Propaganda

Ik ben geboren in 1956. Nederland werd nog net geregeerd door het derde kabinet Drees, wat op 13 december van dat jaar werd gevolgd door Drees-lV. Het waren turbulente tijden; niet alleen politiek, maar ook maatschappelijk. Vrijwel zonder televisie en overheidspropaganda of ANP overtikkende (geschreven) pers.

Een oud plattelandshuis met alleen beneden elektriciteit; boven werden de kamers nog verlicht met petroleum-lampen en water kwam gewoon uit de pomp, al wilde die ’s winters af en toe nog wel eens bevriezen. Moeder kookte op een fornuis wat met briketten werd gestookt en als de briketten op waren ging er hout in. Zomer en winter stond dat de ding de hele dag te branden en met name ’s zomers was de hitte in de keuken soms niet te harden. De energie ging grotendeels aan de pannen voorbij en daar kwam verandering in toen er in Slochteren (Gr) een immense gasbel werd aangeboord.

Hier zou naar schattingen toentertijd, meer dan 300 miljard kubieke meter gas in de grond zitten: de op één na grootste (toen) bekende gasvoorraad ter wereld. Later werd bekend dat het om 2800 miljard kubieke meter gaat. Dankzij die vondst is Nederland gaandeweg helemaal op gas overgegaan. Bijna alle huishoudens gebruiken aardgas, meer dan tienduizend kassen en ongeveer vijfduizend bedrijven zijn op het aardgasnet aangesloten. Bij ons thuis kwamen niet veel later een paar heren met aktentassen in de hand en een hoed op. Het leek wel of ze bij de film werkten, maar in werkelijkheid waren het verkopers van de Gasunie die de ‘enorme voordelen’ van aardgas uit kwamen leggen.

Die voordelen waren groot. Zo groot zelfs dat mijn ouders wel gek moesten zijn als zij niet ook op het aardagasnet aangesloten wilden worden. Bij het koken bijvoorbeeld, werd niet meer de hele keuken verwarmd, maar de vlammen bleven precies onder de pan en dus ging alle energie zo de groente en het vlees in. Ideaal! Reukloos ook nog, want zo’n oud fornuis op briketten… dat was eigenlijk toch maar een geweldige stinkfabriek en ongezond bovendien.

Maar nu blijkt koken op gas helemaal niet zo gezond. Praktisch alle kranten en radio/tv-programma’s brachten als bij toverslag op hetzelfde moment het ‘nieuws’ dat maar liefst 70.000 kinderen ernstig lijden aan het koken op gas. Iedereen zou eigenlijk meteen over moeten stappen op elektriciteit. Beter voor de gezondheid en beter voor het milieu. Toch heb ik zo het idee dat we er niet zoveel op vooruit zijn gegaan en dat we er ook in de toekomst niet zoveel op vooruit gaan. Teveel magere mannen met aktentassen en rare hoofddeksels denk ik. Op termijn gaan we vast wel een keer over op elektriciteit maar pas als wij dat zelf willen.

Niet wij doen wat de overheid wil, maar de overheid doet wat wij willen. Zoniet: geen overheid meer nodig. Wegwezen.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tigron
1 jaar geleden

Waarom heb ik toch telkens de bevestiging gekregen dat de dingen helemaal niet kloppen zodra de overheid dingen gaat invoeren of gaat promoten onder het mom van, dat het beter, makkelijker, duurzamer, goedkoper is voor de mensen, verrijking van ons land m.b.t. immigratie?
Ook bij de waarschuwingen van de overheid blijken de twijfels telkens weer bewaarheid; zure regen,smeltende poolkappen, opwarming, gaten in ozonlagen,Covid,

Nu dan het gas, waarvan de overheid vind dat het nu ongezond zou zijn voor kinderen om in hun aanwezigheid op gas te koken
Ik las ergens dat een onderzoek zou hebben aangetoond dat kinderen daarvan astmatisch zouden kunnen worden.
Ik vraag mij af waarom er geen opvallende astma gevallen bekend zijn geworden bij de babyboomers ondanks dat die kinderen toen nog al eens aan moeders rokken hingen tijdens het koken ( naschoolse opvang moest nog worden uitgevonden)

Aan de andere kant hebben wij best wel een moderne overheid, ze pikt telkens weer een nieuwe trend op die vervolgens met veel benadrukkende handgebaren en serieuze blikken ons worden toevertrouwd (einde cynisme)

Ik vraag mij af of ze het niet als een nieuwe trend zagen, de conclusie uit Brussel dat gas een van de schoonste verbranding geeft en als zodanig milieuvriendelijk.

Tja, dat gas hè, exporteren naar Duitsland en België dat levert geld op en wat ze er daarmee doen zal de overheid een worst zijn.

Hmm, wat zouden woorden als; slimme meter,,controle, creditscore met elkaar te maken hebben?

Koddebeier
1 jaar geleden

We moeten van de regering van het gas af, gelukkig ontdekt men dat gas ongezond is !!

Ghoo, geen afzuigkap dan ???

Komt erg hand uit toch., Overheid val dood !

Koddebeier
1 jaar geleden
Antwoord aan  Koddebeier

m/ erg handig