Excuses voor de excuses

Onze Minister van Financiën is in Suriname om te praten over de geplande excuses voor de slavernij. Dat belooft weinig goeds, want doorgaans gaat een Minister van Financiën over de centen en niet de gevalletjes excuses.

De Surinamers, met name degenen die in Nederland zijn komen wonen, menen dat het tijd wordt dat Nederland excuses gaat aanbieden voor het slavernijverleden. Als het gemeengoed wordt om excuses aan te bieden voor zaken die in een al of niet verder verleden hebben gespeeld, dan kan iedereen daar nog wel meer kandidaten bij bedenken. De Spanjaarden, die ons eeuwenlang de vrijheid benamen en wat ons tachtig jaar oorlog kostte om er vanaf te komen bijvoorbeeld. Wat te denken van de Ashanti nazaten in het tegenwoordige Ghana, die slaven vingen en afzet vonden bij toevallig passerende Britten. Wat te denken van de ‘Surinamers’ zelf, die als oorspronkelijke Afrikanen momenteel dat land bezet houden?

Bijlmer in aanbouw.

Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk. Voorafgaand aan die onafhankelijkheid nam 48% van de Surinaamse bevolking de benen naar Nederland. Die zagen de bui al hangen. Voor hen werd bij Amsterdam de wijk ‘Bijlmermeer’ uit de grond gestampt, waarna verreweg het grootste deel van een sociale uitkering ging genieten. Dat had niet met achterstelling of te weinig kansen te maken; in dat geval waren zij niet zo genereus opgevangen in ons land. Zowel in ons land als in Suriname is goed te zien dat het begrip ‘werken voor het geld’ in de Surinaamse cultuur geen hoge ogen gooit.

Als al die kosten van opvang, zoals de bouw van de complete Bijlmer, en de talloze miljarden aan uitkeringen niet voldoende zijn als genoegdoening voor de bescheiden Nederlandse bijdrage in de wereldwijde slavernij, dan klopt er iets niet in het denken. Nederland heeft voldoende fouten uit het verleden erkend en daarvoor ook flink betaald. De slavernij, waar u en ik part noch deel aan hebben gehad, is dan ook allang afbetaald. Meer dan dat zelfs. Dat de Surinamers het achtergelaten materieel en een aanzienlijke hoeveelheid geld niet hebben gebruikt om gewoon verder te gaan met de bauxietwinning, kan geen reden zijn om de Surinaamse staatskas nog maar een keer te laten vollopen met Nederlands (belasting)geld.

Laten we ons liever druk maken over de slavernij die tot op de dag van vandaag voortduurt in de Arabische, Afrikaanse en Aziatische landen. Vandaag de dag zijn ca. 55 miljoen mensen nog slaaf! Zolang wij (en zij) dat niet doen is alle gezwets over excuses en herstelbetalingen een hypocriet gezwets. Ook al is er voor de kust van Suriname veel olie gevonden en ook al is Suriname daarvoor geld en afzet nodig. Dat maakt het allemaal nog hypocrieter.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

Het moet mij helaas van het hart, dat …. Bekende Nederlanders nu pas ontdekken hoe ziek het politieke beleid in Nederland is, terwijl zeker tien jaar geleden de afbraak van Nederland is begonnen . Op YouTube kom ik nu de meest onbekende “ presentators” tegen dewelke een “” zender “ hebben en breed hun verhaal vertellen over de stand van Nederland , maar……. Eerst melden ze WIE ze zijn dan komt er een heel verhaal over NIETS ,en , tenslotte komt er commentaar over de wijze van Politiek beleid en dat het toch niet kan wat Rutte doet maar hij toch een meester is om “ de boel” bijeen te houden. Ook bij “” OngehoordNederland “ is alleen de column van Arnold Karstens netjes geformuleerd, maar duidelijk de kernpunten worden genoemd . De rest van de tijd is “ hoe en wat het er toe gaat en dat het eigenlijk niet kan wat Sjoertsma van D-66 ons wil wijsmaken en dat het toch raar is er toch een Digitale ID in. Europa moet komen, de uiterst zwakke tegenstem en de mijns inziens men kennelijk niet beseft dat er “ criminelen “ zijn die het beleid in Nederland bepalen: Immers: Nederland wordt bestolen en er wordt zeer rijkelijk met geld gesmeten , nu ja….. dat is belastinggeld, en , dat is door anderen op een gewelddadige manier van de hardwerkenden afgenomen . En…….. dat wordt niet goed genoeg beseft . Dat het huidige politieke beleid de burger naar de afgrond brengt en Nederland het land van de armoede begint te worden . Er moet een duidelijk NEEN worden gezegd en een harde afwijzend “ statement” worden gevormd .Invectieven gebruiken is ook zinloos maar …….. het is nu onhoudbaar onder het JUK van Rutte .

1 jaar geleden

Waaraan ik mij het meest aan erger, is het idiotisme en de sfeer die daar van uitgaat . Immers: De eis van excuses en de acceptatie als ook de “‘schadeloosstelling “
aan de Surinamers is niet alleen van de zotte, het is een dermate zieke attitude dat ik twijfel aan de geestesgesteldheid van en de Surinamers en de Nederlandse regering . Dat Minister Kaag haar gevoel voor de “ Zwakke mede wereldburger “ niet kan verwerken betekent niet alleen de ongeschiktheid van Kaag maar ook haar hele instelling en de minachting naar de Nederlandse burger, want niet ZIJ betaalt de “ schade vergoeding “ , maar de belasting betaler, en daarnaast is de € 200.000.000,- zeker niet voor de nazaten van de “ slaven” maar de Surinaamse regering zal zeker een deel opeisen, met de opmerking dat Desi Bouterse ook de slimme jonge is. Dat ook De psychopaat geen mening heeft en rustig toelaat dat “ nymfomaan Kaag “ rustig haar gang kan gaan en mogelijk Rutte later de gulle gever kan uithangen bij een bezoek aan Suriname . Staatsman Rutte…… om te kotsen . #Stemzeweg is de naam van een website en ik hoop dat de Nederlander eindelijk zijn verstand gebruikt en dat ook doet . Het statement van mr Gudo van Moerkom, ex directeur van de ABWB , is in betekenis toegenomen . “” Als het geld gaat worden allen principes vloeibaar””. En….. zo is het .

corfo
1 jaar geleden

Excuses aan die negers ? Waarvoor ?
Ze moeten juist héél erg blij zijn dat ze NIET in Negerland zijn groot geworden, anders had dat zwarte zootje nu nóg rondom een kampvuurtje gedanst en regenliedjes gezongen. Nu loopt dat zootje te schreeuwen én blèren om “excuses”, eigenlijk gaat ’t hen alléén om geld !! Maar dat weet iedereen wel.

Buskens
1 jaar geleden
Antwoord aan  corfo

Ja, wat scheuffffffffff het?