Hoogleraar internationaal recht: “Oproepen tot staakt-het-vuren zijn strijdig met Israëls recht op zelfverdediging”

 “Als je een staat die uit zelfverdediging handelt, vraagt om in te stemmen met een staakt-het-vuren voordat het haar legitieme defensieve doelstellingen heeft bereikt, vraag je in feite aan die staat om te stoppen met zichzelf te verdedigen.”

Dat stelde de hoogleraar in het internationaal recht Lord Guglielmo Verdirame afgelopen dinsdag in een uitleg in het Britse parlement. Guglielmo Verdirame is hoogleraar internationaal recht aan de prestigieuze Universiteit van Cambridge en zit sinds 2022 als onafhankelijk lid in het Britse parlement.

Stellen dat Israël moet ingaan op een staakt-het-vuren, is daarmee onredelijk. Dit omdat zo een oproep geen oplossing biedt voor de gerechtvaardigde Israelische oorlogsdoelen, zoals het uitschakelen van Hamas en de vrijlating van de gijzelaars. Guglielmo Verdirame:

“Om dergelijke oproepen redelijk en geloofwaardig te laten zijn, zouden die vergezeld moeten gaan met een concreet voorstel waarin wordt uiteengezet hoe de legitieme defensieve doelstellingen van Israël tegen Hamas met andere middelen zullen worden bereikt.”

Tot nu toe voldoen de oproepen tot een staakt-het-vuren hier niet aan.
Want de oorlog zelf is rechtvaardig volgens het internationaal recht. Guglielmo Verdirame:

“Israël heeft zijn oorlogsdoelstellingen beschreven als de vernietiging van de mogelijkheden van Hamas.
Vanuit juridisch perspectief zijn deze oorlogsdoelstellingen consistent met de proportionaliteit van het recht op zelfverdediging, gegeven wat Hamas zegt te doen, wat Hamas heeft gedaan en wat het nog steeds doet.[1]
Proportionaliteit betekent dat je geweld kunt gebruiken dat in verhouding staat tot het defensieve doel, namelijk het tegenhouden, afweren en voorkomen van verdere aanvallen.”

De Nederlandse regering onderstreepte dit ook in haar stemverklaring: De resolutie: “strookte niet met het recht van Israël om de voortdurende dreiging van Hamas aan te pakken.”

Conclusie: volgens het internationaal recht handelt Israël met deze oorlog legitiem, in tegenstelling tot Hamas [1]. En heeft Israël de plicht – vanuit het beschermen van de eigen bevolking – om de uitschakeling van de radicaal-terroristische terreurorganisatie Hamas onafgebroken voort te zetten.


Afb: via Likoed.nl

[1] (*) Oorlogsmisdaden van Hamas zijn onder andere:

-Raketten afschieten op burgerdoelen.
-1400 mensen verkrachten, martelen, vermoorden en onthoofden.
-Ruim 200 burgers gijzelen, waaronder zieken en kleine kinderen.
-Terreur en zelfmoordaanslagen op burgers in bussen, cafés enz.
-Vijf oorlogen beginnen in zestien jaar.
-Zich verbergen tussen de eigen burgers, onherkenbaar als strijder door zonder uniformen te vechten, en zo de burgerbevolking inzetten als menselijk schild.
-Burger-gebouwen als woonhuizen, ziekenhuizen, scholen en moskeeën misbruiken voor commandocentra, militaire opslagruimtes en raketlanceerinstallaties.
Hulpgoederen stelen en onthouden aan de burgerbevolking. 


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
J.A. den Boer
5 maanden geleden

Uiteraard heeft Israël het volste recht zich te verdedigen na de afgrijselijke aanslagen van 7 oktober. Volgens mij heeft de wereld zulke massale mensonterende aanvallen op niets vermoedende burgers niet meer gezien sinds 9/11.

President Biden waarschuwde de Israëlische regering om niet dezelfde fouten te maken als de VS maakte onmiddellijk na 9/11. De VS, destijds heel begrijpelijk ook getergd tot hun core, waren op wraak uit. De oorlogen in Irak en Afghanistan waren het gevolg. Hiermee hebben ze precies gedaan wat het doel was van Bin Laden. Hij wilde tegen de VS vechten, zo zei hij in een interview, ‘maar de VS is te ver weg, dus moeten we zorgen dat ze dichterbij komen’ en dat is precies wat er gebeurd is.

Het lijkt er op dat Israël niet naar Biden heeft geluisterd nu precies dat aan het doen is waar het verachtelijke mullah regime in Teheran op anticipeerde. Een gruwelijke aanslag zal Israël er toe zetten in hun begrijpelijke razernij om grootschalig Gaza aan te vallen.
Het is dan slechts een korte tijd voordat het allergrootste deel van de wereld de sympathie voor Israël begint te verliezen als de dagelijkse afschuwelijke beelden van het bombarderen van Gaza en het menselijk leed aldaar tot ons komen.
Het gevolg dat de wereld opinie zich tegen Israël gaat keren (op een uitzondering hier en daar na) hetgeen Joden over de hele wereld zal gaan treffen, we zien er nu al de eerste voorbeelden van.

Tot de revolutie in 1978 in Iran waren de verhoudingen tussen Israël en Iran uitstekend. Vanaf het moment dat de islam aan de macht was heeft het verachtelijke Iraanse regime de wens gehad het voortbestaan van Israël te (laten) beëindigen.

Nu probeert Iran, Internationaal deels geïsoleerd en de vijand van de meeste Arabische landen, zich te positioneren als redder van de Palestijnen en als het enige islamitische land dat op durft te staan tegen Israël.
Vooralsnog voeren ze een proxy oorlog, maar wat dit kwade regime, welke niet terugdeinst haar eigen bevolking te terroriseren, onderdrukken, martelen en doden, verder gaat doen in deze is nog maar de vraag.

Laten we er niet voor wegkijken, de wijze waarop het legitieme doel van het vernietigen van Hamas nu plaats vindt, zijn deels ook oorlogsmisdaden. Het plat bombarderen van een dichtbevolkt gebied waar mensen niet kunnen vluchten alsmede het afsluiten van levensnoodzakelijke zaken als voedsel, water en energie voor een op elkaar gepakte miljoenen bevolking, is wel degelijk een oorlogsmisdaad. Dat is geen mening, het staat zo omschreven.

De regering van Israël heeft eerst de aanslagen niet aan zien komen. Of dit lag aan de geheime dienst(en) of aan het negeren van de politiek van die signalen is iets wat we nu niet weten en wellicht nooit weten. Het had de regering onmiddellijk na de aanslagen gepast toch eerst beter na te denken en de verschillende opties af te wegen. Natuurlijk, Hamas moet vernietigd worden maar het is maar zeer de vraag of dit op deze manier gaat lukken.

Als je een slang wilt doden helpt het niet zijn staart er af te hakken, de kop moet er af.

Adri Ekstijn
5 maanden geleden
Antwoord aan  J.A. den Boer

Een beiderzijds staakt-het-vuren, dus!