Boekengala

Het verbranden of verscheuren van een boek waarvan de inhoud je niet bevalt is in ons land toegestaan, evenals in vele andere landen. Als het om religieuze boeken gaat, ligt de kwestie ineens anders. Vooral als het een ‘bepaald’ boek betreft.

Bijbels en Thora’s verbranden is niet chique; er zijn mensen voor wie de inhoud heilig is; waaraan zij steun en moed zeggen te ontlenen. Het verbranden of verscheuren van deze boeken levert echter vooralsnog geen oproepen tot moord of ander geweld op. Dat is met de Koran wel anders. Complete landen lijken in brand te staan en sommige (islamitische) staatshoofden gaan zelfs zover de ambassadeur te ontbieden van het land waar de Koranverbranding heeft plaatsgevonden. Hoe zou zo’n gesprek nu gaan eigenlijk?

“Ik heb u hier ontboden omdat in uw land een voor ons heilig boek is verbrand!”

Ach, dat spijt me werkelijk. Ik heb hier een lijstje van boeken die recentelijk in mijn land zijn  verbrand: ‘De Schippers van de Kameleon’, ‘De Ziener’ uit de serie van Asterix en Obelix, ‘Mein Kampf’ van ene meneer Hitler en een mij onbekend boekwerk van ene Anders Breiwerk of zoiets. Allemaal werken die nog amper werden verkocht. Welk boek bedoelt u precies?

“Nein, Nein, Nein, Nein!” (probeert u zich hier iets als Bruno Ganz voor te stellen in zijn meesterlijke vertolking van Hitler in de film ‘Der Untergang’) “Het was ons heilige boek, de edele Koran!”

“Aha, juist. Ik ken dat boek eigenlijk amper, maar wat behandelt het precies?”

“In ons heilige boek staat het leven van de profeet -vrede zij met Hem-, ònze profeet -vrede zij met Hem-, beschreven. Hij -vrede zij met Hem- hoort daarin van een door God gezonden engel wat God precies met de mensen voorheeft. Op grond daarvan doet Hij -vrede zij met hem- goede dingen en verricht wonderen. Hij -vrede zij met Hem- versloeg alle vijanden van de islam en verjoeg hen zodat heel Arabië en Noord Afrika nu tot het Huis van de Vrede horen, tot ‘Dar al islam’. De rest van de wereld behoort nog tot het ‘Huis van de oorlog’, tot ‘Dar al Harb’ maar dat zal spoedig veranderen, insjalla!”

Tja: dat wordt toch wel een beetje raar natuurlijk. Een ambassadeur ontbieden omdat in een vrij land iemand een boekwerk in de brand steekt of uit elkaar scheurt omdat hij of zij het met de inhoud niet eens is. Nog los van het feit overigens dat het een vrij zinloze actie is. Alle kinderboeken zijn verzinsels waarin engelen, toveren en wonderen schering en inslag zijn, dus die kunnen dan ook wel verbrand worden. Laat de mensen lekker lezen en als ze het een slecht boek vinden kunnen ze het altijd zelf nog in de biomassa smijten. Frans Timmermans -vrede zij met Hem- en zijn discipelen zullen hen dankbaar zijn.

Een Bijbel, Koran of Thora verscheuren of verbranden is zinloos en weinig fraai, maar minder erg dan anderen in andere landen en culturen je eigen wetgeving en religieuze cultuur op te leggen. Als het Verenigd Koninkrijk ons morgen gebiedt om links te gaan rijden, dan gaat dat Engelse feest gegarandeerd ook niet door.

Dus de religieuze opdrachten van dictatoren in andere landen moesten wij hier maar niet volgen. Alle boeken mogen verbrand of verscheurd worden. Zo werkt dat nu eenmaal in vrije landen. Als moslims zich niet weten te beheersen in dergelijke gevallen, dan hebben zijzelf een probleem. En hun problemen importeren wij hier beter niet. Dan moeten ze ‘Dar al islam’ maar weer eens bezoeken en niet weer terug komen.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A.R. Girbes sr
9 maanden geleden

De heer Dunki schrijft : Terwijl de infantiele reactie van diezelfde primitieve gelovigen op de verbranding van een paar Korans meer of minder naar hun geborneerde denkraampjes illustreert ….. !! La Fontaine , 1621 – 1694 , schreef : “” Kwakzalvers zijn er overal , en op die faculteit waren nog nooit zoveel professoren “” . Met Andere woorden : Het stikt van de kwakzalvers . Immers Het boek van de “” zogenaamde profeet “ is door kwakzalvers geschreven omdat het geen enkele vorm van realiteit bevat . De geborneerde “” denkers “” leden ( lijden ) aan “” pseudologia fantastica “” en ook op “” die faculteit “” waren nog nimmer zoveel “ fantasten “ . Een boek verbranden is op zich onzin, zoals ook de heer Nijhof schrijf, en je kunt ook zeggen wat een stel fantasten dewelke hun “ fantasie-beelden op schift hebben gezet . Uiteraard geldt dat ook voor de bijbel . Immers “” religies en het geleuter daarover zijn veronderstellingen dewelke kant nog wal raken . Het hoort thuis in de “ rubriek psychiatrie “. Ook de ophef tot verbranding van religieus getinte boeken is “ gewoon nieuws en ……. “ wat deed “” Jomanda , door “” Instraling “” iemand genezen van zijn/haar kwaal , hoort ook thuis in kring van “” kwakzalvers , op welke “ faculteit “ het ook barsten vol van professoren zit !!! De uitwassen bestrijden maar …… er zal niets veranderen . Immers : Goedgelovigheid en naïviteit is een menselijk eigenschap . De mens is nog voor een groot deel een primitieveling . De Asmatters in voormalige nieuw Guinea waren kannibalen en …….. dat was in 1952 nog het geval . In het boek van Anthonie van Kampen, “” Wijkende wildernis”” is het fenomeen kannibaal goed omschreven .

ronald.dunki
9 maanden geleden

Ik herinner mij hoe, jaren geledenj, een Nl. expatriate in Jeddah vroeg aan zijn verhuizer waar zijn inboedel toch bleef, vele dagen nadat het schip met zijn container in de haven was afgemeerd.

Omdat het antwoord nogal ontwijkend was ging de betreffende heer zelf in de haven kijken waar zijn complete inboedel over de kade verspreid lag terwijl ongeletterde havenarbeiders zijn beelden en schilderijen met portretten vertrapten in naam van een of andere roverhoofdman anno 350 A.D. – vrede zij met hem… Dat bleek naar goed islamitisch gebruik schering en inslag – maar god’s woord – terwijl de infantiele reactie van diezelfde primitieve gelovigen op de verbranding van een paar korans meer of minder alleen maar hun geborneerde éénrichtings denkraampjes illustreert… Koekje van eigen deeg is prima voor lieden die alleen maar uitdelen maar niet weten te incasseren .