“Hun oorlog is ook onze oorlog“

Het Russische antwoord op de verklaring van 16 januari door de Franse President, dat Parijs 40 langeafstands-scalp-raketten en honderden bommen aan Kiev zal leveren, was snel een uitermate effectief.

Moskou gaf op 18 januari 2024 de RF opdracht om een precisieaanval uit te voeren op een gebouw waarin ‘buitenlandse strijders’ in Charkov zouden verblijven. Het resultaat: meer dan zestig doden waaronder tenminste twintig militairen. Het gros bezat volgens ooggetuigen de Franse nationaliteit.

Een dag na de raketaanval weersprak Parijs de Russische beweringen over de aanwezigheid van Franse huurlingen in de Oekraïne: Frankrijk helpt Oekraïne met de levering van militair materieel en militaire training, in volledige overeenstemming met het internationaal recht, om Oekraïne te helpen in zijn strijd om zijn soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit te verdedigen”, aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.Frankrijk heeft geen huurlingen, noch in Oekraïne, noch ergens anders, in tegenstelling tot sommige anderen ”, voegde hij eraan toe.

Dat is volkomen correct het waren inderdaad geen huurlingen. Tot vandaag (20 januari) wist niemand dat die tientallen militaire slachtoffers geen Franse huurlingen waren, maar leden van de reguliere Franse Krijgsmacht: Vreemdelingen legioen en parate eenheden. Met “onbetaald verlof.” De Franse ambassadeur in Moskou, Pierre Levy werd op 19 januari 2024 ontboden op het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken om uitleg te geven. Hoewel hij het wel probeerde, kon hij die niet geven.

Een huurling hier, veel huurlingen daar

Het is de zoveelste keer dat blijkt dat leden van de reguliere krijgsmacht van een NAVO-lidstaat onder het mom van huurling indirect en direct een bijdrage leveren aan de Oekraïense strijd tegen Moskou. Een aantal voorbeelden;

  • 16 juli 2023: twee Iskander ballistische raketten vernietigden de Yaroslav Mudryi National Law University in Kharkiv/Kharkov/Charkov waar niet-Oekraïense huurlingen en hogere NAVO officieren ondergebracht waren.
  • 8 augustus 2023: een AFU hoofdkwartier dat was ondergebracht in het Druzhba hotel en het restaurant tegenover het hotel waar niet-Oekraïense militairen regelmatig aten, in Pokrovsk/ Krasnoarmeisk (westelijke deel van de Donetsk oblast), zijn met de grond gelijk gemaakt. Bij die raketaanval werden NAVO topmilitairen het slachtoffer.
  • 11 augustus 2023: twee raketten hebben het Reikartz Hotel in het centrum van de stad Zaporizja aan de oevers van de rivier de Dnjepr, met de grond gelijk gemaakt. Volgens Turkse bronnen waren 45 huurlingen uit NAVO-landen op slag dood en 70 gewond.
  • 3 september 2023: niet-Oekraïense militairen (huurlingen dus) die terugkeerden van de frontlinies melden slecht geleide en chaotisch optredende AFU-eenheden die ondoordachte tactieken gebruikten. Sommigen stelden dat de eenheden waaraan zij waren toegewezen, de afgelopen maanden 80% of meer van hun manschappen zouden hebben verloren. NAVO  tanks en pantservoertuigen werden in sommige gevallen “regelrecht de mijnenvelden ingestuurd”. Zij meldden veel blue-on-blue incidenten die huurlingen dwongen zich herkenbaar te maken met reflecterende blauwe of gele tape zodat ze niet voor Russische troepen worden aangezien.

In de loop en vooral in de tweede helft van 2023 werd het door informatie uit meerdere  niet-MSM bronnen steeds duidelijker dat de strijd op de Oekraïense slagvelden niet meer beschouwd kon worden als een proxy-NAVO oorlogje op Oekraïense bodem. Die bronnen beweerden medio 2023 dat – vermoedelijk gelokt door de hoge beloningen die Kiev in zijn rekruteringsberichten had en heeft opgenomen – minstens 20.000 huurlingen (velen met gevechtservaring) zich in 2022 bij de AFU hadden aangesloten. Ze kwamen/komen niet alleen uit NAVO-lidstaten als Polen, VS, VK, Baltische staten maar  ook uit Azië“, Zuid – en Midden Amerika en Afrika.

Bijna alle niet-Oekraïense militairen werden ingelijfd in het “Internationale Legioen van de Verdediging van Oekraïne”, waarbij eenheden gevuld met niet-Oekraïense militairen (BCT’n) formeel onder de AFU (krijgsmacht van de Oekraïne) vielen. Het lijkt een poging om de internationale regels voor huurlingen te omzeilen. Het Kremlin stelt echter  dat niet-Oekraïense militairen geen bescherming krijgen onder de status van krijgsgevangene. Berichten  over militairen van NAVO-lidstaten die direct en indirect betrokken waren bij de gevechten aan de Confrontatie lijnen werden aan het einde van 2023 zelfs door vertegenwoordigers van de traditionele media bevestigd.

Het Westen berichtte en bericht  officieel  Kiev te steunen met materieel, materiaal, munitie en geld, maar niet met militairen die direct aan de gevechten deelnemen. Dat sprookje is allang achterhaald. Niet alleen eist de inzet van het westerse materieel (tanks, gevechtsvoertuigen, artillerie en luchtverdediging middelen) kennis, kunde en ervaring die Oekraïense militairen niet in een paar maanden opleiding en training kunnen verwerven, maar ook hebben veel militairen met een NAVO-lidstaat identiteit zich in de laatste twee maanden van 2023 bij bosjes overgegeven. Die observatie bevestigt dat militairen met een NAVO-lidstaat geëtiketteerd als huurling, werden opgenomen in de negen door de NAVO uitgeruste BCT’n.

Zware verliezen, grote kans op eigen vuur en gebrek aan bescherming onder de Conventie van Genève zijn waarschijnlijk de belangrijkste redenen dat in 2023 het huurlingen volume in Oekraïne sterk gekrompen is. Het officiële aantal daalde van 20.000 soldaten in 2022 naar slechts 1500 dit jaar en op 3 oktober 2023 werd het aantal gesneuvelde huurlingen op bijna 6000 geschat. Het kan een van de oorzaken zijn dat de AFU een verliezende strijd aan het voeren is.

Propaganda?

Natuurlijk zal geprobeerd worden om de informatie waarop dit artikeltje gebaseerd is, weg te zetten als Russische propaganda. Dat mag, maar er zijn te veel video’s die de inhoud bevestigen zoals de video waarop een gevangen genomen Duitse bemanning van een leopard-2A4 tank zich uit de problemen probeert te praten of  de Britse generaal die in oktober 2023 bevestigde  dat eenheden van de Royal Marines daadwerkelijk werden ontplooid voor risicovolle operaties in de Oekraïne.Wat te denken van de Amerikaanse Special Operation teams die  sinds het begin van de oorlog vanuit de Amerikaanse ambassade in Kiev (zie artikel d.d. 13 april 2023 op website ABC-News) opdrachten uitvoeren. Hoewel functionarissen beweren dat die militairen niet naar de frontlinies gaan en in de buurt van de ambassade blijven, roept die bewering de vraag op wat het nut is om ze daar te hebben. Geen nadenkend mens die dat gelooft..

Het is in Moskou allang helder dat aan de kreet van westerse politici:“hun oorlog is ook onze oorlog“ door een aantal NAVO-lidstaten (VS, VK, Polen, Duitsland, Baltische staten etc.) daadwerkelijk inhoud wordt gegeven. De facto zijn die landen in oorlog met Rusland en in die vaststelling is weinig tot geen speelruimte. Het is daarom de vraag of Moskou actie tegen de betrokken NAVO-lidstaten gaat nemen en zo ja wanneer en hoe. Als inwoner van een van die NAVO-lidstaten zou ik me diepe zorgen maken, want zoals altijd valt de bom en raket in de huiskamer van de doorsnee inwoner.


Deel dit:
5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A.R. Girbes sr
5 maanden geleden

Een «  sterke » analyse van de heer Brantz over de «  schermutselingen » in Oekraïne . Ik noem het «  schermutselingen « , hoewel het toch een flinke oorlog is maar in een beperkt gebied. Het aantal doden onder de bevolking en militairen, zowel aan Russische, als wel aan Oekraïense zijde , is schrikbarend en het betreft «  tienduizenden «  . Mijn associatie met de Tweede wereld-oorlog duikt , zonder enige terughoudendheid , opnieuw op en onderstreept de «  krankzinnigheid » van die schermutselingen . Het eufemismen dat ik nu «  even «  hanteer is ook om « het keiharde woord «  OORLOG «   » niet in het algemene te trekken , maar als ik in de analyse lees dat de Baltische Staten , Polen VS en Duitsland nu in oorlog zijn met Rusland zonder «  speelruimte «  ik mij onmiddellijk afvraag of ook «  Nederland » in oorlog is met Rusland ..Mr Dr Thierry Baudet heeft in 2016 al gewaarschuwd dat Oekraïne NiET bij de Europese Unie moet komen , er anders dan een oorlog in het verschiet ligt . Baudet heeft dus gelijk gekregen en aldus zijn analyse de juiste was , in tegenstelling tot wat de Krankzinnigen, macht- wellustigen , zoals Rutte , Leden van D-66 en meeloper CDA hebben gedaan Hun bekrompen geest en ondoordachte opportunistische argumenten, hebben de analyse van Baudet volledig genegeerd . De analyse van De heer Brantz bevestigd dat mijns inziens. Als blijkt dat Rusland , Poetin , het in zijn ziekelijk drang en droom om een «  Groot Rusland «  te willen , past hij exact in de rij van Idioten in deze wereld . Dat de Verenigde Staten , met haar Groot militair Industrieel complex flink aan de Oorlog in Oekraïne verdiend , is kennelijk een te accepteren situatie……Immers : Europa heeft geen poot om te staan Rusland angst
aan te jagen door de zeer grote verdeeldheid. Als ik de analyses van de Generaals Buiten dienst , moet geloven ……., dan heeft Europa nu al verloren . Dat Nederland al 16 tanks, na reparatie en/of voorzien van moderne accessoires, naar Oekraïne heeft gezonden de krankzinnigheid heeft toegeslagen . Als Kashja Ollongren , als defensieminister daarop ook nog trots is, in daarmede de waanzinnigheid van dit Kabinet bevestigd. Ze hebben geen idee wat oorlog is . Dat Europa het corrupte Oekraïne wil helpen , is abject te noemen en de Analyse van Baudet en de heer Brantz wijzen op het gevaar dat de raketten uit Rusland in de « «  huiskamer » van de burger zullen belanden . En , zeker niet een cum sano granis betreft . De Oligarchen in Oekraïne wrijven zich in dr handen, want na de oorlog is er weer veel te verdienen met de opbouw .!!! …. Er is nog een oorlog aan de gang ……. De overbevolking en overbevissing zal onverbiddelijk slachtoffers maken waarbij het aantal het honderdvoudige zal zijn van de in Oekraïne gestorven burgers en militairen . Maar ja , het brood en spelen ( Panem et circences) is dominant …… !!!

Koddebeier
5 maanden geleden

De NAVO is een oorlogszuchtige organisatie en een marionet van de VS.
Als Nederland verstandige politici zou hebben dan zouden zij er per direct uitstappen. De NAVO en de EU worden onze ondergang !