Iedereen een ijsje van Jetten?

Met ijsbedekking in juli en augustus die het 10-jarig gemiddelde van 2010-20 overschreed, heeft de omvang van het zomerse zee-ijs in het noordpoolgebied experts verrast die ooit dachten dat dergelijke niveaus onmogelijk waren.

Auteur: Vijay Jayaraj

Dit artikel werd eerder – onder een andere titel overigens – op Climategate gepubliceerd. Climategate.nl is een initiatief van Marcel Crok, freelance wetenschapsjournalist en Hajo Smit, milieudeskundige, meteoroloog, journalist en voormalig klimaatonderzoeker en Rypke Zeilmaker, natuur- en wetenschapsjournalist. De website wordt voortdurend geactualiseerd door Hans Labohm.

Dit staat in schril contrast met het heersende klimaatverhaal, dat een afname van het zomerijs in het noordpoolgebied voorspelt. Sommige politici hadden zelfs beweerd dat delen van het noordpoolgebied al ijsvrij zouden zijn.

Nu de seizoenssmelt in het noordpoolgebied compleet is, kunnen we redelijkerwijs zeggen dat de hoeveelheid ijs in de zomer van 2022 groter was dan het tienjarig gemiddelde. Op de meeste dagen in juli en augustus lag de hoeveelheid zee-ijs boven het 10-jarig gemiddelde en aanzienlijk hoger dan in voorgaande jaren.

Het Japanse National Institute of Polar Research biedt een nuttige visualisatie in de onderstaande grafiek. Het Arctische zee-ijs van dit jaar – weergegeven in rood – wordt vergeleken met het 10-jarig gemiddelde en de waarden van de afgelopen jaren, inclusief 2012, toen het ijs het laagst was in de waargenomen periode.

Volgens het Deense Meteorologisch Instituut is de omvang van het Arctische zee-ijs aanzienlijk groter dan in de afgelopen vijf jaar, zoals de grafiek laat zien.

De zomertemperaturen in het noordpoolgebied bleven op een niveau dat vergelijkbaar was met het 44-jarige gemiddelde van 1958-2002, zonder significante toename van de opwarming. De grafiek toont de temperatuur op de schaal van Kelvin; de horizontale blauwe lijn komt overeen met het vriespunt, d.w.z. nul graden Celsius en 32 graden Fahrenheit:

Daggemiddelde temperatuur en klimaat ten noorden van de 80ste graad noorderbreedte, afhankelijk van de dag van het jaar. Bron: Deens Meteorologisch Instituut.

Nu komt de grote vraag: waarom waren internationaal gerenommeerde klimaatwetenschappers niet in staat om deze aanzienlijke toename van de hoeveelheid zee-ijs in de zomer te voorspellen? Is het omdat hun hele benadering is ontworpen om de theorie te ondersteunen dat kooldioxide de planeet tot gevaarlijke niveaus opwarmt? Of is het omdat hun modellen toekomstige temperaturen niet kunnen voorspellen?

De antwoorden moeten van de doemdenkers zelf komen. Ze moeten uitleggen waarom de Arctische zomertemperaturen niet verschillen van het 44-jarige gemiddelde en waarom het zee-ijs in de zomer boven het decenniumgemiddelde ligt.

Het besef dat we het complexe klimaatsysteem nog niet begrijpen, zal de geloofwaardigheid ondermijnen van wetenschappers en politieke instellingen die een destructief energiebeleid voeren om de fantasie van een klimaatcatastrofe tegen te gaan.

Het smelten van het poolijs is door veel landen gebruikt als een belangrijk argument om hun restrictieve energiebeleid te rechtvaardigen. Het is ironisch – en ook vervelend – dat miljoenen mensen over de hele wereld te lijden hebben onder hoge energieprijzen en black-outs, terwijl het Arctische zee-ijs het hoogste niveau in vijf jaar heeft bereikt!

Europa wordt geconfronteerd met snel stijgende elektriciteitsprijzen en een tekort aan aardgas. Burgers in de VS worstelen met hoge energieprijzen omdat hun toegang tot goedkope fossiele brandstoffen wordt beperkt door de voorliefde van de overheid voor zonne- en windenergie. China spant zich in om stroomuitval te voorkomen. Dit had allemaal voorkomen kunnen worden als politieke leiders geen non-existente klimaatcrisis hadden gepropageerd.

Bronnen: Climategate, Cornwallalliance


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

Wat nog steeds een taboe blijkt is de “ overbevolking “ iedereen verdomt het er over te praten , maar het is het “grootste” probleem dat zich nu voor doet . Ook het christelijk deel van onze maatschappij vindt nog steeds dat we daarover niet moeten spreken . De tere gelovige ziel geloofd in een hersenschim .Iedereen kan zien en horen hoe vol Nederland wel is , maar niemand beweegt zich daarover de feiten boven tafel te krijgen hoe vernietigend overbevolking te keer gaat . Nu komt er een Staatscommissie onder leiding van Richard van Zwol , topambtenaar, voor de “demografische ontwikkeling 2050 “ Dat er mogelijk een demografische krimp zal zijn lijkt mij niet waarschijnlijk omdat de instroom van asielzoekers nog steeds “ stuitend” is . Immers , de huizenmarkt laat zien dat er te veel mensen zijn in Nederland en het is “ onmogelijk “ 120.000huizen per jaar te bouwen . Maar , massa is kassa denken de multinationals. En wie de statistieken ziet zal merken dat door immigratie de menselijke aanwas in Nederland de boosdoener is . In zijn column stelt Bert Wagendorp dat het boerenprotest aantoont dat Nederland een gebrek aan ruimte heeft . Immers : Ook de afgestudeerde planoloog Gerard Hormann , vraagt zich af waarom er nooit een “rationele” inhoudelijk discussie gevoerd wordt over “ bevolkingsdichtheid en ruimtegebrek . Nu, Mr Dr Thierrie Baudet heeft al jaren geleden duidelijk aangegeven dat immigratie moet stoppen . En…… hij niet alleen . Ook wijlen Prof dr Bob Smalhout en de stichting “ overpopulation Awernis hebben duidelijk de consequenties aangegeven als immigratie Niet stopt . Huidige politici , inclusief Rob Jetten , wijzen nog steeds op het feit dat immigratie nodig is en “ de vluchtelingen “ op te vangen . Dat de uiterst ingewikkelde klimaat systemen worden “ misbruikt” om de bevolking te misleiden om hun gedrag aan te passen en hun illusoire ambities inzake het klimaat ons willen wijsmaken dat het klimaat door mensen is verstoort maar niet begrijpen dat immigratie rampzalig uitpakt en dat de aangroei van ijs in het noordpoolgebied niets met hun doelstellingen te maken heeft . De onleefbaarheid wordt door hun fantasie ons opgedrongen . De conclusie is dan ook dat de incompetentie van de huidige coalitie meer schade veroorzaakt dan het klimaat zelf . Ik zal de invectieven weglaten …… maar het is een zooi in Den Haag . Van het “gas” af te moeten is net zo dom als als doorgaan met immigratie . Het zijn versterkende effecten naar een onleefbare Wereld . Tachtig miljoen mensen per jaar meer is onverbiddelijk de aanzet
Naar een totale chaos . Ook in Nederland .