Het beest in de bek kijken

Volgens de hoofdredactie van het dagblad Trouw kan het geen kwaad om gekozen Volksvertegenwoordigers met nieuwe wetgeving de voet dwars te zetten. Volgens Cees van der Laan moeten parlement en kabinet “het beest in de bek durven kijken” en FvD en PVV zonodig verbieden.

In Nederland kan in principe iedereen zich verkiesbaar stellen als vertegenwoordiger in de 2e Kamer. Het is aan de stemgerechtigden om op een van de kandidaten te stemmen en bij voldoende stemmen mag de kandidaat plaatsnemen in de Kamer om daar het ambt van Volksvertegenwoordiger te vervullen. De hoofdredactie van Trouw nu, meent dat dit proces onvolkomen is en dat parlement en kabinet met wetgeving moeten komen om ‘bepaalde’ kandidaten bij voorbaat uit te sluiten of gaandeweg de ambtstermijn te ontheffen van hun functie. Welke criteria daarbij volgens de hoofdredactie van Trouw moeten worden gehanteerd wordt niet duidelijk, maar de verwijzing naar PVV en FvD als “de beesten die in de bek moeten worden gekeken”, laten geen ruimte voor een andere conclusie dan dat ‘rechts’ compleet van het toneel moet verdwijnen.

Afb: screenshot digitale krant

Het is in toenemende mate gebruikelijk om opvattingen die niet stroken met de eigen mening uit te sluiten van ieder debat. Ook in de politiek zelf wordt het momenteel gebruikt om bepaalde opvattingen en meningen te honoreren met het ontzeggen van spreekrecht in de Kamer(s). De vraag of dat allemaal conform de bedoeling van de democratie en de wet is, wordt door politici en onafhankelijk geachte journalisten niet meer gesteld. De reden is simpel; ook de journalistiek is niet onafhankelijk en de hoofdredactie van Trouw levert het bewijs er meteen bij.

Over het algemeen wordt gerefereerd aan zekere ‘fascistische’ trekken die een partij of politicus aan de dag legt. Daar wordt in één adem aan toegevoegd dat het een ‘democratische plicht’ is om dat verondersteld fascisme met wortel en tak uit te roeien; de toegang tot het debat te ontzeggen. Daarbij wordt dan ook nog eens nadrukkelijk buiten beeld gehouden dat dit ontzeggen van deelname aan het debat in feite de meest zuivere vorm van fascisme is. Het Italiaanse ‘fascio’ betekent bundel in de zin van een politieke groepering. Het éénvormig maken van meningen en opvattingen dus, waarbij afwijkende gedachten veelal met uitsluiting beantwoord. In het bijzonder socialisten, zoals de voormalige Sovjet Unie of het Duitse (nationaal-) socialisme in de jaren dertig van de vorige eeuw, waren en zijn hierin bijzonder bedreven.

Trouw heeft een oplage van rond de 90.000 exemplaren en dat is juist voldoende om één zetel in de Kamer te veroveren. FvD en PVV hebben gezamenlijk een mandaat van 1,6 miljoen stemmen en vertegenwoordigen een aanmerkelijk groter deel van de Nederlandse bevolking.

De hoofdredactie van het dagblad Trouw mag daarom wel wat minder hoog van de toren blazen.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
C.A. van Wijngaarden
1 jaar geleden

Dan te bedenken dat Trouw van oorsprong een verzetskrant is, ondergronds, tegen de onderdrukking, voor de vrijheid. Waarvan de eerste exemplaren met bloed zijn geschreven. Cees van der Laan doet er verstandig aan zijn biezen te pakken.

Charlef
1 jaar geleden

Bij Cees van der Laan die ik in mijn Bosnië tijd heb moeten ervaren als een journalist van zeer laag allooi (hij plaatste een schreeuw artikel alsof hij met mij een interview had gehad en stal een document uit mijn dossier in mijn huis) is verdieping het synoniem voor verlaging. Dat een persoon met zo’n mentaliteit hoofdredacteur is geworden, zegt veel over Trouw. Maar ik verbaas me nergens over.

Buskens
1 jaar geleden
Antwoord aan  Charlef

Meneer Brantz, hoe ouder ik word des temeer verbaas ik mij erover dat de grootste onbenullen de mooiste en meest interessante banen vervullen. Waarschijnlijk door trappen naar beneden en kruipen naar boven. De goede na gelaten uiteraard. We hoeven niet ver te kijken hiervoor, een omhoog gevallen geschiedenis leraar, markie, en nog een gevalletje in de vorm van hugootje, meester bovenbouw. Zo maar twee voorbeelden. Kan er nog veel meer opnoemen ook uit mijn werkzame verleden. Kortom, er zitten heel veel mensen op de totaal verkeerde werkplek en dat berokkent veel schade.

Ronald.Dunki
1 jaar geleden

klein fascistje, grote woorden…

Maurits Campert
1 jaar geleden

Trouw zou zich beter moeten verdiepen in de gevoelens onder de bevolking in hun ‘Verdieping’.