Meer Van der Plas in de Kamer

Bij het definitieve vertrek van een toch fors aantal Kamerleden worden nogal wat tranen gelaten. Het bracht de meer dan aimabele (pers) voorlichter van de SGP, Menno de Bruyne, tot de uitspraak “Het institutioneel geheugen wordt korter”. De kamer echter moet meer Van der Plas worden en minder ‘partijen’.

Overigens gebiedt de democratische gedachte dat Volksvertegenwoordigers hun functie sowieso ter beschikking stellen wanneer er (nieuwe) verkiezingen worden uitgeschreven, maar dat nog terzijde. Klaarblijkelijk is dat in ons land niet zo en staat het, nog voordat er überhaupt gekozen wordt, al vast wie gekozen wordt. In ons land leven de Volksvertegenwoordigers kennelijk in de vaste overtuiging dat hun immense persoonlijke populariteit vrijwel een garantie vormt voor herverkiezing en dat de aankondiging niet beschikbaar te zijn voor een volgende termijn zodoende voldoende aanleiding is voor ronkende persberichten.

Laten we eens kijken welke immense hoeveelheid stembusgangers hun vertegenwoordiger in ‘de polletiek’ nu moeten missen. Hieronder de lijst met vertrekkers en daarachter het aantal stemmen wat zij vergaarden bij de verkiezingen van 2021;

Ellemeet (GL), – 70.978
Azarkan (DENK), – 107.212 *)
Kwint (SP), – 3.252
Leijten (SP), – 143.924
Alkaya (SP) – 4.470
Heerma (CDA), – 1.393
Van den Berg (CDA), – 2.808
Peters (CDA), – 2.029
Simons (Bij1), – 58.068 *)
Smals (VVD), – 736
Strolenberg (VVD), – 4.743
De Jong (D66), – 2.280
Den Haan (fractie Den Haan), – 80.533 **)
Pouw-Verweij (JA21), – 16.302

Als we de partijleiders buiten beschouwing laten (die staan immers gemakshalve bovenaan hun lijst) dan halen deze 11 Kamerleden ruim 250.000 stemmen. Dat is vooral dankzij Leijten en Ellemeet, samen goed voor 214.902 stemmen. De overige 9 Kamerleden hebben zelfs samen nog niet genoeg stemmen voor één zetel en hebben – electoraal gezien – totaal niets in de Kamer te zoeken gehad. Zij zaten daar voor spek en bonen een beetje mee te stemmen conform de opdracht van hun partij, maar zeker niet als vertegenwoordiger van het volk.

Goedbeschouwd is het ook niet de fine-fleur van de Kamer wat nu het vertrek heeft aangekondigd. Met uitzondering van Leijten (SP) en Azarkan (DENK), die tenminste in het kindertoeslagen-schandaal nog een rol van betekenis speelden en de falende regering ten val brachten, betreft het een handjevol schreeuwers in de luwte van hun partijen die zich aan het welzijn van land en burgers niet zo bar veel gelegen lieten liggen. Onder het electoraat hadden zij vrijwel geen aanhang en zij kwamen slechts in de Kamer omdat hun partij dat zo had bedacht, niet op eigen kracht met een eigen aanhang. Thorbecke zou zich doodschamen voor de manier waarop Kamerleden nu op een positie als ‘volksvertegenwoordiger’ terechtkomen.

De uittocht bij het CDA is begrijpelijk. De partij zal, zoals het er nu naar uitziet, compleet gedecimeerd worden tot een splinterpartij, net als D66. Daar blijft nagenoeg niets van over en een zinderende politieke carrière bij die partijen is de afgelopen jaren in rook opgegaan. De partij vormt niet langer een garantie voor een mooie baan in het Haagse en de meeste Kamerleden van die partij beschikken niet over een eigen electoraat, dus resteert de aftocht.

Het kan heel goed zijn dat iemand als Smals (VVD, met slechts 736 stemmen toch in de Kamer terechtgekomen) precies weet wanneer je een motie in moet dienen en in welke vorm, maar als ik mij niet vergis dan heeft de nationale knuffel-boerentrien van BBB dat binnen twee jaar meer dan prima onder de knie gekregen.

Er is dus niets verloren in Staatkundig opzicht. Sterker nog: theoretisch kunnen we er alleen maar op vooruit gaan. Er moeten mensen in de Kamer komen met voldoende aanhang onder de bevolking en niet omdat hun partij dat zo heeft bevolen. Sterker nog: partijen afschaffen in de toekomst en wie Kamerlid wil worden zal zelf voldoende steun onder de bevolking moeten zoeken. Dan worden wij als bevolking tenminste weer echt vertegenwoordigd.

Iets meer Van der Plas in de Kamer kan geen kwaad.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6 maanden geleden

Geachte heer Nijhof, hierbij mijn brief aan mevrouw c. van der Plas, m.v.g. Paul Quekel

TER INFO:
Mevrouw C. van der Plas. ben voorzichtig, want er zal door de NPO, NOS en de praatjesprogramma’s een afbraak campagne starten, zeker om de boeren nu te demoniseren en u daarvoor verantwoordelijk te houden. Vergeten wordt zoals nagenoeg altijd OORZAAK en GEVOLG.

Maar bovenal let op uw collega’s van de de gevestigde orde, de ambtelijke, politieke en bestuurlijke macht. Alles zal door deze pluchezitters in het werk worden gesteld om uw ongeloofwaardig, ondeskundigheid voor te stellen als onbenulligheid (zoals Klaver al deed) met aantijgingen, welke u zich nu nog niet kunt bevroeden.

Men geeft de prachtige banen en het vorstelijk inkomen uit de Staatsruif niet graag op en wie daar een gevaar voor vormt wordt keihard aangepakt, zoals Pim Fortuyn zie: http://www.sdnl.nl/pimpernel.htm even door scrollen.

Nederland democratisch? Leest u http://www.sdnl.nl/kamerzetel-151.htm voor echte democratie voor de Nederlandse samenleving.
 
Leest u ook: http://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6944673503488970752 en http://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6945006526696710145

Lex
6 maanden geleden

Ze ontvluchten het zinkend schip, ze zijn bang dat ze ter verantwoording worden geroepen voor het wanbeleid van de afgelopen jaren.

Als ze afgetreden zijn deze Kamerleden net meer persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

ronald.dunki
6 maanden geleden
Antwoord aan  Lex

Beste Lex, v.w.b. (ex-)Kamerleden zal inderdaad geen aansprakelijkheid spelen in de context van een Neurenberg 2 vervolging, maar tegen (afgetreden) bewindslieden (wereldwijd) wordt sinds 2021 een ‘class action’ opgetuigd door Reiner Fullmich, de advocaat die ook het VW concern op de knieën kreeg en de andere gigant Deutsche Bank aan de wand spijkerde. Hij heeft wereldwijde steun en protectie van duizenden gelijkgestemde advocaten.

Misbruik van hun officiële functie door ‘woke’ (ex-)bewindslieden wereldwijd in de Covid19 context is cfm. de bestaande Neurenberg spelregels zéér wel mogelijk, dus Hugo, Rutte en Kaag moeten zich weldegelijk zorgen maken…

ronald.dunki
6 maanden geleden

Ton, wat jij hier stelt is, volkomen terecht, dat wij naar een districtenstelsel moeten om rechtstreekse verantwoordelijkheid van politici aan hun kiezers te bewerkstelligen. Dat is mij uit het hart gegrepen want de morele corruptie en onevenredige machtspositie der politieke partijen anno 2023 is mij al jaren een doorn in het oog, maar het Kartel leeft er zéér wel bij. Dat wij nu excessen zien zoals de wanhopige poging van de communisten van G.L. en PvdA om hun tanende invloed te consolideren is des te interessanter als wij jouw redenering volgen inzake het aantal stemmen dat die politici weten te vergaren. De conclusie is dan dat slechts enkele honderden charlatans met de hulp van de M.S.M. ons land verkrachten en daar mogelijk nog mee wegkomen ook, omdat er een fenomeen speelt dat boven deze corrupte partijen uitstijgt.
 
Het concept van de uiterst succesvolle ‘lange mars door de democratische instituties’ gaat feitelijk terug op Antonio Gramsci, een gebochelde Italiaanse communist daterend van na W.O.II , zij het dat de actuele naam uit de jaren ’60 schijnt te dateren. Het resulteert in een geborneerd heropvoedingsinstituut vol met intolerante, deugende kleine fascistjes die (veel) meer voor elkaar hebben gekregen dan één politieke partij zou kunnen bereiken en als er al een alternatieve naam voor ‘woke’ zou bestaan kies ik voor ‘de groene tijdgeest’. Die tijdgeest draagt alle kenmerken van het communisme, het fascisme dat daaraan ten grondslag ligt en voert rechtstreeks naar de hernieuwde hel die de Russiche, Chinese en andere door communisme geteisterde volkeren hebben ervaren of nog steeds ervaren.
 
Waar een hel is moet ook een hemel zijn en naarmate het fascisme van de V.N. en de E.U. meer en meer onze democratie ondermijnt, onze levensstandaard naar de donder helpt en ons onze vrijheid ontneemt, destemeer stimuleert het de werking van de wet van Newton (‘actie is reactie’) in een gestaag opkomende golf van populisme, de grote zwijgende meerderheid. Het fascistische tuig van PvdA, D66 en hun handlangers droegen de volle verantwoordelijkheid voor de moord op Fortuijn, hebben daarna Baudet gestigmatiseerd en gekortwiekt, sluiten Wilders buiten de politieke arena, hebben nu al voor elkaar dat de naïeve BBB in de meeste provincies notabene met hun aartsvijanden van GL en D66 collaboreren om de CO² en NOx leugens in stand te houden, want Caroline heeft helaas héél veel minder inhoud dan men denkt…
 
Dat ‘en passant’ iedereen die de ‘woke’ fascisten tegen het licht houdt racistisch is, transfoob of xenofoob, is de standaard stok om de andersdenkende hond te slaan en de laffe Mark Rutte was zo stompzinnig om de Marxisten van BLM in het torentje te ontvangen en te verklaren dat Nederland racistisch is èn, voor het geval dat dat niet het geval blijkt, zijn wij in ieder geval ‘structureel racistisch’ geboren…  Die kolder zet de deur open voor eindeloze subsidies aan ‘minderheden’ die overal door de fascisten gezocht, ontdekt, geïnfiltreerd en geadopteerd worden om vervolgens de hand in de staatskas te steken en ‘in het landsbelang’ (Urgenda) tegen onze samenleving aan te schoppen, desnoods met de hulp van kromme rechters tot en met de H.R. toe! Krijgen zij ooit ongelijk van de rechter dan is dat ook een klinkklaar bewijs van discriminatie… 
 
De wereld is vol van lamlendige slachtoffers, ‘minderheden’ die steeds meer rechten opeisen en geen verplichtingen accepteren, zeker niet jegens de hardwerkende meerderheid die hen financiert met bloed, zweet en tranen maar desondanks te horen krijgen hoe zij moeten leven, reizen, eten, zich laten vaccineren met levensgevaarlijk gif, op vacantie gaan, stemmen en wat de idioten nog meer kunnen bedenken. Democratie is pas perfect als er niemand meer tegen hen kan stemmen!
 
De charlatans van het Haagse Kartel zien nu hoe de collega-fascisten overal in Europa terrein verliezen en hoe zelfs in het oersocialistische Duitsland de AfD van de weeromstuit met de week groter wordt, niet alleen in het oude OostDuitsland, maar (wan-)hopen met de verpersoonlijking van hun seculiere religie een volstrekt weerzinwekkend oppportunist als Timmermans hun machtsgreep te voltooien ten koste van diens PvdA die wordt opgevroten door de communisten van G.L. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar mijdt u Frans Timmermans als de pest. Waar blijft Pieter Omtzigt, de enige integere politicus die hier paal en perk aan lijkt te kunnen stellen?