Vak K radicaliseert

Het was Nausicaa Marbe ook al opgevallen; ‘Het landsbestuur zelf radicaliseert’. De AIVD waarschuwt namelijk voor ‘anti-institutioneel extremisme’ en gecombineerd met complotdenken en geweld zou dat zorgen voor een gevaar. Maar de AIVD kijkt de verkeerde kant op.

Het recht van opstand is gebaseerd op het idee dat weerstand tegen een onrechtvaardig regime gerechtvaardigd is. “… welk land kan zijn vrijheden behouden als hun heersers niet van tijd tot tijd worden gewaarschuwd dat hun volk de geest van verzet bewaart?”. Gewichtige woorden gesproken in een tijd die ver voor ons ligt, maar wel de kern van verzetsvrijheid omvat. Het was dan ook de derde President van de VS, Thomas Jefferson (1743 – 1826) die deze uitspraak het licht deed zien. In ons land slagen we er steeds minder goed in om de volkswil om te zetten in regeringsbeleid. Dat de bevolking daar op z’n zachtst gezegd, niet helemaal blij mee is, kon blijken uit de laatste verkiezingen waarin de regeringscoalitie compleet werd weggevaagd. Maar zie wat de elites vervolgens doen: ze proberen nog snel een karrenvracht aan maatregelen door te drukken die precies datgene tot gevolg hebben waar de meerderheid van de bevolking tegen is.

Wat is het nu: willen zij het land – en dus de burgers ervan – dienen, of willen zij de burgers juist dwarszitten? Denken zij, als een unieke kaste van zieners en profeten, beter te weten dan de bevolking wat de asielinstroom betekent? Denken zij, als onkundige meteorologen, falende klimaatdeskundigen en mislukte biologen, te weten waar de thermostaat van planeet Aarde zich bevindt en hoe zij die lager kunnen zetten?

Ja, maar… “95% van de wetenschappers is het erover ééns!” Maar precies daar heeft de bevolking geen bal mee te maken, die kijken pas op als er wetenschappelijk bewijs wordt geleverd. En dan nog: als twee gepromoveerde psychiaters en een hoogleraar filosofie denken dat de Aarde warmer wordt, moet daar dan beleid op worden gemaakt? Als het KNMI niet in staat is om het weer voor morgen correct te voorspellen, moeten we dan vanwege ‘code rood’ in het jaar 2090 nu ineens klapwiekende vogelmoordenaars voor de deur van Jan en Mien gaan zetten? Waarom niet bij ambtenaar Lodewijk of  bestuurder Diederick? Staat er eigenlijk al een AZC op het Binnenhof of in de tuin van paleis Noordeinde? Staat de thermostaat in de werkkamer van milieugigant Jetten eigenlijk al lager?

Dit jaar worden zo’n 76.000 asielzoekers verwacht, met daar bovenop zo’n 47.000 Oekraïners. De afgelopen jaren is ons land volgestouwd met wel een miljoen ‘asielzoekers’ waarvan 60% er werkelijk nog niet eens over prakkiséért om aan het werk te gaan. Zij snuiven alle denkbare uitkeringen op de meest wonderbaarlijke wijze direct op. En er zitten dus nu mensen aan de knoppen die denken dat het allemaal wel betaald kan worden.

Wie denkt zoals ik hierboven omschrijf, is dus kennelijk bezig te radicaliseren volgens de AIVD en vormt een acuut gevaar. Die club is dus gewoon zo gek als een klapdeur. Maar kijk even door wie we (en de AIVD dus ook) in de maling worden genomen. Ook al heeft hij zich inmiddels vermomd:

Welke groep is er nu bezig met radicaliseren en vormt het echte gevaar voor dit land? Precies: de sjacheraars, flessentrekkers en klaplopers.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rieks
10 maanden geleden

Op 14 april heeft Pieter Omtzigt in Zwolle de Thorbecke lezing gehouden. Het is de moeite waard er kennis van te nemen. Met wat googlen kom je er wel.

10 maanden geleden

Geachte heer Nijhof, hierbij mijn antwoord, m.v.g. Paul Quekel

Geachte redactie van Dagblad de Telegraaf, journalisten, politici, hoogleraren e.a.  
Het landsbestuur zelf radicaliseert onze oplossing http://www.sdnl.nl/kamerzetel-151.htm.
BRON Dagblad de Telegraaf: http://www.telegraaf.nl/watuzegt/125252339/het-landsbestuur-zelf-radicaliseert.
Wederom een fantastische column van mevrouw Nausicaa Marbe 22 april 2023. Vele door mevrouw Nausica Marbe genoemde bovenklasse en c.s. zijn personen in de ambtelijke, politieke, bestuurlijke, financiële en gerechtelijke instituties, hebben groot belang bij het continueren van de gevestigde elitaire macht. Hun komen is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de huidige paradigma’s van de gevestigde orde. Eigen werk uit 2004 en u kunt de heer Zalm veranderen in de nog desastreuzere mevrouw S. Kaag. De echte financiële crash is nu in de maak. Al het girale geld heeft de waarde van de kiloprijs oud papier. STOP en voer nooit in: Central Bank Digital Currencies (CBDC’s), ofwel digitaal geld en leest u het artikel http://www.sdnl.nl/recessie.pdf
Hoe pseudo-GELD Europa verstikt. Zoek met control f op contant en u weet de oorzaken.
  Citaat van 20 oktober 2004 uit http://www.sdnl.nl/quekel-iedereen.htm. “De Zalmnistische bezuinigen van Staat, Provincies en Gemeentes zijn omgekeerd evenredig met de lastenverzwaring voor de vrije markt en vrije burgers! Dit steeds maar muterende virus heeft toegeslagen van Staat tot Provincies tot Gemeentes en zelfs de nieuwste NORTON is niet bij machte om al deze infecties op te sporen, laat staan deze doeltreffend te verwijderen. We zijn geïnfiltreerd en geïnfecteerd tot in de ziel van onze samenleving, het vrije individu, de zogenaamde vrije democratische Nederlandse mens! Gecensureerd van de wieg tot het graf, ondanks onze Grondwet, met artikel 1 en 7. Toen de senaat in Rome onbetaalbaar werd wegens hun verspilzucht en decadente levensfilosofie was het snel gedaan met het Romeinse Rijk. Een ander voorbeeld is de Franse Revolutie en laat ik nou een treffende vergelijking zien tussen de toenmalige edelen en onze huidige bestuurders. Zalm de zonnekoning van Nederland en het Binnenhof als een moderne Bastille?”. Einde citaat.
En voor G. Zalm nu invullen M. Rutte en S. Kaag.
 Met verdrietige groet,Paul Quekel, 79 jaar en zeker geen complot denker maar wel een kritische Nederlander. CITAAT COLUMN van mevrouw Nausicaa Marbe:Het landsbestuur zelf radicaliseertDoor NAUSICAA MARBE
Gisteren, 18:51 in COLUMNS
De AIVD heeft een nieuw doelwit. Onze veiligheidsdienst waarschuwt voor ’anti-institutioneel extremisme’ dat, gecombineerd met geweld en complotdenken, een gevaar voor de veiligheid vormt. Goed gezien. Tegelijkertijd is er onvrede in de samenleving die niets met geweldslust te maken heeft, maar met feiten: institutioneel en politiek falen dat door gedupeerde groepen ervaren wordt en in rapporten en onderzoeken beschreven is. De AIVD moet waken voor een glijdende schaal waarbij mensen onnodig verdacht worden gemaakt.

Dat vergt scherp zicht. De realistische critici en bezorgde burgers reageren namelijk op dezelfde werkelijkheid als de kwaadwillende complotzeloten die om opstanden, tribunalen en doodstraffen gillen. De laatste groep overdrijft de problemen om de hetze op te voeren en gebruikt ze als dekmantel voor het plannen van geweld. Logisch dat de AIVD alarm slaat. Maar dat neemt niet weg dat dit land bar bestuurd wordt, dat de zich opstapelende crisissen een politieke en maatschappelijke noodsituatie geschapen hebben en dat instituties falen ons te beschermen. Ter herinnering: bij de toeslagentragedie verhinderde de rechterlijke macht de pogingen van ouders om hun recht te halen. Dat is de werkelijkheid en geen ’narratief van extremisten’.

Bovenklasse
Ook het bestaan van een bestuurlijke en culturele bovenklasse die zich losgezongen heeft van lagere sociale klassen, op hen neerkijkt en ’het volk’ onterecht als gevaar voor de democratie framet, is geen mythe van extremisten. Al in de jaren zeventig waarschuwde de gevierde Amerikaanse journaliste en activiste Barbara Ehrenreich voor het ’anti-arbeidersklasse radicalisme’ van een nieuw establishment van hoogopgeleiden. Ze bleek visionair. Begin van dit millennium ervoer zij undercover de ellende in het leven van onderbetaalden en schreef de bestseller Nickle and Dimed daarover. Werkende armen zijn twintig jaar later ook Nederlandse werkelijkheid geworden. Niet door een onfortuinlijke economische conjunctuur, maar door wanbeleid, door politici die niets om ze geven.

De kloof tussen ’hoog’ en ’laag’ – qua inkomen, opleiding, maatschappelijke waardering, kansen en levensverwachting – is immens. Die is politiek gecreëerd, want we zijn niet getroffen door rampen die een land sociaal kunnen ruïneren. Voeg daarbij alle crisissen die de opeenvolgende kabinetten Rutte veroorzaakten en niet kunnen oplossen en je hebt de realistische basis van de volkswoede in beeld. Die woede is, gelukkig, aan de magere kant. Het is prijzenswaardig dat we in een land waar armoede en (kansen)ongelijkheid zo spectaculair groeien, terwijl het kabinet oplossingen eerder tegenwerkt dan aandraagt, zo rustig en afwachtend blijven, met als hoogste eis nieuwe verkiezingen. Het vertrouwen in de politiek is nooit zo laag geweest, rapporteert het SCP. Daarentegen blijkt het vertrouwen in de democratie de laatste strohalm.

Kwaadaardigheid
Dat burgers inmiddels in de kwaadaardigheid van de politiek geloven is verklaarbaar. Niet iedereen is een fijnbesnaarde politieke analist. Mensen vrezen ellende waarvan ze niet begrijpen waarom die plaatsvindt. En ze zien heel wat ellende op ze afkomen, via besluiten waaruit alle redelijkheid en empathie verdampt lijkt. In een tijd waarin werkenden hun energierekening en de boodschappen nauwelijks meer kunnen betalen en de middenklasse bij de voedselbank aanklopt, komt het kabinet met financiële treiterbesluiten. De benzine wordt duurder. Het eigen risico wordt duurder. De vliegtaks naar de verre zon verdriedubbelt (waarmee Jetten bewust de onderbetaalden hun vakantiedromen afneemt).

Vlees en zuivel worden duurder. De nieuwe auto wordt duurder, want die moet elektrisch zijn (in een land met een tweedehandsmarkt die de opgedrongen vraag niet kan dekken).

Hardwerkende mensen die afhankelijk zijn van hun auto moeten forse schulden maken om van A naar B te komen. En het OV wordt ook duurder. Zo maak je de middenklasse kapot. Via schimmige Brusselse fondsen moeten burgers compensatie aanvragen; dat wordt een bureaucratische fuik die jaren van je leven kost. De regering stopt alvast 25 miljard in een klimaatfonds, terwijl haar klimaatpolitiek bij de provinciale verkiezingen afgestraft is en haar voortbestaan onzeker is: elke dag is er ’topoverleg’ vanwege onenigheid in de coalitie. In plaats van af te treden kondigen ze bezuinigingen aan.

Blunderpolitiek
Wat is er nog realistisch, rationeel, menselijk aan deze politiek? Niets. Ze lijkt bedacht om medemensen te kwellen, dieper in de ellende te storten. Kwaadaardigheid zal het niet zijn, maar wat is het dan? Incompetentie, blunderpolitiek, geen verantwoordelijkheidsbesef, angst voor machtsverlies, geen greep op dossiers, de pest aan burgers die voor hun rechten opkomen, lak aan democratische processen, haast in deze haatcoalitie.

Mogen we dit landsbestuur pervers noemen, zonder in het vizier van de AIVD te komen? Het ooit gave land dat snakt naar welzijn en democratie wordt bestuurd als een strafkolonie. Een plek waar burgers verdacht zijn, ideologisch gedrild en eindeloos geplukt worden, terwijl hun problemen niet opgelost worden. Dit kreeg Rutte IV wel voor elkaar: van Nederland een sanctiesamenleving maken, waarin burgers gestraft worden als ze niet denken en leven zoals de machthebbers dat willen. Misschien moet de AIVD ook hieraan denken, bij de opsomming van bronnen die extremisme voeden. Aan hoe het landsbestuur zelf radicaliseert.
 

rafi
10 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Quekel

U ben 79 en heeft denkelijk goed onderwijs mogen en kunnen genieten. Die bovenklasse van zelfbenoemde ‘elites’ is mede, of misschien wel vooral, door een kwalitatief inferieur geworden onderwijsstelsel heengegaan ver na uw schooltijd, en voelt zich daardoor ten diepste zeer onzeker, wat leidt tot overcompensatie-reflexen, zich uitend in een geheel misplaatst neerkijken op wat zij mindere mensen vinden. Net zoals een dictator via oorlog het volk afleiden wil van eigen wanbeleid. Al die ambtenaartjes-snotneuzen in die lelijke torens in Den Haag zijn te stom om te weten dat Haarlem de hoofdstad is van Noord-Holland. Een beetje dat niveau. Maar het zit wel achter de knoppen van dit land. Wat ze wel goed kunnen is ‘passen in het team’ van mede-onbenullen en leuke fotootjes zetten van zichzelf met stralende lach zonder vlekjes op social media.

10 maanden geleden

Wat moet ik nog schrijven als er in zeer duidelijke bewoordingen de “ krankzinnige situatie “ in Nederland wordt beschreven en Marjolein Faber met haar verbale bijdrage de juiste snaar Bespeeld en de ambities van Brussel en Rob Jetten als onzin bestempeld . Maar als “” we”” even verder in de materie duiken dan komen bij de personen terecht dewelke absolute onzin verkopen aan de burger . Het moet toch de psychische gesteldheid en de onmacht door intellectuele tekortkomingen zijn bij die personen , Timmermans inclusief dewelke het lef hebben de burger als een infantiel kind te zien. De arrogantie en zich op een voetstuk geplaatste idioten weten niet wat ze doen omdat de onmogelijkheid van klimaat beheersing niet bij hen doordringt . De maatschappelijk ontwrichting door immigratie en als gevolg daarvan een demografische explosie Nederland zichzelf opblaast of een “” implosie “” zal ons duidelijk maken dat onherroepelijk de chaos en een segregatie geboren is en dat de beheersing daarvan als een illusie kan worden aangenomen .De complottheorieën zullen als “” in gedicht vorm “” worden gebracht omdat niemand het antwoord weet op de ontstane wet van willekeur . Immers . Iedereen zal zich verlaten voelen en alleen een dictatuur kan met geweld de chaos stoppen . Als de AIVD ons waarschuwt voor anti constitutioneel extremisme wil dat nog niet zeggen dat er grote groepen extremisten zijn die de macht in Nederland op gewelddadige wijze overnemen . Maar dat de “” gehele ministersploeg “ radicaliseert “ is zeker als symptoom goed te zien , omdat er op een niet normale wijze wordt bestuurd maar uit “” eigen belang “” zoals dat in een ontwikkelingsland gebeurd .
Ik heb al eens eerder een “ oplossing”” aangedragen …. Het leger zou tijdelijk de nacht moeten overnemen en verkiezingen uitschrijven, waarna het leger weer naar de kazernes gaat . Maar dat lijkt onmogelijk zodat het radicaliseren bij de burger steeds verder op de ladder van Chaos belandt en het extreme voed . De laatste optie is dat een groep burgers de plaats in Vak K innemen en verkiezingen afdwingt . Rutte zich “” vastgeroest “ in het Torentje en zal mogelijk met vaste hand maar onverbiddelijk het Torentje moeten verlaten . Zo …. Neen … Nederland zal vervallen in “” onbeheerste chaos .En ….. wat zullen de moslims doen??? Zal de generaal buiten dienst Dik Berlijn een tijdje als minister president kunnen optreden en na een kleine rustperiode verkiezingen kunnen uitschrijven . ??? Ik wil niet zover gaan dat er een burgeroorlog zal ontstaan……. Want dan ……. Zullen veel onschuldige mensen het leven laten ….. maar dat alles op scherp staat is zeker . En …. Ex generaal De Cruyff kan als analyticus fungeren . ‘???