Goede sfeer!

De informatiegesprekken tussen de onderhandelende partijen moeten binnen afzienbare tijd een verslag van informateur Plasterk opleveren. “Goede sfeer”, klonk het steevast uit de monden van de onderhandelaars als ze langs de pers liepen.

Aanvankelijk leek het vooral te gaan om ‘rechtsstatelijkheid’ en of de PVV wel voldeed aan de lakmoesproef. Kletskoek natuurlijk en uitsluitend bedoeld als onderhandelingstactiek. Als het b.v. Omtzigt menens was geweest en hij twijfelde op dat terrein aan de PVV, dan zou hij – als hij een béétje vent was – niet eens aan de gesprekken zijn begonnen als daarover geen absolute zekerheid bestond. Maar achter de schermen werd duidelijk dat er ook over de inhoud werd gesproken.

Onlangs schoven drie gasten aan: de president van De Nederlandsche Bank, de directeur van het Centraal Planbureau en de hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën. De vier partijen bogen zich dus over geldzaken, althans zo leek het. Half januari, diende zich een flinke hobbel aan in de vorm van de VVD-senaatsfractie, die onverwachts voorstander bleek van de spreidingswet in tegenstelling tot de Tweede Kamerfractie van de VVD en partijleider Yeşilgöz. “Een serieus probleem”, vond Wilders terecht, die net als de overgrote meerderheid in dit land fel tegen de wet is.

Dyscalculatie

Ondertussen kwam toch ook wat meer van de formatietafel naar buiten. Zo schreef De Telegraaf dat er zorgen zijn over ‘gebrekkige financiële kennis’ bij BBB, waarop er een verklaring kwam dat de BBB-partijleider leed aan ‘dyscalculatie’.

Maar dan leden ook v.m. minister Kaag en demissionair minister De Jonge aan ernstige ‘dyscalculatie’ (of aderverkalking) want zij kunnen een groot aantal verdwenen miljarden op de door hen bestierde ministeries niet verklaren. De regering kampt ondertussen met een tekort van 17 miljard, waarvan de betrokken fracties kennelijk niet weten hoe het zover heeft kunnen komen, is er geen zicht op de begrotingen (overschrijdingen) van ministeries, de groei van de ambtenaren, de verspillingen bij het COA en de IND, de subsidies op elektrische auto’s en biomassacentrales, de jaarrekening van de EU en de verdwenen miljarden bij provincies. Om over de politieke ‘deskundigen’ nog maar te zwijgen, die zelfs geen verstand blijken te hebben van het nieuwe pensioenstelsel. En dan zou Van der Plas aan ‘dyscalculatie’ lijden?

Inmiddels hebben de hoofdrolspelers het over “harde onderhandelingen”, “een ingewikkeld proces” en “pittige gesprekken”. En dat gaat vooral over financiën, lichtte informateur Plasterk een tipje van de sluier op: “Geld is, omdat het raakt aan alles wat je wil, altijd een belangrijk onderwerp”. Dat klopt natuurlijk, maar zit de voorvrouw van de BBB dan inmiddels met een groot kleurboek in de hoek te kleuren onder het genot van een gróót glas ranja? Want ‘dyscalculatie’ is ook rechtsstatelijk een groot probleem: zie Kaag en vooral De Jonge of bijvoorbeeld Kuipers.

Tegenvallers

De partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet hebben inmiddels bij alle ministeries opgevraagd welke mogelijke financiële tegenvallers ze de komende vier jaar verwachten. Het zou gaan om tegenvallers van meer dan 500 miljoen; lagere bedragen zijn niet interessant. Het betreft onder meer te verwachten rechtszaken (!) die nadelige financiële gevolgen kunnen hebben. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om staatsdeelnemingen, de spaartaks of Schiphol. De departementen is ook gevraagd niet openbaar te maken over welke onderwerpen ze informatie verstrekt hebben.

Samengevat komt het er op neer dat de onderhandelende partijen steeds meer beeld krijgen bij de weinig florissante staat waarin de Rijksfinanciën kennelijk verkeren. Dat is een mooie frase om te verhullen dat het een enorme bende is op de ministeries, waar de onderhandelaars zich wild van zijn geschrokken en waarvan de verwachting is dat er nog talloze lijken in de kast liggen. Tja: dat krijg je als de oude garde die jarenlang op hun gemak precies deden wat ze maar dachten of prakkiseerden wordt vervangen door een bijna compleet nieuwe ploeg. Dan donderen alle lijken in één keer uit de kast.

Het geld is op en het is verbrast aan zaken waar Fortuyn al voor waarschuwde: de import-islamisering van onze maatschappij, de onthechting tussen overheid en bevolking, de afbraak van de verzorgingsstaat en ook de rechtsstaat.

Die Omtzigt heeft dus wel wat anders te doen dan zeuren en zaniken over ‘rechtsstatelijkheid’. Eerst maar eens zien dat we het land weer te pakken kunnen krijgen en houden…


Deel dit:

Post navigation

5 3 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5 maanden geleden

Geachte heer Nijhof, weer een uitstekende analyse. Maar doen de dames en heren van de ambtelijke en parlementaire macht er iets mee? M.v.g. Paul Quekel

De VEROORZAKERS:
Vele voorbeelden aanwezig, zie uitleg: http://www.sdnl.nl/iedereen.htm#verwijzing-2 en ook even door scrollen naar
OPLOSSINGEN? Denk aan een basissalaris voor iedereen vanaf 16 jaar!

Ellendes en misstanden van en door de heer M. Rutte en c.s.
Zorg en ziekenhuis ellende, Zorgverzekeraars ellende, Toeslagen ellende, Woekerpolis ellende, ICT ellende, Cyber ellende, Pensioenen ellende, UWV ellende, Jeugdzorg ellende, Onderwijs ellende, Studieschuld ellende, Woningnood ellende, Bouw ellende, Aardbevingen ellende, Energie ellende, Elektriciteitsnet ellende, Infrastructuur ellende (wegen, vooral N wegen, spoorwegen, viaducten en bruggen), Marktwerking en Privatisering ellende, Gedoogcultuur ellende, Gerechtelijke macht ellende, Raad van State ellende, Politie en Justitie ellende, Overstroming ellende, Covid 19 ellende, Immigratie ellende. Gas te kort ellende, Schiphol ellende, Stikstof ellende, http://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6949426097490935808/ Pfas ellende, Amnesie ellende, enz. enz.

Schuld per hoofd van de bevolking was in 2012 nog 12000 euro en nu in 2022 al 28000 euro en daar zijn de garantiestellingen voor ECB en Brussel en de COVID 19 en Oorlog kosten nog niet in meegenomen.

ronald.dunki
5 maanden geleden

Zoals Ton hier onomwonden stelt en ik zojuist al als commentaar bij Leo Dorrestijn’s prikbord plaatste : de tent staat in brand maar Omtzigt wil alleen maar kijken of die brand ” rechtsstatelijk procedureel correct ” tot stand is gekomen.

Maar niet of die fik feitelijk (on-)rechtmatig is aangestoken en wat er verder achter zit aan boos opzet of waartoe e.e.a. leidt aan ‘ omvolking ‘ , armoede en verduistering van onze vrijheid.

Een dossierneukertje in optima forma die Pieter, maar geen premierskandidaat met enige visie…

ronald.dunki
5 maanden geleden
Antwoord aan  ronald.dunki

… en gisteren meldde een of andere NSC-ster in de 2e Kamer dat zij de doelstellingen van de niet bestaande CO² problematiek voor 2030 willen realiseren…

Hoe dom kan dat volk zijn en moeten zij ons land helpen redden van de ‘woke’ terreur of is Omtzigt het volgende WEF paard van Troje?

Wilders moet echt snel een zakenkabinet formeren, dat vervolgens laten ploffen en dan met nieuwe verkiezingen nutteloze non-valeurs als NSC en VVD verpulveren!

rafi
5 maanden geleden
Antwoord aan  ronald.dunki

Precies! Uw laatste alinea: die tactiek heb ik ook al gemaild naar Wilders. De omwenteling bij de verkiezingen in november is halverwege blijven steken qua zeteltallen, maar de geest is er wel door uit de fles gekomen. Nu gauw met nieuwe verkiezingen de NSC-, VVD-, en BBB-spijtoptanten alsmede de thuisblijvers met spijt een tweede stembuskans geven, zodat de volkswil verder geactualiseerd wordt. Nadat eerst zakenkabinet Wilders 1 een einde heeft gemaakt aan de macht van Rutte 4, met Adema, Van der Wal en vooral Rutte Zijn kist, zei hij immers, staat nog steeds boven de grond! Demissionair zijn zegt hem niets! Help de boeren en maak z.s.m. Wilders 1 om dat hele stikstofbeleid van ‘demissionair’ Rutte 4 stop te zetten. Verklaar als Kamer nu al alles controversieel wat met stikstof te maken heeft. .

ronald.dunki
5 maanden geleden
Antwoord aan  rafi

m.b.t. uw referte aan Rutte’s kist die nog boven de grond staat hebben wij door schade en schande geleerd dat deze sociopatische leugenaar nooit geloofd kan worden, integendeel! Zelfs als zijn kist meters onder de grond ligt vertrouw ik deze perverse egotripper nog niet.

Wij zouden ons in gemoede moeten afvragen hoe die zogenaamd “controlerende” minkukels in de 2e Kamer die ellendeling keer op keer hebben laten doorgaan met zijn sabotage van onze samenleving.

En wij moeten ons beraden hoe hij ons land in de komende maanden, willens en wetens, nog meer wil beschadigen. Voor mij is de periode Rutte te vergelijken met een OudTestamentische plaag.

5 maanden geleden
Antwoord aan  ronald.dunki

De vraagstelling is hoe het mogelijk blijkt dat “ de controlerende minkukels”” Mark Rutte zolang hebben “ getolereerd””…., ! Dan kom ik “ onverbiddelijk “ met het “feit” dat die minkukels slechts hun salaris ook als de doelstelling betreft/ zien en…….. het landsbelang en taakstelling daaraan voorbij zijn gegaan . Ideologie , geloof en mentale geschiktheid speelt in de politiek een cruciale rol. De zieke geest van Goebels is een goed voorbeeld van zijn rede in 1942 . “” Alle onderzoeken hebben dat ( inzake het jodendom) uitgewezen dat het gedrag van Joden begrijpelijk is . In Berlijn zijn er nog 48000 zij zijn er absoluut van overtuigd dat ze in de loop van de oorlog in Oostelijke richting over de grens gezet worden en aan een “ afschuwelijk “” lot ten prooi zullen vallen . Ze bevroeden nu al de “” onvermijdelijke “” zwaarte van hun psychische vernietiging””, dus brengen ze , wanneer dat maar mogelijk is en zo lang ze leven , “”” het Rijk schade toe””. —— Deze diep geestelijke afwijking bespeurde ik ook bij Rosenmuller en Jesse Klaver ( Groen Links ) en bij Attje. Kuiken , PvdA. . En , immers , onze psychopaat leefde in een andere wereld , en zelf systematisch de belangen van Nederland niet diende . Als gevolg van Rutte’s “ vriendjes politiek “ is er een “” enorme schade “ in Nederland ontstaan waarvoor hij geen enkele verantwoording heeft afgelegd . Een oud Testamentische plaag “”. Net als de SS ( schutzstaffein ) en de Gestapo, waren berucht om hun wreedheden . Puur sadisme en zelfoverschatting . Ik noemde vaak in mijn reacties “ pseudomnesie “ ( geheugen bedrog ) als oorzaak van het politiek falen …..!!! En dat blijkt een “” eufemismen”” te zijn . ????