Verlaten maar de redding is nabij

In de politiek gaat het vooral om de functie die iemand bekleedt, en niet om de persoon. En dat terwijl je persoonlijk wordt gekozen. Je zou dus kunnen concluderen dat zo gauw je bent gekozen, het authentieke plaats moet maken.

Wat je ook ziet, in de politiek wordt vaak gesproken in de derde persoon. Het zorgt ervoor dat mensen (de kiezers dus) zich kunnen voorstellen hoe ze eruitzien vanuit het perspectief van het publiek dat naar hen kijkt. De ooit authentieke politicus die zijn achterban steeds de spiegel voorhoudt.

Uitloop of schuldbekentenis

In het bedrijfsleven doet een leidinggevende het werk op instapniveau. Een specialist heeft door de regel ruime ervaring in het veld, weet goed hoe hij het moet doen en werkt als strateeg om het werk goed gedaan te krijgen. Wil je ‘specialist’ worden heb je (los van de persoonlijke vaardigheden) dus voldoende ervaring en experimenten nodig.

Als we nu kijken naar wat namen die uit de politiek stappen vanuit de vraag, “wat was de toegevoegde waarde voor ons land?” dan durf ik de stelling wel aan dat de meerderheid van de uitloop meer een schuldbekentenis is. Ze hebben misbruik gemaakt van het vruchtgebruik.

Dat het eigenlijk ongehoord is dat kiezers zó in de steek gelaten worden door ‘hun’ politici. En als er onder bijvoorbeeld de VVD kiezers nog ondernemers zijn; zou het bij jullie bedrijf nog te redden zijn  waar zoveel speelt?

Zou dat dan niet voldoende reden zijn om de leidinggevenden bijeen te roepen? In de vakantie met man en macht doorwerken om de problemen op te lossen. En dat zonder meteen mogelijke samenwerkingspartners uit te sluiten? Wel rekening houden met je omgeving maar vooral naar binnen kijken?

Of stel, je hebt specialisten geconsulteerd. En het advies is, maak een doorstart, richt een nieuw bedrijf op. Zou je dan als boegbeeld op vakantie gaan?

Voorlezen uit een politiek geschrift

De leeftijdsgroep, geboren tussen 1996 en 2012 (generatie Z), zit eraan te komen. Dit is de eerste generatie die opgroeit met de smartphone aan de hand vastgelijmd.

Deze technologische vooruitgang zou deze generatie ondernemend, onafhankelijk en competitief kunnen maken. In de praktijk is dit echter de eerste generatie die het in het algemeen minder zal hebben dan de generaties voor hen.

En daar zijn niet enkel de politieke babbelaars schuld van. Ook de ‘curling-ouders’ zijn mede debet door hun overdreven beschermende opvoedstijl.

Ouders die zichzelf zien als slachtoffer van de maatschappij en dit vervolgens compenseren, zijn deze generatie vooral voorzien van de nieuwste technologische snufjes.

Zich niet realiserend dat de slachtofferrol een mens passief en hulpeloos maakt. Het verhindert zo de ontwikkeling van zelfstandige volwassenheid. Het leven, met al zijn beproevingen, dient te worden geleefd, juist omdat het einde alsmaar loert.

Het (politieke) einde van 29 politici/bestuurders van na de generatie Z loert ook. Klimaatverandering, toeslagenschandaal, Gronings gas, polarisatie, woningnood en de corona aanpak.

Zij waren erbij en wat ze deden was niet het gezond verstand gebruiken maar voorlezen uit de politieke geschriften. Politieke geschriften gebaseerd op het maakbare waarbij verschillende (minderheden) tot slachtoffer werden gemaakt.

Pluk het talent, zie de inzet

Inmiddels staat de teller van vertrekkende politici op 27:

Sylvana Simons (Bij1)

Lilian Helder (PVV)

Corinne Ellemeet (GL)

Nicki Pouw-Verweij (Ja21),

Derk Jan Eppink (Ja21)

Liane den Haan (Groep Den Haan)

Farid Azarkan (DENK)

Hanke Bruins Slot (CDA)

Marnix van Rij (CDA)

Wopke Hoekstra (CDA)

Hugo de Jonge (CDA)

René Peters (CDA)

Joba van den Berg (CDA)

Pieter Heerma (CDA)

Renske Leijten (SP)

Peter Kwint (SP)

Mahir Alkaya (SP)

Carola Schouten (CU)

Mark Rutte (VVD)

Jan Klink (VVD)

Bart Smals (VVD)

Mark Strolenberg (VVD)

Sigrid Kaag (D66)

Sjoerd Sjoerdsma (D66)

Rens Raemakers (D66)

Romke de Jong (D66)

Hans Smolders (Groep van Haga)

Een dergelijke uittocht is niet uniek in de politiek. In 2003, de verkiezingen na de moord op Pim Fortuyn (6 mei 2002), kende ook zo’n (wachtgeld) uittocht.

Politici waren destijds onzeker over hoe te reageren op de onvrede. Onvrede die voor de moord op Pim Fortuyn, woede en verdriet na de moord op Pim Fortuyn. En de problemen, de problemen die zijn gebleven. Er zijn er alleen maar meer bij gekomen.

Wat mij het beste lijkt is alle talenten en inzet te bundelen. Zonder kritiek geen verbetering.  Over de partijen heen kijken. En als de voortekenen niet bedriegen, wordt er achter de schermen aan een democratische constructie gewerkt.

Of dit uiteindelijk het nieuwe sociaal contact wordt?! De ‘na de vakantie’ tijd zal het leren!

En ik voorspel je, waar de VVD niet naar binnen kijkt maar de gluiperige ‘het is ons overkomenHenk Kamp in stelling brengt als wapen tegen Pieter Omtzigt. Henk Kamp, mede veroorzaker van de huidige problematiek op de huizenmarkt. Daarop enkel bazelt ‘het is ons overkomen’. Van de huidige uittreders bij het CDA ga je niets meer vernemen. Zoals de partij nu doet! Dan is het klaar over en uit.

Een ‘gokje’ zonder ‘financiële’ inzet

Zeker nu het CDA met Hugo de Jonge voorop een lobby is gestart om het gewicht van Hubert Bruls in de strijd te gooien tegen onder meer Frans Timmermans. Frans Timmermans die zoals bekend zijn geboorteland (het land waar hij nu dus premier van wil worden) gewoon bedreigt ‘De volle mep betalen aan de EU want anders gaat het mis’.

CDA Partijprominent, stemmenkanon en criticaster van het Nederlandse Coronabeleid Mona Keijzer heeft er als snel haar conclusies aan verbonden en is op voorhand vertrokken.

Een tussenstap om zich uiteindelijk aan te sluiten bij Pieter Omtzigt? Samen met Femke Merel van Kooten, Lilian Helder, Nicki Pouw-Verweij, Dirk Jan Eppink en Renske Leijten? Om de voorspelde 46 namen met voldoende ‘Omtzigt’ kwaliteit op de lijst te krijgen is lijkt mij schier onmogelijk. Het fenomeen ‘lijstverbinding’ is afgeschaft in 2017.

Hoe dit uiteindelijk in het nieuwe sociaal contact wordt verwerkt?! De ‘na de vakantie’ tijd zal het leren!


Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Enschede / Nederland is het waard!


Erwin
Erwin Versteeg

Erwin Versteeg is zelfstandig ondernemer en sinds maart 2018 voorzitter van ‘Verbindend Enschede’. De columns die hij schrijft, zijn op persoonlijke titel en bedoeld om een discussie op gang te brengen. Onderwerpen in de columns zijn lokaal, landelijke, geopolitiek of maatschappelijk, en daarmee lokaal en/of landelijk mogelijk geen onderdeel van hun (politieke-) verkiezingsprogramma.

.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
henk
5 maanden geleden

Vrijheid moet van binnen uit komen.Denk zelf na en laat U niet door de media manipuleren.
Als u ze de kans geeft flikken ze het weer.
Met die mondkapjes en die vreselijke lockdowns.
De Amerikanen zijn als bezig en eind oktober is het hier ook weer raak.
Vergeet niet dat 0.001 % die zich als elite beschouwd , denkt ons te kunnen onderdrukken.
Als we nu een beetje wakker worden lukt ze dat nooit.
Hun hele beleid bestaat allen maar uit fearmongering (angst zaaien)
Sta op en wees jezelf.
Henk

ronald.dunki
6 maanden geleden

In de politiek is niemand meer verantwoordelijk, noch functioneel – zoals een Rutte die zich al tien keer heeft onttrokken aan de verantwoordelijkheid voor zijn wandaden als premier – noch persoonlijk omdat de o zo wenselijke Tribunalen uiteindelijk wensdroompjes blijken. Deze charlatan noemt Nederland één der rijkste landen terwijl hij zèlf een minister van armoede heeft aangesteld omdat de Nederlander feitelijk de rode lantaarn in Europa draagt.

Bedrieglijke referte aan macroeconomische indicatoren als BNP zijn irrelevant bij ongeveer de hoogste directe en indirecte belastingdruk in de westelijke wereld waar geen lid van het Kartel over spreekt terwijl de alarmsignalen van de oppositie door de MSM genegeerd respectievelijk onder het kleed geveegd worden. De door Rutte in naam van de EU veroorzaakte goedkoopgeld politiek heeft geleid tot een 15% inflatie over 2022 en die zal de eerste jaren pertinent niet dalen.

Bij veel gezinnen komt er al lang niet voldoende eten op tafel. De voedselbanken draaien op volle toeren en kunnen de vraag niet meer aan nu één miljoen Nederlanders onder de armoedegrens zijn verdwenen. Zelfs gezinnen met tweeverdieners komen niet meer rond en het eind is nog lang niet in zicht terwijl op het VVD congres werd gesteld dat er geen maatregelen nodig zijn omdat ‘die mensen maar aan het werk moeten gaan’, terwijl zij veelal al twee of drie banen hebben.  

Ondertussen hebben de supermarkten in het afgelopen jaar hun prijzen met minstens 10% boven de inflatie verhoogd en daarmee de inflatie aanzienlijk verhoogd. Energiekosten rijzen de pan uit o.a. dankzij frivole, altijd maar stijgende belastingen van het rijk, provincies, gemeentes en zelfs de graaiende waterschappen die gezamenlijk miljarden aan reserves krampachtig verstoppen en de inflatie aanjagen!

De zorg wordt hard onderuit gehaald om de tientallen miljarden ten gunste van de ideologische klimaatterreur van GL/PvdA en D66 te financieren. Het regionale Alrijne ziekenhuis in Leiden gaat in oktober  de operatiekamers sluiten wegens gebrek aan financiële middelen omdat medische verzekeraars hun zakken nog meer willen vullen.

Zo ook de onscrupuleuze banken die bij de stijgende rente alles doorberekenen wat zij maar kunnen graaien naast hun imaginaire kostenstijgingen, maar hun rentevergoedingen op tegoeden van klanten doodleuk bevriezen om zo miljarden binnen te harken.  

Huisvesting is een ramp dankzij dezelfde charlatan die het land met zijn Covid19 bedrog intimideerde en manipuleerde maar er nu tussenuit knijpt terwijl corrupte Ukraïense oplichters in het Westland notabene hen – ten koste van Nederlandse woningzoekenden – toegewezen woningen onderverhuren!

Shell en Unilever zijn weggepest, Schiphol is verziekt dankzij een PvdA kneus uit het baantjescircuit van het Kartel en nu wordt KLM op het slachtblok gelegd door een of ander D66 spook uit datzelfde moeras dat er openlijk voor uitkomt dat zij de KLM wil decimeren en ook – iets waar zij niets mee te maken heeft – Schiphol wil doen krimpen om de door ‘woke’ beoogde economische krimp te bewerkstelligen. Er is nu al zoveel onrust onder het personeel ontstaan door deze trol dat KLM automatisch zal afglijden.
 
De huidige subversieve economische krimp is het doel van Karl Marx die zijn ‘woke arbeidersparadijs’ zag herrijzen uit de rokende puinhopen van het kapitalisme. In ieder zichzelf respecterend land zou dit alles tot een enorm schokeffect leiden dat de politiek verantwoordelijken afrekent op hun wandaden. In Nederland? Ho maar! De gestaag groeiende ellende en de daarbij achterblijvende reactie van het populisme zijn kennelijk nog steeds niet voldoende, ook niet ‘na de vacantie’…    

A.R. Girbes sr
6 maanden geleden
Antwoord aan  ronald.dunki

U heeft een uitstekend relaas opgetekend waar incompetentie , super-opportunisme , een criminele attitude , en waar de verantwoordelijkheid volledig zoek is . Daarnaast de politieke ideologie , zoals het Marxisme en/ of communistische haar invloed op het politieke beleid heeft verstevigd en , de Europese Centrale Bank met haar “” monetaire verruiming “ nu die zieke consequenties zichtbaar worden . Dat de “” voedselbanken overuren maken “” is het duidelijke bewijs dat het beleid van Rutte IV niet op Nederland is gericht maar op “ de Europese Unie “ , waarbij ik moet aantekenen dat ook het Europese Parlement een samenraapsel is van incompetente “ Graaiers “ . Daarnaast concludeer ik ook dat het individualisme alsmede het “” dolgedraaide feminisme “ de remmende factor is tot herstel. De belastingdruk en de maandelijkse vaste lasten zijn door de inflatie uit het lood geslagen , zoals U ook aangeeft . Het zijn allemaal “” indicatoren “ met als achtergrond / basis van absolute onmacht en onwil . We weten inmiddels dat Mak Rutte een “ ramp” voor Nederland is en hij de classificatie “ psychopaat” ruimschoots verdiend . Immers “: Alles is mensenwerk en de schuldigen hebben een uiterst laag bewustzijn dat onverbiddelijk de chaos bloot legt met hun beleid . Al met al zijn wij ook machteloos maar ….. gelukkig de intentie hebben er over te schrijven , in de hoop dat de “ impact “ op het electoraat positief is . Opgeven?????? Nooit . Figuren als Frans Timmermans, Claus Schwab , en Soros zijn zo bezeten van hun zieke ideologie dat ik nog veel ellende verwacht . Immers Jozeph Goebbels was een grote fantast en dewelke een uiterst zieke ideologie vertegenwoordigde en dat is nu niet anders en zijn verbale begaafdheid misbruikte, dat doet Rutte ook .

ronald.dunki
6 maanden geleden
Antwoord aan  A.R. Girbes sr

U refereert aan “een zieke ideologie”. Kijkt u in die context eens naar devolgende 9 minuten van “progressieve” stakkers die géén van allen kunnen vertellen wat een vrouw is :
9 Minutes of Leftists Struggling to Define ‘Woman’ – YouTube

En dat soort kneuzen moet dit lang gaan regeren..?

A.R. Girbes sr
6 maanden geleden
Antwoord aan  ronald.dunki

Tjonge , dat is schrikken . U moet maar eens naar een straat vragen als U even verkeerd bent gereden . Het is verbluffend hoeveel mensen dat niet kunnen of, omschrijven wat een locomotief is of, wat is een maan , of waarom bollen naar boven uitgroeien , of wat “” oorlog in feite is “” . De explicatie , het begrip van / over iets is voor velen te moeilijk . En , het zal niet anders zijn / worden omdat bij begripsvorming heel helder moet worden nagedacht . Op school moesten we veel boeken lezen en de “ Fabeltjes van La Fontaine, Erasmus , Vondel en het classicisme na de XVII eeuw . Dat “ de definitie van “” vrouw “” niet uit de verf kwam verbaast mij niet . We zullen het er mee moeten doen . Immers : Als een Hoogleraar immigratie stimuleert , begrijpt hij de consequenties niet . Zijn begrip is afgevlakt en de “” reeks”” van gevolgen kennelijk bij hem onbekend .Helaas ……!!! Leiderschap is zeldzaam geworden .

J.Blaak
6 maanden geleden

Helemaal mee eens. Het criminele uitschot verdwijnt achter de coulissen en zal vandaar uit hun smerige, achterbakse spelletjes blijven spelen. Als Henk Kamp.
Of ze verdwijnen met hun 0-kwaliteit naar Brussel, daar hebben ze al een trackrecord aan onvermogen en stommiteit.