Bernhard en de NSDAP

Dat prins Bernhard voor de oorlog lid was van Hitler’s NSDAP zal niemand nog verbazen; dat zat er eigenlijk al heel lang ‘dik in’. Wellicht komt ooit ook nog eens de ‘stadhoudersbrief’ boven water.

De stadhoudersbrief is een vermeende brief die door prins Bernhard op 24 april 1942 aan de Duitse leider Adolf Hitler zou zijn geschreven. In die brief zou hij Hitler een voorstel hebben gedaan waarbij Bernhard als stadhouder van Hitler in Nederland zou hebben willen optreden indien de Duitsers, in overleg met de Engelsen, de directe bezetting van Nederland zouden opgeven. Dat was een serieuze optie in die fase van de Tweede Wereldoorlog en in die optie zou de eventuele actie van de prins goed passen. Prins Bernhard zelf heeft het bestaan van die brief altijd ontkend en afgedaan als onzin. In een brief in de Volkskrant (februari 2004) heeft hij één miljoen euro uitgeloofd voor diegene die de brief boven water zou krijgen. Tot op heden is er geen bewijs dat de stadhoudersbrief ooit werkelijk heeft bestaan. Maar waar rook is – zoals nu – kon ook nog wel eens vuur zijn.

Afb: wikipedia-Elsevier

Overigens hoeft onze koning zich daar niet voor te verontschuldigen; in een beschaafd land heerst de opvatting dat zaken uit het verleden niet aan de nazaten toegerekend kunnen worden. Daarop schijnt inmiddels wel een uitzondering te zijn, namelijk het slavernijverleden.

Als het over het verleden van het Koningshuis gaat, dan zijn er ook nog andere, sappiger verhalen breed uit te meten. Zo kwam de ongekende rijkdom van Koning Willem lll vooral tot stand door de opiumhandel en schijnt Koningin Wilhelmina ook nog wel eens een benevelend goedje te hebben gesnoven tijdens de oorlog.

Dan is er nog de gemaal van onze vorige vorstin, Claus von Amsberg, die zo rond 1935 – 1937 overtuigd lid van de Hitlerjugend was en later eveneens lid van de NSDAP. Van augustus 1943 tot januari 1944 werd hij ingezet als ‘marinehelper’ in de omgeving van Kiel en van augustus 1944 tot maart 1945 verbleef hij in Neuruppin bij de reserve-pantserafdeling. Vervolgens werd hij begin maart 1945 nog als vaandrig ingedeeld bij de negentigste Panzergrenadierdivisie in Italië.

De gemalin van onze huidige koning is zoals bekend dochter van een van de juntaleiders in Argentinië (1976 – 1983).

Wellicht wordt over circa honderd jaar bekend gemaakt dat de dochters van het huidige koningspaar in hun jeugd lid zijn geweest van Extinction Rebellion en deelnemers in de postcodeloterij.

Dat zou pas echt een schandaal zijn.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Adri Ekstijn
4 maanden geleden

Wat deed Bernard in 1943 op het landgoed van de Zorreguita’s?

ronald.dunki
4 maanden geleden

Het èchte schandaal is dat landverrader # 1 Rutte weigert te reageren op de confirmatie van het lidmaatschap van de NSDAP van Bernard, de erkende Lockheed-fraudeur en schuinsmarcheerder. Soort zoekt soort… 

Voor de goede orde, Jorge Zorreguieta was pertinent géén lid van de militaire junta in Buenos Aires maar minister van landbouw onder Videla tot deze in 1981 opstapte en er is geen sprake geweest van betrokkenheid zijnerzijds bij de schendingen der mensenrechten in de ‘guerra sucia’(de smerige oorlog), evenmin als Transavia piloot Julio Poch daarbij betrokken was.

Dat weerhield een achterbakse linkse gluiperd als Hirsch Ballin er niet van om de feitelijke uitlevering van Poch aan Argentinië te ensceneren op onbewezen verdachtmakingen, resulterend in diens jarenlange gevangenschap en uiteindelijke vrijspraak in B.A.

Laffe linkse mannetjes  als hirsch Ballin moesten allemaal een schone luier halen toen zij konden bewerkstelligen dat Zorreguieta niet bij het huwelijk van zijn dochter mocht zijn, maar verder dan de bewering ‘dat hij van de misdaden tegen de mensenrechten geweten moest hebben’ kwamen deze druiloren niet.

Ik woonde in B.A. en dit zijn de simpele feiten, dus de bewering dat Maxima dochter van één der juntaleiders zou zijn is een vergissing. Pikante noot is dat Jorge Zorreguieta naar Argentijns recht een bigamist was en dat Maxima in die context zijn buitenechtelijke dochter is

Maurits Campert
4 maanden geleden
Antwoord aan  ronald.dunki

Goed volk allemaal, toch?

A.R. Girbes sr
4 maanden geleden
Antwoord aan  ronald.dunki

Soort zoekt soort , schrijft U . Nu dat is een oud gezegde . Ik heb nog even in mijn “ encyclopedie “ gesnuffeld . Daar kwam ik niet tegen dat Bernard bij de NSDAP een lidmaatschap had . Maar in 2010 was al bekend, bij monde van van der Zijl , dat Bernard lid was van de NSDAP van 1933-1936. Nu, en wat dan nog? Duitsland was toen een “” bevriende natie””. De echte reden waarom Bernard lid was is mijns inziens niet bekend . En , wat voor schade heeft Bernard aan Nederland gebracht ? Niets . Dat kunnen we niet zeggen van Mark Rutte. Immers : Wat is de VVD voor een partij dewelke Nederland naar de sodemieter heeft gebracht. . Daarover wordt niets geschreven en gezegd . Van 1944 tot september 1945 was hij , Bernard, bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten . Ik heb Bernard nog ontmoet in Londen in 1964 bij de herdenking van de gevallenen van de Holland Amerika lijn . Dat Bernard lid was van een NAZI -partij is NU niet goed te praten, maar, andere tijden andere maten . Dat Bernard een “ Deugniet “ was is algemeen bekend . En , wat is Mark Rutte dan voor een idioot en Kaag van D-66?? Die hebben Nederland in een oorlog getrokken en hebben Nederland bijna leeggeroofd . Dat heeft Bernard niet gedaan . Selectief zijn in beoordelingen is gevaarlijk, omdat er actoren en factoren zijn die mee genomen moeten worden in de conclusie . Dat er in de kletskous uitzendingen op TV er zoveel aandacht was is koren op de molen van de linkse bende . Bernard was fout , maar…….. Mark Rutte is mijns inziens een BOEF , psychopaat , profiteur en ongeschikt in de politiek …… en toch stemt “ men” op de VVD . En , wat heeft de vriendjes politiek van Rutte met Nederland gedaan? Bernard paste exact in de Roversbende van ouds her, en , toch was Nederland vriendelijk tegen hem ook al mocht hij geen Uniform meer dragen na de Lockheed-affaire . Nederland is zo primitief dat ik meen dat velen aan psychomantie lijden .