Wiens brood, etc…

Sinds twee jaar komen regelmatig Rusland – en militaire kenners uit de HCSS school op het beeldscherm en in de krant om kijkend en lezend Nederland te informeren over de ontwikkelingen rond de gewelddadigheden op Oekraïens territoir.

Het viel mij regelmatig op dat de informatie – laat ik het mild stellen – nogal gekleurd was en ook niet overliep van een diepgaande kennis van het militaire optreden.  Vooral niet van het 4-dimensionale landoptreden. Helaas waren ze niet de enigen, maar vertegenwoordigden wel een erkend kennis instituut, waar anderen de indruk wekten alleen zichzelf te vertegenwoordigen. Dat bleek uit verhalen in de Defensie gangen ook nog mee te vallen.

Gisteren kwam er weer een HCSS-kenner iets boeren over Rusland en relaties met Nederlandse politici. Opvallend was dat die politici blijkbaar niet van haar kleur waren en ook niet haar mening schenen te delen over de manier waarop het er binnen en buiten Kiev aan toe gaat. Hoe zij aan de informatie zou kunnen komen dat een van de door haar genoemde personen “banden met het Kremlin” zou hebben, is mij een raadsel. Zoals gebruikelijk werd ook die vraag niet gesteld en behoefde ook geen antwoord. “Wie is in de ogen van HCSS het Kremlin”? De postbezorger, de potloodslijper of een van de autoriteiten op inlichtingen en/of operationeel gebied. Als dat laatste het geval zou zijn, kan ik me niet voorstellen dat ze contacten op het Binnenhof gaan zoeken. Zoveel kennis hebben ze daar ook niet en bevestigen dat dagelijks via de MP en Minister van Defensie.

Gisteren kwam die HCSS-kenner met een ongefundeerde uitspraak over die veronderstelde relatie. Kan allemaal als het over een persoon gaat die aan de verkeerde kant van het gangpad bivakkeert. Gelukkig reageerde die vandaag adequaat en ging onderzoeken hoe het met de kleur van het HCSS instituut gesteld is en dan komt het gezegde “wiens brood, etc… “ aan de orde. Wat bleek uit zijn onderzoek naar de geldstromen die bij HCSS in de bus eindigen ?

Bakken geld van organisaties, instanties en netwerken die pro-NAVO en anti-Rusland zijn. Uitermate ‘objectief en neutraal’ dus. Een half miljoen van twee ministeries: Buza en Defensie, bedragen tussen €100.000 en € 500.000 uit de zak van TNO Defence (wordt gesponsord door Defensie), Nationale Politie en het VS Ministerie van Defensie (Waar komt die relatie vandaan?) en ook het NATO HQ is een van de geldschieters. Het NATO HQ? Onbegrijpelijke relaties. Dus anderen van propaganda beschuldigen en zelf propaganda spuien. Het onderscheid tussen goede en slechte propaganda wordt kennelijk aan de tafels van o.m. OP1 vastgesteld,

HCSS is dus net als veel Amerikaanse en Britse denktanken en onderzoekinstanties een gekochte informatie-uitdrager en zijn experts vervelen zoals veel van die zelf verklaarde Oekraïne- en militaire kenners , kijkers en lezers met hun laagschalige inside-verhalen, waarbij het Rutte en Olongren narratief  “Kiev moet winnen, ook al gaat het ten koste van onze welvaart en welzijn” het vertrekpunt is en blijft.

Bij alle producten van HCSS zal die insteek van een gekocht instituut blijven hangen en daar ga je dan met je veronderstelde hoogwaardige inzichten en voorspellingen. Stoer doen met gewaagde uitspraken zonder enig bewijs en je gooit de naam van het instituut dat je vertegenwoordigt te grabbel. Voor gewogen kwalitatieve informatie, inzichten en voorspellingen moet je dus niet meer bij HCSS zijn.

Goed gedaan.


Deel dit:
5 3 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Boudica
11 dagen geleden

Het aanschuiven aan de NPO tafel zal niet gratis zijn. Wat ze willen horen vertelt zij wel, uiteraard tegen een leuke vergoeding. Net als al die andere aangezeten in linkse onzinnige talkshows. Hersenloos.

mgjb
12 dagen geleden

Charles, goed verwoord! Ik verwachtte al zoiets maar jij geeft het handvatten!
En ze blijven maar doorgaan en de grootste onzin met uitgestreken gezichten op tafel leggen. In hapklare oneliners.
Kost een paar centen maar dan heb je ook wat.
Politiek is al jaren entertainment geworden en de entertainment industrie bepaalt wat er wel en niet gezegd mag worden.

ronald.dunki
12 dagen geleden

Drie voor de prijs van één : gebrek aan integriteit, domheid en narcisme…