Beleid failliet, minister nog niet

“Nederlandse huishoudens moeten zich erop voorbereiden dat zij tijdelijk afgesloten kunnen worden van stroom vanwege het overvolle elektriciteitsnet” volgens De Telegraaf. Het beleid van demissionair klimaatminister Jetten kortom, is faliekant failliet.

Jammer genoeg kunnen ministers (en hun topambtenaren) niet vervolgd worden voor hun beleid (althans: nu nog niet), maar de stroomloze situatie in Amsterdam vanmorgen zal bij veel burgers daar toch het verlangen hebben doen ontstaan de minister hoogstpersoonlijk ter verantwoording te roepen. En de schade zelf te betalen natuurlijk, want andermans geld opeisen voor het ontplooien van chaos is in het bijzonder Amsterdammers zelf wel toevertrouwd: zie het stadsbestuur.

Minister Jetten. Afb: D66 / wikipedia

Vanzelfsprekend wil een ministers bepaalde beleidsdoelstellingen realiseren, zoals het bevorderen of juist tegengaan van bepaalde ontwikkelingen. Hiervoor hebben ministers de beschikking over een aantal middelen. Zij kunnen nieuwe wetsvoorstellen indienen, bestaande wetten veranderen of afschaffen, kunnen algemene maatregelen van bestuur of beleidsregels uitvaardigen en kunnen subsidies verstrekken. Een andere methode is het voeren van overleg of het maken van afspraken (bijvoorbeeld in de vorm van convenanten) met personen, bedrijven, organisaties of instellingen.

Let wel: dat kúnnen ze; zij hoeven dat niet te doen en soms mogen ze dat zelfs niet. Bijvoorbeeld als de ‘belangen van de Staat’ of andere specifieke verantwoordelijkheden een rol spelen, zoals het recht van de burgers op een vrije meningsuiting, het recht op onderdak en b.v. fysieke veiligheid. Geen enkele minister mag een of meerdere maatregelen nemen die de belangen en veiligheid van burgers en staat geweld aandoen.

Maar het stroomnet staat dus letterlijk onder hoogspanning en Amsterdam vanmorgen zelfs zonder stroom. Gevolg: chaos alom, gezinnen in de kou, openbaar vervoer wat meteen ‘plat’ ligt. Oorzaak: overheidsoptreden met betrekking tot ‘klimaatmaatregelen’ die de thermostaat van de Aarde 0,000036 C0 lager kàn zetten; zeker is dat bepaald niet.

Het beleid is al failliet, maar de minister en zijn waardeloze, marginale partijtje nog niet. Dat begint te wringen…


Deel dit:
2.5 2 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ronald.dunki
4 maanden geleden

Dat een melkmuil als Jetten minister mocht worden past in het beeld van de gestage devaluatie van het politieke metier in Den Haag. Lidmaatschap van een nihilistische politieke partij enerzijds en een gebrek aan gezond verstand, respectievelijk vakkennis op welk gebied dan ook, staan sowieso al garant voor het falen van de meerderheid der Haagse beunhazen. Maar dit jochie sloeg alle records in de herfst van 2022 toen hij vele Nederlandse gemeente’s dwong om hun gascontracten met Gazprom Duitsland op te zeggen in zijn ideologische politieke correctheid, want Putin….

Let wel, het is al een gotspe dat wij als land dat zo rijk is aan aardgas in Duitsland moeten aankloppen om gas te kopen dankzij dit soort nitwits, maar de stuitende ignorantie van het jochie Jetten leidde ertoe dat diezelfde gemeente’s terstond elders moesten aankloppen voorprecies hetzelfde gas. Maar nu via een ‘middleman’ ergens in India die zijn geluk niet kon geloven over dit geschenk van vele honderden miljoenen Euro’s waar de Nederlandse belastingbetaler voor opdraait.      

A.R. Girbes sr
4 maanden geleden
Antwoord aan  ronald.dunki

Dat komt er van als er geen selectie is op toekomstige «  bestuurders » . De « «  melkmuil » is zich in het geheel niet bewust wat hij zegt en doet en op welke grondslag hij bepaalde beweringen uit . Hij ontkende eerst bij WNL- op Zondag dat er geen «  asielcrisis  » is maar een opvang crisis , waarna toen ex minister Henk Kamp als opponent duidelijk te kennen gaf dat er « «  wel degelijk er een asiel crisis is « . Jetten draaide als er. Blad om. De ongekende arrogantie en de onbegrijpelijke domheid op een «  bestuursstoel « «  is per definitie voor mij onacceptabel . In het bedrijfsleven zou hij «  onverbiddelijk «  ontslag hebben gekregen……… maar in de politiek zijn kneusjes …kennelijk acceptabel …… onvoorstelbaar . Maar, hoe moet het nu met Pieter Omtzigt?? Immers : Waarom Prof dr Andreas Kinneging geen grondwettelijk Hof wil en Pieter Omtzigt wel? En …..de Rechtelijke macht is te machtig alsook de Rechterbenoemingen niet transparant zijn? De onnodige complexiteit . Prof Mr Aalt Willem Heringa is het met Kinneging eens . Is Dr Piéter Omtziigt dan wel een geschikte candidaat om Nederland te besturen?? En , Prof Mr Lucas Bergkamp ( van de stikstof arresten ) op de stoel van de politiek gaan zitten !! Wie is nu wel en waarvoor geschikt ??? Ik denk dat het steeds moeilijker wordt geschikte mensen voor een «  bestuursfunctie « «  te vinden . Maar , Rob Jetten moet een schop onder zijn achterste hebben ..Een heel harde schop. Edoch …… de beloning voor geschikte candidaten moet omhoog . Want ….. de «  dievenbende «  welke we nu hebben kost de belastingbetaler heel veel geld…..!!!

loekie
4 maanden geleden
Antwoord aan  A.R. Girbes sr

het meest geschikt is ieder voor zich, daarom is het noodzakelijk dat de overheid zo klein mogelijk is

A.R. Girbes sr
4 maanden geleden
Antwoord aan  loekie

U heeft volkomen gelijk .Een kleine overheid is ook beter te controleren en «  mogelijk zijn er dan genoeg vakbekwame mensen die , net als Wijlen Piet de Jong , ex minister president , en ex Duikbootcommandant , met een goede en vooral een behoudende mentaliteit . Dat is wat we nodig hebben . Maar …… een rechter moet NIET op de stoel van de politiek gaan zitten ……. !