Niet in het nieuws?

In het nieuws: Koningin Maxima is geland in de VS, Minister Kaag is geland in Brussel en Minister Jetten is geland in Amerika, na een tussenstop in Bali en ome Jan en tante Trees betalen 30 euro extra belasting voor zo’n vliegtrip.

Niet in het nieuws: als de schijn niet bedriegt, stak RIVM-chef Van Dissel in 2020 iets van 750.000 onverklaarbare euro’s in zijn diepe zak. Volgens een explosief verhaal in de podcast van Erik de Vlieger en Yves Gijrath, heeft RIVM-baas Jaap van Dissel in privé 750.000 euro ontvangen van de Stichting Open Nederland.

Deze Stichting Open Nederland (SON) overigens, heeft sinds 7 sept. 2021 een Raad van Toezicht:
Margo Scheltema (D66);
Marjanne Sint (PvdA);
Paul Verheul (Van Oord, energietransitie)…

Met die laatste naam wordt duidelijk dat de SON kennelijk ook in het energietransitie businessmodel zit. Maar de stichting zelf zegt: “Stichting Open Nederland is een maatschappelijk initatief dat een bijdrage heeft geleverd aan de stapsgewijze heropening van het sociale leven in Nederland. Hiervoor was de Stichting van februari 2021 tot en met maart 2022 actief met het programma Testen voor Toegang.” Met andere woorden: “we voeren eigenlijk niet zo bar veel uit momenteel maar hebben wel een echte RvT, dus dat zit helemaal snor.

Foto: Roel Wijnants / Flickr

Deze stichting was aanvankelijk opgezet om ‘sneltesten’ te organiseren op het moment dat heel Nederland (dankzij Premier Rutte en Minister De Jonge) in de ban was van corona. Aan het hoofd van de stichting werd voormalig Commandant de Strijdkrachten Tom Middendorp1 opgesteld. De constructie die de overheid koos om Nederland door middel van sneltesten bij evenementen weer deels te heropenen was hoogst ongebruikelijk, niet transparant en het toezicht ontbrak. Dat heeft onderzoeksplatform Follow the Money uitgezocht. De Volkskrant meldde indertijd dat de stichting een budget zou hebben van 700 miljoen euro, maar met het geld van de sneltesten erbij, die ook door het ministerie werden vergoed, ging het om maar liefst 925 miljoen euro. Deze stichting kortom, zat verdraaid goed bij kas. Misschien wel iets te goed of zelfs verdacht goed.

Deze club SON heeft volgens Gijrath en De Vlieger “een betaling gedaan vanaf een Belgische bank (!!!) van de Stichting Open Nederland aan Jaap van Dissel van 750.000 euro. Dat gaat naar een rekening van de Rabobank. Ik heb dat nummer ook, van dat bankrekeningnummer. En dezelfde dag wordt er 400.000 euro doorgeboekt aan Aruba. Mijn eerste vraag is: waarom heeft Stichting Open Nederland een bankrekening in België? Dat vind ik al raar,” zei De Vlieger. Gijrath voegde toe: “Waarom wordt Jaap van Dissel betaald door een Belgische rekening van Stichting Open Nederland?” Hij benadrukte dat de media hierin moeten duiken.

Eerder onthulden Gijrath en De Vlieger dat er in 2018 ineens 5,666 miljoen euro op de rekening stond bij viroloog Ab Osterhaus.

Er is reden genoeg om dat hele verkwistende coronazaakje uit te zoeken. Daarom staat het waarschijnlijk niet in de krant: ‘verboten durch das Reich’. Maar wat een oplage zou de krant die het wel aandurft wel niet hebben? Die zijn voor de middag al binnen en dan hebben ze er nog eerlijk voor gewerkt ook. Kom er nog eens om tegenwoordig…


1Dit was toen ook al een bijzondere benoeming, aangezien hij op dat moment de rang van generaal-majoor bekleedde. Daarom werd generaal-majoor Middendorp versneld bevorderd tot luitenant-generaal ter voorbereiding op de commando-overdracht. Hij aanvaardde het bevel op 28 juni 2012 tijdens een plechtigheid op het Binnenhof in Den Haag met groot militair ceremonieel, onder gelijktijdige bevordering tot generaal.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties