moeten we durven nemen, de tijd van wachten op handelen van de VS en liefst daarna vanuit de luie zitbank kritiek geven is voorbij. Want het voorkomen van oorlog vraagt ook iets van onszelf. Iets dat we misschien verleerd zijn. Namelijk dat we bereid moeten zijn een prijs te betalen voor onze vrijheid en onze welvaart. En vol te houden, ook als het tegenzit.

Hij maakt deel uit van een politieke generatie die een buitenlands en daarvan afgeleid Defensie beleid heeft gevoerd waardoor de krijgsmacht niet meer aan zijn grondwettelijke taken kan voldoen en ook de Alliantie-verantwoordelijkheden niet meer kan uitvoeren. Alsof dat nog niet voldoende was, werd/wordt een deel van het defensiebudget besteed om de AFU op peil te brengen ten koste van de gevechtskracht van de eigen krijgsmacht. Wanneer de vraag komt wat dat betekent voor de veiligheid van het nationale grondgebied en de mensen die dat bevolken, maken politici zich schaars of praten met meel in de mond.

De stoere politieke ridder gebruikte in deze uitspraak herhaaldelijk het twee-letterige woordje “we”. Onduidelijk wie hij daarmee bedoelde, maar niet zijn eigen gesloten clubje in Den Haag. “We” zijn vermoedelijk militairen en burgers die in de categorie ‘bijkomende schade” vallen, die daadwerkelijk de verschrikkingen van het oorlogsgeweld aan den lijve zullen ondervinden. Die betalen de prijs. Niet de heer Van Leeuwen c.s.: die duiken snel de bunker in.

Overtuigen? Waarmee?

Wanneer we de huidige status van onze krijgsmacht en die van de buren op gevechtskracht evalueren en dat toetsen aan de uitspraak van de Minister: ”nog crucialer: onze uitdagers moeten geloven dat we dit ook echt menen. Ze moeten overtuigd zijn dat we bereid zijn geweld te gebruiken. Nogmaals, alles er op gericht om de vrede juist te bewaren” dan moeten ik helaas vaststellen dat hier een luchtfietser aan het woord is.

De huidige krijgsmacht telt in vredestijd bijna 40.000 functies waarvan 11.000 gevuld worden door burgers en bijna 10.000 vacatures telt. Dat zijn aantallen die niets zeggen over de gevechtskracht en helemaal niet over de status van de voortzettingcapaciteit. Als de Minister stoer wil overkomen, had hij eerst de kwaliteit in termen van gevechtskracht, voortzettingcapaciteit, logistieke ondersteuning van de krijgsmacht en de verbinding met wapenindustrieën moeten evalueren voordat hij iets roept in de trant van “anderen ervan overtuigen bereid te zijn geweld te gebruiken”. Waarmee dan? Hij probeert een krotwoning als een kapitale villa aan een blinde te verkopen en begrijpt niet dat de geleidehond de blinde waarschuwt dat hij in de boot genomen wordt.   

Mentale omslag

De laatste kanttekening is een vervormde vorm van politieke humor.”Om met de Duitse kanselier Scholz te spreken: het is tijd voor een mentale Zeitenwende. Het is diep triest dat hij juist Scholz citeert, die in het hele geopolitieke spel de rol van volger en slippendrager toebedeeld heeft gekregen. Een MP van een land in ernstig verval. Een man die de vleesgeworden uitvoering is van het gezegde: “Van een slijmerige slak zonder dak kan men geen rechte rug verwachten” en inmiddelsdoor meer dan 60% van de Duitse bevolking uitgekotst wordt. En die mentale Zeitenwende? Die had bij de start van het huidige millennium de aanzet moeten zijn voor de restauratie van de Krijgsmacht en had binnen een decennium moeten resulteren in een geloofwaardige krijgsmacht, Er was wel een ongewenste mentale Zeitenwende te bespeuren, waardoor westerse samenlevingen nu op de blaren zitten. 

Stoer doen, maar niet stoer zijn

Hier sprak een persoon die blijkbaar even wilde laten zien hoeveel hij begreep van het geopolitieke spanningsveld en hoe sterk hij op duizenden kilometers van brandhaarden wel in de schoenen stond.

De toespraak zat vol met stoere uitspraken gehouden door een persoon die geen idee heeft hoe de wereld buiten de bubbel van de elitocratie of het politieke kartel er uit ziet. Hij zwamt wat in de ruimte om te laten zien wat een kei van een politicus hij is. Komt met informatie die hij vermoedelijk rechtstreeks uit de nationale MSM heeft onttrokken en gelooft de pulp die uit de mond van een onbetrouwbare regeringsleider komt. Is te lui om een beeld te krijgen van de realiteit waarmee “wij” gewone stervelingen  dagelijks geconfronteerd worden. Een realiteit die blijkbaar nooit in de huiselijke kring van Ministers een vruchtbare bodem krijgt en de huidige status van de krijgsmacht, is daarvan het gevolg. Kortom, je maakt jezelf belachelijk als je stoer doet zonder geloofwaardige krijgsmacht,


[1] Toenmalige vertaling van het Grootschalige conflict in de hoogste geweldsintensiteit met een open einde. De term is ontleend aan de Koude Oorlog periode.


Deel dit:
5 2 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ronald.dunki
13 dagen geleden

Dit ontnuchterende relaas roept de vraag op: ” wie is deze man en waar komt hij vandaan “? Dat Buitenlandse Zaken, net als het Amerikaanse State Department’ , een neocommunistisch D66/GL wespennest is mag als bekend worden verondersteld.

Wie het in die ambiance niet verder schopt dan ambassadeur in een “shithole” als Afghanistan en, zo mogelijk nog verdrietiger, consul-generaal in Mumbai zal zelfs in die gedegenereerde kringen niet hoog aangeschreven staan. Tel daarbij de ontnuchterende feiten uit bovenstaand artikel op èn het feit dat hij, naar boze tongen beweren, hoog op de lijst staat om Rutte’s tassendrager bij de NATO te worden – Sofie komt kennelijk niet langer in aanmerking – past in dit patroon.

Dat een arrogante sociopaat als Rutte ongestraft zo een dramatisch spoor van vernieling in de Nederlandse samenleving kon achterlaten, met honderdduizenden slachtoffers van zijn egotripperij, tart op zich al iedere beschrijving. Maar soort zoekt soort: holle vaten klinken het hardst maar twee van die yoyo’s samen namens Nederland in Brussel zullen de naam van ons al zo beschadigde landje geen goed doen. Hopelijk steekt Viktor Orban daar alsnog een stokje voor.

13 dagen geleden

De “” opgehemelde” pseudologia Fantastica blijkt een kopie te zijn van uitspraken “ uit het verleden “ van verschillende “ zogenaamde “ leiders met een minder prettig imago . Let wel , stoer doen is per definitie een uiting van het ontbreken “ van realiteitsbesef “ . Immers :: Er is NIETS om stoer te gaan doen om als “ interim Minister “ een taalsoort te gebruiken dat betrekking heeft op de persoon zelf . Met een beetje “ mensenkennis””” is dergelijke kletspraat onmiddellijk te doorzien . Dat de heer Brantz als militair deskundige , gelukkig een dergelijk “ stoer doen” van een “” minister “ op de 0p hak neemt, vermag de titel van “ doorluchtige “ een titel , dewelke uit de middeleeuwen stamt en een uitstekend aanzien heeft . Maar , we zien weer eens dat een zelfingenomen persoon eigenlijk gewoon een kletskous is, zoals Brantz dat aangeeft . Het “ stoer doen” en het “ vermeende karakter dat wordt opgeroepen is gewoon vals . Een “oorlog “ is een mentaal en moreel degenererend spel waarvan de consequenties dodelijk zijn. Het stoer doen verwerpt juist de harde realiteit . Ik noem zoiets, gewoon ziekelijk . En ,het blijkt dat binnen Europa dezelfde symptomen zijn waar te nemen , Het concept van verbijsterende domheid . Het moeten wennen aan de prijs voor veiligheid komt als «  mosterd na de maaltijd « «  omdat onder het juk van «  ongelooflijke naïviteit «  en bezuinigingen op defensie het besef van objectief te moeten denken is verwaarloosd . Honderduizenden jonge levens worden opgeofferd voor een ridicuul idee van psychopaten en het “ winstbejag “ van de wapenindustrie . Onvoorstelbaar .

mgjb
13 dagen geleden

Dit hele zooitje ministers en aanhang moet zsm afgevoerd worden.
Eerst ons eigen land in een puinhoop achterlaten, nu overal de gebraden haan uithangen, geld (dat er niet is) uitdelen en de oorlogstoestand escaleren en aan de praat houden.
Te walgelijk voor woorden. Iedereen met een beetje gezond verstand ziet dat de toestand in Ukraine één grote leugen is en het daar slecht gaat aflopen.