Politiek is geen spel, het gaat over mensen!

Normaal lees je de titels – in de rug van het omslag – van boeken in het Frans, Italiaans, Russisch, Pools, Spaans, Hebreeuws, Arabisch, Farsi door je hoofd naar links te bewegen.

Bij oude Chinese boeken begin je aan de andere kant van het boek en eindigt dus bij wat bij ons de voorzijde is. De schrijfrichting in het Japans is van boven naar beneden en van rechts naar links. In het Arabisch en Hebreeuws geschreven boeken lees je de zinnen van rechts naar links.

De terugblik

De reden waarom mij de zin ‘Politiek is een spel dat ik nog moet doorgronden’ aan het einde van het artikel over Narda Teke-Bozkurt, – raadslid namens de PvdA en sociaal advocaat – opviel zal niet, – ook niet uitgaande van mijn grafische achtergrond – zitten in de eerder genoemde leesrichtingen.

Afb: Enschede.nl

Het zit in de woorden ‘politieke spel’ dat ik tot op de dag van vandaag niet heb weten te doorgronden. Dat ik ook nooit ga doorgronden. Politiek heb ik ook nooit gezien als spel, dat zal ik ook nooit zien als spel. Het gaat namelijk over mensen, en met mensen speel je geen spelletjes als het over mensen gaat.

En laat ik voorop stellen, wat Narda – net als dan andere 57.599 mogelijk andere gedupeerden – is overkomen, is vreselijk. Ik kan me ook – en dat niet vanwege de bitterheid die ze uitstraalt op de foto – wel een voorstelling maken van de woede. Een toenemende woede ook, omdat zelfs na de vele onthullingen omtrent dit toeslagen-schandaal (en uithuisplaatsingen) het ontbreken van een moreel kompas duidelijk is.

Ik denk daarbij ook terug aan de debat in mei 2022 over de uithuisplaatsingen van kinderen als gevolg van het toeslagen-schandaal. De VVD (coalitie genoot van de PvdA in Enschede) liet het nieuwe Kamerlid Ruud Verkuijlen een zogeheten maidenspeech houden waarbij hij niet geïnterrumpeerd mag worden. Totaal harteloos deze verachtelijke trucs. Maar hieruit blijkt des te meer dat empathische politiek en sociaal maatschappelijk vermogen bij dit kabinet volkomen ontbreekt!

Om dan nu als ‘sociaal’ advocaat de commerciële oproep te doen ‘Ik raad iedereen aan in beroep te gaan’, staat voor mijn gevoel dan ook haaks op Narda’s drang naar meer daadkracht. De oproep tot in beroep gaan leidt volgens mij tot het procedures stapelen zoals we dat kennen van asieladvocaten. Daar is weinig ‘sociale advocatuur’ aan.

Daar komt bij; de daadkracht voor het afhandelen van dit toeslagen-schandaal en de kind uithuisplaatsingen moet komen vanuit de landelijke overheid. Maar wellicht is dat de invloed van carrière wensdenken van Narda.

Oplossen toeslagen-schandaal is geen lokale aangelegenheid

Helemaal oplossen van de gevolgen van de gevolgen van het toeslagen-schandaal is onmogelijk. Om te trachten het leed dat mensen is aangedaan zul je echter de knip moeten trekken.

Daarbij realiseer ik me dat – net als bij de veroorzakers – niet elke melder het moreel besef heeft ontwikkeld dat hij goed van kwaad kan onderscheiden. Dat er melders zijn die denken, ik ben gedupeerde en zie nu het moreel wangedrag van de overheid als een levensverzekering.

27.000 Gedupeerden zijn erkend en hebben € 30.000,- overgemaakt gekregen. De bankrekeningnummers zijn dus bekend. Maak deze mensen € 150.000 extra over. De ambtenaren die er nu op uitvoering zitten te werken kosten veel meer. En zij zijn niet verantwoordelijk.

Opnieuw een tik op de vingers

De Centrale Raad van Beroep is wederom tot de conclusie dat de gemeente Enschede op niet-gerechtvaardigde wijze inbreuk heeft gepleegd op het privéleven van een van haar inwoners.

En of het nu is als sociaal advocaat, of als raadslid c.q. volksvertegenwoordiger, er zijn nog  voldoende dossiers waarin jij invloed kunt hebben. De problemen zijn reeds geconstateerd, de klachtenafhandeling is je bekend. Bekijk de mogelijkheden en onderneem actie zou ik zeggen.

Terugvorderingsbeleid, waar kennen we dat van??

Wordt bij het artikel een stuk geplaatst: Toeslagenaffaire, hoe zat het ook alweer?

Een te streng terugvorderingsbeleid – een fenomeen dat we in Enschede ook kennen – van de overheid is echter de oorzaak van alle leed dat deze toeslagenaffaire heeft veroorzaakt. Een terugvorderingsbeleid dat volgde nadat er iemand opdracht heeft gegeven onderzoek te doen naar fraude. Daarbij is bepaald dat een tweede nationaliteit als selectiecriterium geldt.

Dit leverde een groep personen op die gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld een kalenderjaar, dezelfde (demografische) gebeurtenis heeft meegemaakt. En op die groep mensen is vervolgens met alle gevolgen van dien een te streng terugvorderingsbeleid losgelaten.

Belangrijk voor de beantwoording van de vraag waarom juist deze groep mensen voldeden aan het selectiecriteria is dan ook, wat is de reden geweest van deze criteria. Wie heeft dat bepaald en waarom? Het nu achteraf afdoen als ‘institutioneel racisme’ is wat mij betreft te simpel en juist polariserend. Dat heeft niets van een lerende organisatie!

Lerende organisatie

Ronduit vernietigend was de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen over het functioneren van de overheid. Hij geeft een zuinig zesje over het jaar 2022, maar inmiddels is het zelfs een onvoldoende geworden. Laat daarbij aantekenen; ‘Ze hebben gefaald en komen hun beloften gewoon niet na.’

Eerder gaf ook de Overijsselse Ombudsman al aan dat ‘gemeenten vaker sorry moeten zeggen’.

Het lijkt mij een uitgelezen volksvertegenwoordigende uitdaging voor het raadslid, Narda Teke-Bozkurt om te pleiten voor aansluiting van de gemeente Enschede bij de Overijsselse Ombudsman.

Doe daarbij iets met de rekenkameronderzoek Ondersteuning Huishouding. Werk aan de hoognodige verbetering samenwerking coalitie – oppositie – B&W. Ook erbarmelijk zoals het Rekenkamerrapport Raadsinstrumentarium openbaarde. Doe werkelijk iets met de Menselijke Maat, werk weg die angstcultuur.

En als de sociaal advocaat Narda Teke-Bozkurt toch wat commerciële zaken wil laten landen bij commerciële collega’s. Put gewoon uit de bestaande dossiers, pak de zaak Ardesch op!

Dan snijdt het mes aan twee kanten en wordt gewerkt aan een echt lerende organisatie.

Of is het dan teveel snijden in eigen vlees? Wordt er teveel zout in wonden gestrooid? Is er angst voor de consequenties? Misschien gebrek aan leiderschap?

Dit gezien de huidige (en historische) positie van de PvdA binnen B&W van de gemeente Enschede!

Maar vergeet ook niet…

Het stopt pas als wij willen dat het stopt. Het daarom van belang om in beweging te komen. We zijn het aan onze voorouders en kinderen/kleinkinderen verplicht. Alleen als iedereen in beweging komt en tijdens de PS2023 stemt op – in alfabetische volgorde – BVNL, FvD, JA21 of de PVV genoeg. Zij die nog twijfelen voor mijn part op de Boer BurgerBeweging, of zo wordt inmiddels duidelijk, een van de mooie lokale initiatieven en verbindingen.

Dan kunnen we het tij keren. Alleen als het volk stemt, dan wint het volk.

Dus mensen, allez hop naar de stembus PS2023!


NLinNood vlag

© Verbindend Enschede

NLinNood heeft een eigen vlag ontworpen en vervaardigd. Niet omdat we de omgekeerde vlag intimiderend vinden maar omdat we er aanstoot aan nemen of omdat het een Duitse vlag is

Nee, gewoon volgens de democratie en in het kader van keuzevrijheid. Wil je de vlag bestellen? Mail naar……..

#NLinNood #WegMetDitKabinet

Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Nederland / Enschede is het waard!


Erwin Versteeg

Erwin Versteeg is zelfstandig ondernemer en sinds maart 2018 voorzitter van ‘Verbindend Enschede’. De columns die hij schrijft, zijn op persoonlijke titel en bedoeld om een discussie op gang te brengen. Onderwerpen in de columns zijn lokaal, landelijke, geopolitiek of maatschappelijk, en daarmee lokaal en/of landelijk mogelijk geen onderdeel van hun (politieke-) verkiezingsprogramma.

.Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties