Geen ‘smart city’ doortimmerd businessplan

Als ‘geen doortimmerd businessplan’ werd het in 2019 aangekondigd. De metamorfose van het stationsgebied in Enschede. Op de hoek Hengelosestraat en de Ruyterlaan was een woontoren van tachtig meter als een nieuwe blikvanger gepland.

Wethouder Jeroen Diepenmaat heeft dit project in zijn portefeuille. Persoonlijk vind ik de beste man het toonbeeld van de hedendaagse VVD’er. Een VVD’er ook die de open brief van zijn voormalig fractielid Joost Nijhuis – zo lijkt mij – niet ondertekend. Zelfs niet anoniem!

Afb: Enschede.nl

Onder leiding van Jeroen Diepenmaat is de liberaal rechtse VVD (zo zie ik het) verworden tot een progressief linkse partij. Een partij die in wezen eenzelfde kiezersgroepen vertegenwoordigt als D66. Een partij die mijlenver van de gewone burger staat. En waar marktwerking inhoudt: de kloof tussen arm en rijk vergroten.

Voorlopig zijn het enkel PLANNEN voor een 50 meter hoge woontoren (met Friendswoningen!) aan het Stationsplein waar de wethouder het mee moet doen. Projectontwikkelaar Ten Brinke en de gemeente Enschede hebben daarvoor een overeenkomst gesloten. PLANNEN net als in 2018. Toen liep net voor de verkiezingen VVD wethouder Jeroen Hatenboer weg vanwege de PLANNEN met de Kop.

PLANNEN waar vijf jaar later nog steeds geen definitief ontwerp voor is. En de gemeente dus de bestemmingsprocedure nog niet in werking kan zetten. Maar waar de gemeente al wel vele miljoenen aan kosten heeft gemaakt voor aanpassingen in de openbare ruimte voor dit ‘megamiljoenenproject’.

En wordt er op tijd en plaats geheel onterecht aangegeven ‘maakt deel uit’ van de Kop. De bouw van het nieuwe ziekenhuis was logistiek gezien al een monsterklus. Wat dan straks met alle bouwverkeer over deze klinkers en de versmalde Haaksbergerstraat. Ben ook benieuwd of we ‘smart’ genoeg zijn en er geleerd is van de klinker bestrating in het verlengde van de Ruyterlaan.

Wat betreft dat ‘smart’. Dat we een Smart City zijn wordt ontkend door woordvoerster van de gemeente Enschede Johan Miener. Opmerkelijk omdat dit in 2017 gewoon werd toegegeven. Er in 2016 (en eerder) over werd gecommuniceerd. Maar wellicht dat Johan Miener zijn reactie beïnvloed is door de WiFi tracker boete die Enschede boven het hoofd hangt. Een WiFi tracking boete nog uit de tijd van Burgermeester Onno van Velthuizen.

Onno van Veldhuizen die nu werkzaam is bij de Raad van State. Daar kan hij (ondanks het wrakingsverzoek 5G netwerk test) in de WiFi tracking zaak zomaar een andere beslissing nemen als dat hij deed tijdens zijn Burgermeesterschap in Enschede.

Of wellicht kan Marijke van Hees voormalig voorzitter van de werkgroep Europa van de G32 en uit hoofde daarvan veel contact met AgendaStad (NL-versie) nog in de City Deal ‘slimme stad’ kijken. Misschien dat daar meer in zit dan wat ik tot dusver (na bijna 4 maand) heb ontvangen op basis van mijn WOO-verzoek. Een verzoek waar al over is gepubliceerd in De Andere Krant.

Marijke van Hees oud wethouder van de Gemeente Enschede en nu betrokken bij LIFE, de ontwikkelaar van de Kop van de Boulevard. Die daarmee ook valt onder het WOO verzoek.

Zo kan de inzet van 3 oud bestuurders (Marijke van Hees, Jeroen Hatenboer en Onno van Velthuizen wellicht nog wat opleveren.


Erwin Versteeg

Erwin Versteeg is zelfstandig ondernemer en sinds maart 2018 voorzitter van ‘Verbindend Enschede’. De columns die hij schrijft, zijn op persoonlijke titel en bedoeld om een discussie op gang te brengen. Onderwerpen in de columns zijn lokaal, landelijke, geopolitiek of maatschappelijk, en daarmee lokaal en/of landelijk mogelijk geen onderdeel van hun (politieke-) verkiezingsprogramma.

.

Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties