Financiering energieleveranciers

In Nederland bestaan drie energieleveranciers die 75% van de (consumenten-) energiemarkt beheersen: Eneco, Essent en Vattenfall. Deze marktleiders hebben kennelijk op enig moment gezamenlijk besloten hun bedrijven uitsluitend nog met gratis geld van klanten te financieren.

Inmiddels staan de sociale media bol van de berichten van burgers die een jaarafrekening hebben ontvangen van hun energieleverancier en veelal worden geconfronteerd met een verdubbeling van hun termijnbedrag. Normaliter wordt een product eerst geleverd en daarna afgerekend. In het geval van energie, die in een ononderbroken stroom geleverd wordt, is dat een beetje lastiger, maar het zou nog steeds goed kunnen. Na een jaar zou dan een tweegezins huishouden circa € 2.000,= af moeten rekenen op dit moment.

Om enigszins tegemoet te komen aan de financieringslasten, zal iedere energieleverancier er goed aan doen om een termijnbedrag af te spreken met de klant. In bovenstaand voorbeeld voor een tweepersoons huishouden, zou dat dus 2000/12 zijn, ofwel (afgerond) € 167,= per maand. Op het eind van dat leverantiejaar krijgt de klant dan het teveel betaalde, namelijk 4 euro, terug. Dat is voor de klant allemaal ook niet zo vervelend: de kosten zijn keurig gespreid op die manier.

Dag in, dag uit worden klanten door hun energieleveranciers belaagd met boodschappen zoals ‘denk aan uw termijnbedrag!’ en andere rare fratsen. Het is in ieder geval duidelijk dat de drie grootste leveranciers druk doende zijn om hun klanten prijsangst aan te jagen. In vrijwel alle gevallen maken ze die latente gevoelens ook keurig manifest in de eindafrekening, zoals op Twitter door o.a. Jezzebel wordt aangetoond:

Afb: Twitter / @Jezzebel

Jezzebel laat zien dat ze met 400 euro per maand méér dan voldoende heeft bijgedragen aan de afgenomen energie en dat de energieleverancier zelfs een fors bedrag terug moet betalen. Zij heeft dus eigenlijk een jaar lang veel te veel betaald. Om het feest compleet te maken wil de energieleverancier nu maar liefst meer dan het dubbele van de bankrekening afschrijven, namelijk bijna duizend euro per maand. De energieklant wordt door deze leverancier dus nog eens extra uitgewrongen, maar dat kan niet meer te maken hebben met de gestegen energieprijzen; uitsluitend met graaiende managers die de grens van flessentrekkerij allang zijn gepasseerd.

Oplossing

De oplossing voor dergelijk wangedrag (want dat is het) is echter simpel. Geen enkele klant kan langs digitale weg het maandelijkse termijnbedrag meer dan 25% naar beneden bijstellen. Dat is keurig afgeschermd door de leveranciers en met hun termijnvoorstel – in dit geval 975 euro – hebben ze daar ook allang rekening mee gehouden. Deze energieleverancier van Jezzebel, rekent dus op tenminste 731,25 per maand (= 975 x 0,75) aan termijnbedrag. Stel nu dat, bij ongewijzigd gebruik, deze klant 33% (!) meer moet afrekenen in 2023 dan de 300 euro per maand in 2022; per saldo 400 euro per maand. Dan betekent dat voor deze klant dat zij haar energieleverancier elke maand geld leent, namelijk 331,25 euro, ofwel 45% van haar termijnbedrag.

Nu de oplossing:
Iedereen kan bellen met de energieleverancier en zonder omhaal of veel woorden duidelijk aangeven (opdracht geven) maandelijks het termijn af te schrijven wat u als klant wilt. Wil de leverancier dat niet: “opzouten met je misdadige handel en ga met het hele kantoor maar vast onder de douche staan: ik zal het gas straks aanzetten”.

En vergeet niet om alle afschrijvingen van uw bankrekening door de energieleverancier categorisch te storneren en uw bank opdracht te geven elke afschrijvingspoging van die leverancier te blokkeren: u bepaalt zelf wat u maandelijks afrekent en pas aan het eind van de leveringstermijn betaalt u het restant. Als de energieleverancier een krediet wil, dan gaat hij maar naar de bank. Dat moeten anderen ook.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

Waarom onbetaalbaar aardgas?
VRAAG: Waarom betalen wij als burgers van Nederland nu in 2022 al meer dan 2,50 euro per kuub aardgas en de prijsstijgingen zijn nog niet ten einde.

Een decennia lang een GAS debacle ingezet door Joop den Uyl, PvdA die ons aardgas verkwanselde aan Italië voor 1,7 eurocent per kuub en door Wim Kok, PvdA die ons aardgas versjacherde voor 4,5 eurocent aan Oost-Europese landen.
 
In1996 hebben wij nog een brief gestuurd naar minister-president Wim Kok om ons gas in de Nederlandse grond te laten zitten, totdat wij als inwoners en bedrijven het zelf nodig hebben. Hoeveel eenvoudiger was nu de energie transitie geweest! Zie http://www.sdnl.nl/voorspelling1996.htm even door scrollen.

Er werd niet geluisterd en dit beleid werd gecontinueerd door alle opvolgers, die nooit hebben ingegrepen voor een beter GAS BELEID. Incompetent beleid met zeer ernstige gevolgen, die zichtbaar zijn in Groningen en onze portemonnee.
 
En mede door de verkoop van onze nutsbedrijven aan buitenlandse energiereuzen met privatiseringen en marktwerkingen. Kijkt maar naar radar hoe dat nu voor Nederlandse burgers uitpakt.
 
INFO over waterstof
Van: Paul Quekel
Verzonden: donderdag 9 juni 2022 23:32
Onderwerp: WATERSTOF Ioniseren en ventileren.
 
Geachte heer prof. Rotmans, n.a.v. uw optreden 10 juni 2022 bij OP1,
Subsidies moeten blijven stromen om de Nederlandse aan het buitenland verkochte NUTS energie bedrijven zeer rijk te maken. Echte oplossingen, zoals met Kernenergie worden genegeerd. Ons voorstel is, om in Afrika (Gambia) grote zonneparken neer te zetten en daarmee zeewater te ontzilten en waterstof maken om 2 zaken op te lossen: 

Zie ons voorstel al uit 2001 op http://www.sdnl.nl/newrainforest.htm voor echte oplossingen en mijn column over het milieu uit 2002 onderaan deze webpagina. Ook in die tijd naar de Shell en de politiek gestuurd. Nooit reactie op gehad.

1. Ontzilting van zeewater met deze opgewekte stroom ontziltingmachines te laten draaien, de dorre gebieden te bevloeien en nieuwe vegetatie laten groeien, zal veel CO2 worden opgenomen. Bijkomend voordeel de zeespiegel zal dalen als er veel, heel veel zeewater wordt ontzilt.
2. Waterstof produceren en deze waterstof vervoeren naar Nederland en de bestaande infrastructuur gebruiken om Nederland schoner en milieu vriendelijk te maken. Zie artikel hierover in het FD. https://fd.nl/ondernemen/1218880/miljarden-kostende-gasleidingen-in-de-noordzee-snakken-naar-waterstof

Dat gaat met de huidige aanpak met Biomassa centrales en de Zonneparken en Windmolens in Nederland en op zee niet lukken. Zie bijlage waar een vriend van mij de heer Franc Schalken aan heeft meegewerkt. Zijn vrouw komt uit Gambia. Hiervoor heb ik bij de heer Dijsselbloem geld uit het investeringspotje aangevraagd, tot op heden geen reactie op gehad.
 
De ambtelijke, politieke, bestuurlijke verantwoordelijken, praten, praten, praten, vergaderen, schrijven rapporten en er gebeurt niets, helemaal niets, ze lossen niets op! Ze zijn voornamelijk met zichzelf bezig, met hun eigen belang, (lees inkomen), met het partij belang en coalitie belang, hetgeen ze hoog, zeer hoog laten prevaleren boven de belangen van de gewone Nederlandse burgers.
 
Citaat uit eigen werk: “Ik ben overigens niet links en niet rechts maar voor een betrouwbare transparante overheid met hardwerkende politici, ambtenaren ter eer en glorie van de gewone huis, tuin en keukenburgers. Verantwoording heeft de politiek nog nooit genomen. Vele voorbeelden zijn te noemen. Liegen mag zelfs Gerrit Zalm en het zuur is dubbel zout geworden”.
 
En dat brengt de heer M. Rutte al vele jaren voortreffelijk in de praktijk, hij heeft zeer goed geluisterd naar de heer G. Zalm. 
 
M.v.g. Paul Quekel, 78 jaar en zeer bezorgd over Nederland.

Ronald.Dunki
1 jaar geleden

Ton’s referte aan graaiende managers die de grens van flessentrekkerij allang zijn gepasseerd ‘ raakt de spijker op de kop, net als Charlef Brantz in het volgende artikel besluit met de conclusie ‘ dat het hoog tijd wordt dat bewindslieden en ambtenarij voor de rechter worden gebracht…’ . Beiden hebben volstrekt gelijk, hier wordt grof misbruik gemaakt van een totaal artificiële, door fascistische globalisten gecreëerde crisis.

Op een mondiaal niveau van die globalistische manipulatie en flessentrekkerij verdienen de groteren der aarde zoals Shell zelfs nog véél meer, met miljarden per maand, aan hun bedrog, terwijl de farmaceutische sector precies hetzelfde doet en de juichende wapenindustrie het Ukraïne conflict van de NATO het liefst nog twintig jaar laat voortslepen. Als het aan Rutte en zijn trawanten ligt is dat geen enkel probleem, de suffe Nederlandse bevolking laat zich practisch alles aanleunen. Goed dat er nog boeren zijn!

Als u ook nog in aanmerking neemt dat Shell CEO één der grootste aanjagers en profiteurs is van het globalisme en tot zijn nek in het fascistische Bilderberg complot zit, wordt wel duidelijk uit welke verdorven hoek de wind van de globale energiecrisis waait. De Nederlandse burger is in feite het slachtoffer van de globalisten (militair industrieel complex, deep state zowel in de USA als in de EU, hi tech, big pharma en bijna alle multinationale bedrijven).

Navrant dat de landverrader Rutte niet onze redder in nood is maar juist de grootste collaborateur van het mondiale fascisme, terwijl een fijnbesnaard zieltje als Poetin nu, nolens volens, onze redder in nood blijkt in zijn strijd tegen dat globalisme. Het kan verkeren.