CDA bezwijkt onder Bruls

CDA-stemmenkanon Mona Keijzer is klaar met haar partij en heeft het lidmaatschap opgezegd. Eerder deze zomer werd nog bekendgemaakt dat ze bezig was om het EU-verkiezingsprogramma voor haar partij te schrijven.

Bij de verkiezingen in 2017, toen ze als tweede op de CDA-lijst stond, was Keijzer goed voor maar liefst 165.385 voorkeursstemmen. Volgens RTL Nieuws was het mogelijke lijsttrekkerschap van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls de laatste druppel voor Keijzer, die dus kennelijk al langer twijfelde aan haar partij. Ze was vooral ontstemd over de manier waarop CDA-voorzitter Hans Huibers haar kritiek op Bruls behandelde. Met name CDA-minister Hugo de Jonge heeft zich sterk ingezet voor het lijsttrekkerschap van Bruls.

Angst-aanjagers

Hubert Bruls. Afb: Havang – Wikimedia-commons

Zowel Bruls als De Jonge hebben een bedenkelijke reputatie opgebouwd in de coronaperiode. Voor vriend en vijand is het inmiddels ook zonder meer duidelijk dat achter de schermen totaal andere belangen dan de volksgezondheid een rol moeten hebben gespeeld. Zowel De Jonge als Bruls echter, golden als aanjagers van de gezondheidsangst onder de bevolking. Toen staatssecretaris (EZ) Mona Keijzer in een groot interview met De Telegraaf vraagtekens bij het beleid zette, werd zij na ampel beraad ontslagen. Op steun van het CDA, laat staan De Jonge of Bruls, hoefde zij niet te rekenen. Datzelfde overkwam voormalig CDA-er Pieter Omtzigt, die mede door toedoen van zijn ‘vrienden’ in het CDA (De Jonge en Hoekstra) een sensibiliserend mes in de rug kreeg en voor een functie elders koos.

Haat

De Jonge en Bruls hebben voor het CDA nooit kunnen fungeren als stemmentrekkers. De Jonge, eerder door middel van een buitengewoon dubieuze ‘verkiezing’ nog op het schild gehesen als politiek leider van het CDA, stond bij de laatste verkiezingen zelfs niet op de lijst. Zou hij daar wel op hebben gestaan dan zou dat de partij ook geen goed hebben gedaan. Bruls heeft in het verleden wel op de CDA-kandidatenlijst gestaan en vergaarde toen (2002) welgeteld 676 stemmen. In 2005 koos hij daarom wijselijk voor een benoeming (!) als burgemeester van Venlo, de geboorteplaats van Geert Wilders. Als latere Nijmeegse burgemeester liep deze potsierlijke Bruls in 2014 voorop in een stoet van opgehitste mensen die in de Waalstad aangifte deden tegen de PVV-leider vanwege diens ‘minder’ uitspraak. CDA-burgemeester Bruls kon, zonder gehinderd te worden door enig besef van fatsoen, op die manier zijn kennelijk diepgewortelde haat tegen Wilders tot uitdrukking brengen. Hij realiseerde zich kennelijk niet dat hij zowel de vrijheid van meningsuiting als zijn eigen partij een enorme schade berokkende.  

Huibers is geen wijs man
en geen goede voorzitter

Binnen het CDA wordt het vertrek van Keijzer vooral toegeschreven aan het eigenzinnige optreden van voorzitter Huibers. “Zijn onhandige optreden is een belangrijke oorzaak”, laat een invloedrijke CDA’er weten. “Met hem is geen gesprek te voeren. Het is geen wijs man en dus geen goede voorzitter.

Maar de situatie bij het CDA is veel ernstiger dan dat. De kiezers hebben gedurende de coronaperiode en na de verkiezingen van 2021 geleerd dat hun partij geen christelijke ethiek of enig normbesef meer aan boord heeft, maar types als De Jonge, Hoekstra en Bruls. Dát is momenteel het gezicht van het CDA en daar stemt letterlijk geen hond nog op; wil een fatsoenlijk mens niet mee geassocieerd worden. Met Bruls (676 stemmen) aan het roer resteert voor het CDA straks een krappe drie zetels als het meezit. De voormalige CDA-kiezers hebben feilloos in de gaten dat de partij niet meer beschikt over potentiële staatslieden, maar slechts een stelletje over het paard getilde zeloten zonder enig besef van normen of fatsoen.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
J.Blaak
8 maanden geleden

Het zou een zegen zijn als het cDA niet verder kwam dan die drie zetels, het mag nog wel minder.
Het is het ultieme kwaad gebleken en mag gerust ophouden te bestaan.
De sukkels De Jonge en Bruls mogen vergeten worden tot er tribunalen worden opgetuigd, dan mogen ze op komen draven en veroordeling tegemoet zien.
In het vonnis ook meegenomen dat zij nooit een functie mogen vervullen in een (semi) overheidsdienst of openbaar lichaam mogen bekleden.

ronald.dunki
8 maanden geleden
Antwoord aan  J.Blaak

U refereerde aan de drie zetels, liefst minder, waarop het CDA nog mag hopen. Dat zal wel uitkomen want deze arrogante ezels stoten zich permanent aan dezelfde steen in hun machtsdronken illusies van politieke grandeur en ordinaire zakkenvullerij.

Jarenlang hebben zij die macht kunnen vergaren en botvieren in een corrupt kiesstelsel, maar er zijn grenzen. Wie denkt het zich te kunnen permitteren om met een simplistische lagereschoolmeester als Hugo de Jonge op de Haagse proppen te kunnen komen om ongestraft miljoenen kiezers te schofferen en te terroriseren om vervolgens, na diens tweevoudige ’total loss’ als minister, deze op macht beluste dwaas als ‘partijprominent’ te handhaven vraagt om een electoraal pak rammel. Het probleem met dit soort machtsdronken politici is dat zij van geen ophouden weten.

Waarom niet? Omdat zij er jarenlang ongestraft mee wegkwamen zolang niemand hen een halt toeriep. Dat is wat er nu gebeurt, want ook de huidige CDA-voorzitter heeft nergens kaas van gegeten ondanks een héél toepasselijk detail in zijn C.V: directeur Strategie & Organisatie van de NV Huisvuilcentrale N-H. Je zou verwachten dat zo’n strategische kei wel weet wanneer hij het huisvuil op de stoep moet zetten, maar de man is er zelf een typische representant van…

Geen wonder dat een nuchtere meid als Mona Keijzer, die ‘als enige kerel in het kabinet’ tijdens de funeste Covid-show de ‘guts’ had om Rutte’s terreur publiekelijk aan de kaak te stellen, nu definitief de deur heeft dichtgegooid.

Hoogmoed komt uiteindelijk voor de val!

ronald.dunki
8 maanden geleden

Wat een opluchting: Het doodzieke CDA pleegt rituele zelfmoord en als Mona Keijzer en Pieter Omtzigt het eens kunnen worden wordt zij premier…

Wim
8 maanden geleden
Antwoord aan  ronald.dunki

Niet dat er dan echt iets verandert. Wie het stemgedrag van Omtzigt heeft gevolgd weet dat hij geen nieuwe wegen inslaan zal. EU moet hervormd worden, maar dat zal nooit gebeuren. Immigratie is voor Omtzigt niet echt een issue. Voluit een voorstander van de proxyoorlog in Oekraïne. (Heb hem nooit over vrede horen spreken). Gaat mee in het ‘klimaat- en stikstofverhaal’. Is niet vies van uitsluiten…
Tel uit je winst.