Niet goochem van Bleker

De opstelling van onze Burgemeester Bleker (Enschede) was niet bepaald goochem. Al kun je je ook afvragen of hij misschien is misleid.

De associatie van Joden met handel en geld kent zijn oorsprong in de middeleeuwse samenlevingen (ca. 500 tot ca. 1500 na Chr.) van Europa. Joden woonden over het algemeen rond de Middellandse zee. Mede door de latere verspreiding van Joden over een groter gebied – dat meerdere continenten omvatte – ontstonden internationale netwerken waar Joodse handelaren gebruik van konden maken.

Geld verdienen

Het was echter de christelijke kerk die destijds handel en rente (geld verdienen met geld) als weinig spiritueel – ook het Islamitisch bankieren kent niet de rente zoals wij die doorgaans betalen – als doodzonde beschouwde.

Doordat de invloed van de christelijke kerk is afgenomen – en de invloed van wat ik typeer als ‘cultuurmarxisme’ is toegenomen – is geld verdienen tegenwoordig weer een vies woord. Wordt nagenoeg elke vorm van geld verdienen door anders denkenden weggezet als profiteur en uitbuiter.

Dat joden de ‘antisemitisme’ kaart nu snel trekken komt deze cultuurmarxisten dan ook goed uit. Dit, terwijl ze aan de andere kant Hamas indirect steunt en promoot.

Geen historisch besef

Als gevolg van de snel om zich heen grijpende maatschappelijke crisis komt het nationale gevoel sterker terug. Het besef dat we als Nederlanders meer gemeenschappelijk hebben dan het nationale voetbalteam en het volkslied.

Dat er vooral ook één verbindend element is: namelijk de bescherming van de gezondheid van ons en onze naasten. Het nationalisme is in essentie namelijk niets anders dan een vorm van zelfbehoud. Het opkomen voor jezelf en je dierbaren.

Er kan daarbij geen gedeeld recht zijn zonder een gedeeld besef van moraal. Waarbij er ontegenzeggelijk gedeelde gebruiken en gedeelde omgangsvormen moeten zijn. Daar komt bij, niets is ongelukkiger dan zich niet thuis voelen waar men thuis is. Ongeacht wie of wat je bent, je afkomst, kleur of ras.

Het nationaal besef nam met de opkomst van industrialisatie (aanvang industriële revolutie rond 1750 in England) en democratie overal in Europa toe.

Culturele identiteiten zijn dan ook al lange tijd een bekend verschijnsel in de verschillende Europese landen. Het chauvinisme over de eigen culturele opvattingen en tradities zitten dan ook opgesloten in de mensheid.

Het nationaal besef zie ik dan ook puur als het trots zijn op – en verdedigen van – een gedeelde nationale identiteit met gelijkgestemden.

Het globalisme (proletarisch internationalisme) wil ons echter losrukken van identiteit en culturele tradities — de liberaal, zoekt reddeloos spiritualiteit in materialisme, maar zal het niet vinden.

Al wat er nu gebeurt – en ik heb het meermaals gezegd en beschreven – is politiek van de Frankfurter Schule.

Gesubsidieerde Gazastroken

Wat ooit begon met gesubsidieerde buurtvaders heeft inmiddels geleidt tot het ontstaan van ‘Gazastroken’ waar het Nederlands gezag wordt beschouwd als een ‘vijandelijke bezettingsmacht’ in Islamitisch gebied.

Anders is niet te verklaren hoe het mogelijk is dat zogenaamde ‘geïntegreerde’ Islamieten nu ongestoord samen met ‘links’ de terroristen van Hamas promoten en steunen.

Deze Hamas-soldaten marcheren inmiddels frank en vrij door de (Europese) straten – ook in Enschede – en roepen de islamitische strijdkreet ‘Allahu Akbar’ of roepen op tot de vernietiging van Israël door de leus te scanderen ‘From the river to the sea, Palestine will be free’.

Dat eenieder zich af kan vragen of dat wat de Israëlische politici nu laten uitvoeren in Gaza nog wel proportioneel is lijkt me evident. Ik vindt het echter onbegrijpelijk dat niet meer politici duidelijk stelling nemen tegen Hamas.

Want door dit niet te doen steunen ze indirect dat wat Hamas heeft veroorzaakt.

En wat betreft Gaza: in 2005 kregen de Palestijnen het volledige beheer over dit gebied. Maar in plaats er wat zinvols mee te doen heeft de PLO zich laten sponsoren en is het nadat de PLO de verkiezingen verloren van Hamas gemaakt tot lanceerplatform tegen Israël.

Terug naar niet goochem

Het is mij niet bekend wat de tekst in de uitnodiging was zoals de Burgemeester die heeft ontvangen. Wel is duidelijk dat ‘goochem’ zoals ze bij de synagoge omgaan met geld, er twee vieringen in één zijn gehouden.

Er was de openbare Chanoeka Viering en het 95-jarig bestaan van de synagoge in Enschede. De geweldige synagoge die is opengesteld voor iedereen en tegelijkertijd het religieuze huis van de Joodse gemeenschap is.

Een Joodse gemeenschap waarmee wij als Enschede een wel heel bijzonder band hebben. Het was immers in onze stad van waaruit Leendert Overduin dominee van de Lasonderkerk en in Lonneker, samen met Sig Menko, hoofd van de joodse raad in Enschede een fonds opzette voor de hulp aan Joodse onderduikers.

Daardoor overleefden in verhouding meer Joden dan in welke gemeente in Nederland ook de gruwelijkheden van WOII. Voor mij is dit juist een van de redenen dat ons uniek maakt. Waarom juist wij in Enschede met en naast elkaar leven.

Het is voor mij dan ook een raadsel waarom de gemeentesecretaris en VVD’er of anderen in zijn omgeving onze Burgemeester niet hebben behoed voor deze uitglijder.

Helemaal als je bedenk dat in de directe omgeving zich communicatieadviseur Rachel Denneboom bevindt. Raadslid van de coalitie partij VVD en lid van de ‘Stichting Steunfonds Synagoge Enschede’.

Ik kan me – uit ervaring – namelijk niet voorstellen dat de Burgemeester niet luistert naar goed bedoelde adviezen.

Concluderend

De aanpak en afhandeling maakt eens te meer duidelijk dat Burgemeester zijn van de 9de stad van Nederland niet eenvoudig is. En al helemaal niet van een bijzondere stad met een bijzondere geschiedenis als Enschede.

Vanaf het moment dat een democratische meerderheid ervoor koos om de ‘sollicitant’ Roelof Bleker (zonder Burgemeesterservaring) te benoemen tot Burgmeester, had eenieder (voor- en tegenstemmers) zich ervan bewust moeten zijn dat Burgemeester Bleker nog een leertraject moest doorlopen. Dat (geheel volgens Zwitsers devies) een uitglijder van de Burgemeester, een uitglijder is van ons allen.

Of is de kongsi al bezig deze te updaten?

Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Enschede / Nederland is het waard!


Erwin
Erwin Versteeg

Erwin Versteeg is zelfstandig ondernemer en sinds maart 2018 voorzitter van ‘Verbindend Enschede’. De columns die hij schrijft, zijn op persoonlijke titel en bedoeld om een discussie op gang te brengen. Onderwerpen in de columns zijn lokaal, landelijke, geopolitiek of maatschappelijk, en daarmee lokaal en/of landelijk mogelijk geen onderdeel van hun (politieke-) verkiezingsprogramma.

.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ronald.dunki
7 maanden geleden

Wat ik in de aanhef mis is de reden waarom Bleeker niet goochem is, maar kennelijk gaat dit over zijn domme beslissing om bij de viering van het 95-jarig bestaan van de Synagoge in Enschede niet naast de ambassadeur van Israel te willen zitten.

Ik vermoed dat dat niets met ‘ willen ‘ van doen had op grond van een respectabel, intelligent besluit, maar dat deze opportunistische lafbek dat gewoon niet durfde omdat hem de vereiste integriteit daartoe ontbreekt.

In de context van het Haagse baantjescircuit, waarin met name de PvdA buiten alle proporties (veel te) veel burgemeestersposten heeft binnengesleept, is ook dit figuur een typisch product van het onscrupuleuze streven naar macht van politieke partijen, waarbij de burgers van welke gemeente dan ook buitenspel gezet worden.

Gekozen burgemeesters stonden immers op de verlanglijst van van Mierloo, maar de neo-communistische machtsovername in D66 maakte daar korte metten mee. Net als met ons referendum, om zodoende de misplaatste macht van het Kartel in den lande te consolideren. Wie heeft ooit een PVV burgemeester gezien? In dit voor onze politiek zo typerende, moreel corrupte proces zijn de meest verschrikkelijke nitwits burgemeester geworden, zo ook in dit geval waarin het de betreffende windvaan eenvoudig ontbreekt aan persoonlijke integriteit.

Dat typeert ‘woke’ , specifiek hun gebrek aan kwaliteit en integriteit.