EenVandaag rectificeert teksten van Hamas sympathisant

Op 10 oktober jl. publiceerde EenVandaag een artikel ‘Hoe is het conflict tussen Israël en de Palestijnen ontstaan? Dit ging er vooraf aan de aanval van Hamas’. Dat was dus drie dagen na de Hamas pogrom van 7 oktober.

Desondanks legde het artikel veel schuld van dit geweld bij Israël neer. De pogrom van Hamas zou een soort natuurlijke reactie zijn geweest. Afschuwelijk. Hoe kan je als Nederlandse publieke omroep het doodmartelen van honderden mensen, ontvoeringen, verkrachtingen en onthoofdingen van zo veel onschuldigen rechtvaardigen?
Het was het grootste pogrom op Joden sinds de Tweede Wereldoorlog.

De oorzaak bleek te liggen in het feit dat het artikel gebaseerd was op een tekst van antropologe Anne de Jong. Lezers die zich beklaagden kregen van EenVandaag zelfs haar originele tekst als onderbouwing toe gemaild.

Terwijl Anne de Jong een extreme anti-Israël activist is. Zij heeft daarin zelfs samengewerkt met Hamas; zij voer mee op een door terreurorganisatie Hamas georganiseerde boot richting Gaza.

Zij werd daarvoor door Israël gearresteerd samen met Amin Abou Rashed, de officieuze vertegenwoordiger van terreurorganisatie Hamas in Nederland. Hij zit momenteel voor fondsenwerving voor de terreur van Hamas weer in de gevangenis, nu in Nederland.

Niet verwonderlijk stond haar tekst – en dus het artikel op de site van EenVandaag – vol leugens en antisemitisme. Likoed Nederland telde er maar liefst 14 en wees EenVandaag erop. De belangrijkste waren:

  1. Het doel van Hamas. Volgens het oorspronkelijke artikel was dit om: “Palestina te bevrijden van de Israëlische bezetting”.

    Onzinnig, het officiële doel van Hamas is om Israël te vernietigen, zoals vastgelegd in hun Handvest uit 1988 en hun Beleidsdocument uit 2017. Dat heeft EenVandaag nu in het aangepaste artikel gezet.

  2. Zeven beweringen dat niet-Joden in Israël geen gelijke rechten zouden hebben, zoals: “geen volledig burgerschap” en “niet overal mogen wonen”.

    Dit zijn elementen van de leugen die Israël van Apartheid beschuldigt. Totaal vals: minderheden hebben in Israël juist wel gelijke rechten, in tegenstelling tot alle andere landen in de verre omtrek. Deze aantijging is daarom aangemerkt als antisemitisch volgens de internationale definitie. Dit is bevestigd door de Europese Commissie. Al deze leugens heeft EenVandaag nu verwijderd.

  3. Helaas heeft EenVandaag de kwalijke bewering van Anne de Jong laten staan dat “de Joodse nationaliteit het hart van het conflict is.”

    Want dat is het niet. Het Joodse volk heeft net als elk ander volk recht op zelfbeschikking in haar historische thuisland. Dit is erkend door de landen in de wereld in 1922 (unaniem) en in 1947 (met ruime meerderheid). Hieruit had geen conflict hoeven ontstaan. Dat dit er toch gekomen is, is omdat de Arabieren in 1947 de door de Verenigde Naties voorgestelde tweestatenoplossing afwezen. In plaats daarvan wilden zij Israël met veel geweld vernietigen. Zoals Hamas nog steeds wil.

De vaker voorkomende leugen dat Israël een openluchtgevangenis van de Gazastrook gemaakt zou hebben: “Palestijnen hebben geen vrije bewegingsruimte. Ze kunnen Gaza niet uit zonder goedkeuring van Israël.”
Dat heeft EenVandaag nu rechtgezet: “Dat klopt niet, omdat uitreizen volgens internationale afspraken via Egypte gaat.”

Deze wijzigingen gingen helaas niet zonder slag of stoot. Er waren drie mailwisselingen, raadpleging van de Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding en dreiging met een zaak bij de Raad voor de Journalistiek voor nodig om deze rectificaties gedaan te krijgen. In eerste instantie verdedigde de redactie zelfs de ‘wetenschappelijke integriteit’ van Anne de Jong. Dus van iemand die wekenlang met terreurorganisatie Hamas heeft samengewerkt in een anti-Israëlische propagandastunt!
Daardoor lieten bovenstaande rectificaties dan ook ruim twee maanden op zich wachten.

Laten we hopen dat het toch ergens goed voor is geweest en dat de redactie van EenVandaag antisemieten en hun anti-Israël leugens in het vervolg sneller herkent.Wilt u alle ins en outs van het conflict weten?
Lees ons veel geprezen boek ‘150 Palestijnse fabels’.

Verkrijgbaar in de boekhandel of maak 19,50 over op NL10 INGB 0004 3567 89 t.n.v. Likoed Nederland en stuur een mail naar info@likoed.nl om het verzendadres door te geven.

De Duitse vertaling is net uitgebracht.
De Duitse en Engelse vertalingen zijn verkrijgbaar bij Amazon.


Website: Likoed.nl
Contact: info@likoed.nl

Steun ons via Paypal
Reageren kan ook op: 
https://www.facebook.com/LikoedNederlandhttp://nl.linkedin.com/in/likoednederland


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
J.A. den Boer
2 maanden geleden

Ten eerste, ik ben, mede gezien mijn familiaire afkomst, absoluut geen tegenstander van de staat Israël.

Ten tweede, niets rechtvaardigt de onvoorstelbare aanslagen van de terroristen van hamas op 7 oktober.

Dit gezegd hebbend vind ik dat Likoed NL eens wat beter in de spiegel zou moeten durven kijken. Wellicht dat zij dan de moed zouden hebben om de kern van het probleem te benoemen in plaats van te blijven herhalen wie er allemaal wel niet tegen Israël is, of antisemitisch is of hoe vreselijk 7/10 wel niet was.

Ja het klopt in resolutie 181 heeft de VN voor een gebiedsverdeling gestemd met de bedoeling dat zowel Joden als Palestijnen hun eigen staat zouden kunnen krijgen. (De VN bestond toen overigens uit nog maar 57 leden, voornamelijk westerse landen, maar dit terzijde).

Hoe ingewikkeld is het nu om te begrijpen dat indien je de meerderheid van het gebied toekent aan een Joodse minderheid en dus het kleinere gebied aan de Palestijnse meerderheid, dat dit tot haat en conflicten zal leiden ??

Met alle oorlogen, aanslagen, andere ellende, maar ook vredesonderhandelingen en akkoorden wat er tussen toen en nu is voorgevallen is de realiteit dat er sinds 1948 wel een Joodse staat is maar in 2023 nog steeds geen Palestijnse staat.

Durf oorzaak en gevolg onder ogen te zien, hoe lastig dat soms ook is.

2 maanden geleden
Antwoord aan  J.A. den Boer

U zou zich toch nog wat beter erin moeten verdiepen. In de eerste plaats was dat ‘grotere gebied’ vooral woestijn (de Negev). In de tweede plaats zeiden de Arabische leiders destijds dat ze elke Joodse staat zouden vernietigen – hoe groot of klein ook.