Het Twitter van Musk

Twitter heeft vorige week donderdag de accounts geschorst van verschillende prominente journalisten die onlangs over zijn nieuwe eigenaar Elon Musk schreven en daarbij de precieze locatie – op dat moment – van de tycoon doorgaven.

Musks tweet verwees naar de schorsing door Twitter op woensdag van @elonjet, een account dat zijn privéjet in real time volgt met behulp van gegevens die in het publieke domein beschikbaar zijn. Musk had gedreigd met juridische stappen tegen de beheerder van dat account en zei dat zijn zoon was gevolgd door een ‘crazy stalker’. “Mij de hele dag bekritiseren is helemaal prima, maar mijn real-time locatie doxxen (Persoonlijke informatie zoeken en publiceren, red.) en mijn familie in gevaar brengen is dat niet,” tweette Musk donderdag.

Elon Musk. Afb: Wikipedia

De Twitter-accounts van verschillende journalisten werden een dag later hersteld. Die herinvoering kwam nadat de schorsingen vrijdag scherpe kritiek opriepen van overheidsfunctionarissen, belangengroepen en journalistieke organisaties uit verschillende delen van de wereld, waarbij sommigen zeiden dat het microblogplatform “de persvrijheid in gevaar bracht”. Wat daarop volgde was wel komisch:

  • Roland Lescure, de Franse minister van Industrie, tweette vrijdag dat hij, na Musk’s schorsing van journalisten, zijn eigen activiteit op Twitter zou opschorten.
  • Melissa Fleming, hoofd communicatie van de Verenigde Naties, tweette dat ze “diep verontrust” was door de schorsingen en dat “mediavrijheid geen speelgoed is”.
  • Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde Twitter dat het ministerie een probleem heeft met bewegingen die de persvrijheid in gevaar brengen.

Als de spreekwoordelijke klap op de vuurpijl kwam daar nog de VN: “De Verenigde Naties zijn zeer verontrust door de willekeurige schorsing van journalisten op Twitter”, zei VN-woordvoerder Stephane Dujarric vorige week vrijdag en voegde daaraan toe dat “stemmen van media niet het zwijgen mogen worden opgelegd op een platform dat beweert ruimte te bieden aan de vrijheid van meningsuiting”. Zoals altijd geven de laatste slagen pas de olie: “De maatregel schept een gevaarlijk precedent op een moment dat journalisten over de hele wereld worden geconfronteerd met censuur, fysieke bedreigingen en zelfs erger”, zei Dujarric tegen verslaggevers.

Woke censuur is prima

Geen van de internationaal opererende politici, laat staan de VN (!), heeft zich kritisch uitgelaten over het handelen van dit sociale medium (dus geen persbureau) gedurende de Amerikaanse verkiezingen, noch de verbanningen van het (toen nog kneiterlinkse) platform vanwege kritiek op het ronduit fascistische COVID-beleid van regeringen. Niet de verbanningen vanwege ‘complottheorieën’ of kritische kanttekeningen bij het WEF en de Bilderberggroep. Het enige wat in het geheugen blijft gegrift bij de gewone burger, zijn echter de openlijk verklaarde censuurvoornemens door een aantal (EU) westerse regeringen, die daarvoor de contacten al hadden gelegd met zowel Twitter-directie als het Facebook platform. Kennelijk is alleen ‘woke geïnspireerde censuur’ toegestaan in de internationale politiek en in elk ander geval is er sprake van ‘inperking van de persvrijheid’.

Hoe de Nederlandse staatsjournalistiek de persvrijheid invulling geeft, is inmiddels ook bekend. Ik verwed er wat onder (dat kan ook gemakkelijk nu) dat dit bericht over grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport, een halfjaar geleden geheid tot een verbanning van Twitter zou hebben geleid.

Gelukkig is dat nu niet meer zo.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
huls
1 jaar geleden

Informatie over Elon Musk’s jet is NIET publiek beschikbaar. Musk maakt gebruik van een speiciaal privacy programma van de FFA:
https://www.faa.gov/air_traffic/technology/equipadsb/privacy

De hacker in kwestie is daarmee strafbaar bezig en overtreedt ook de gebruiksvoorwaarden van Twitter: verbod op doxxiing.

Iedereen die dit verbindt met VVMU is of knettergek of heeft een agenda. De meesten vallen in de laatste groep.

ronald.dunki
1 jaar geleden

Al die ‘selfimportant little shits’ die de media terroriseren begrijpen het nog steeds niet, maar maandag’s uitspraak liet niet aan duidelijkheid te wensen over : “The woke mind virus is either defeated or nothing else matters,” (aldus Elon)

Koddebeier
1 jaar geleden

Elon Musk heb groot gelijk !!