De stille dood van D66

Het ziet ernaar uit dat het door de NPO in het zadel geholpen D66 bezig is zichzelf op meesterlijke wijze de nek om te draaien. De vrij roemloze positie in de peilingen maakt duidelijk dat met name partijleidster Kaag en fractievoorzitter Paternotte in geen velden of wegen in staat zijn enig vertrouwen te wekken.

Minister Kaag (D66) suggereerde zaterdag dat minister Jetten (D66) op een “luistertour door het land” moest gaan om ervoor te zorgen dat de mensen zich weer gehoord voelen en vooral in de (ijdele) hoop dat de mensen zich achter de krankzinnige D66-klimaatmaatregelen scharen. Ze kwam tot die uitspraak omdat iedereen inmiddels van mijlenver kan zien dat de burger het hele klimaat geleuter de neus uitkomt en de droomwereld van D66 simpelweg niet kan betalen. Jetten repliceerde kribbig dat zijn collega’s dan maar mee moeten gaan op werkbezoek. “Dan kunnen ze ook deelnemen aan het klimaatgesprek dat we in Nederland voeren.

Daar hebben we het: twee ministers van D66-huize, die niet lijken te begrijpen wat zich in de samenleving afspeelt, in het bijzonder door nota bene hun eigen toedoen. In Nederland woedt bepaald geen ‘klimaatgesprek‘, maar wel een groot aantal andere probleemstellingen; “stoken of koken, kijken of kopen en vooral: bidden en hopen”. Een verkeerde inschatting maken: dat kan. Naar verkeerde adviseurs luisteren: dat kan. Maar niet willen zien wat het beleid op deze korte termijn al van drama oplevert: dat kan niet. Zelden is een Kabinet erin geslaagd om in zo’n korte tijd zo’n enorme rotzooi van ons land te maken. Een wereldrecord van epische orde waarbij de oorlog tussen Rusland en Oekraïne volledig in het niet valt.

Bij nadere beschouwing blijken de huidige D66 Kamerleden gezamenlijk iets meer dan 180.000 kiezers te vertegenwoordigen. Bij een kiesdeler van 80.000 stemmen per Kamerzetel, zitten daar dus 22 Kamerleden teveel namens die partij, omdat ze onder normalere condities slechts twee en een kwart zetel zouden mogen bezetten; een stel opportunisten, vrijwel zonder mandaat. En in die rangen bevindt zich dan ook nog ene Fonda Sahla; een zus van een veroordeelde terroriste van de Hofstadgroep, waarvan de leider (Mohammed Bouyeri) Theo van Gogh vermoordde in 2004.

De partij is een kind met een enorm waterhoofd, waarvan het waterhoofd zo groot is kunnen worden omdat het de NPO en partijgenote Rijxman (inmiddels falend wethouder te Amsterdam namens deze partij) bestond om partij- annex kleuterleidster Kaag nadrukkelijk in het zonnetje te zetten, voorafgaand aan de verkiezingen. Die zich vervolgens dan ook ging gedragen alsof ze op een voor stervelingen onbereikbare morele hoogvlakte verkeerde. Stukje bij beetje wordt duidelijk dat D66 een pakket schroot is met een dunne laag chroom. Of, zoals ik dat als boerenzoon liever noem: “van boven bont en van onder stront”. Wat de Heer aan schoonheid is vergeten toe te voegen, halen zij uit een potje Chanel. Dan lijkt het nog wat.

De maatschappij is als een mammoettanker; je kunt nu het roer draaien voor een andere koers, maar het duurt lang voordat die koers op het kompas wordt weergegeven. Een gunstige stroming kan helpen, maar een minder gunstige stroming kan hevig tegenwerken. D66 bewindslieden hebben zich stelselmatig doof gehouden voor eerdere waarschuwingen zoals de nu manifesterende inflatie, energieafhankelijkheid, het wezenlijke – internationale belang van onze landbouw. De tegenwerkende internationale stroming is zodanig hevig dat het opportunisme van D66 al na honderd meter strandt in een poel van volksellende. Dat die bevolking zich op Prinsjesdag dan ook zelfs tegen het Koninklijk huis keerde, is een fenomeen wat uitsluitend D66 aan het eigen – toch al bedenkelijke – curriculum vitae kan bijschrijven.

Het rommelde sowieso al in het Kabinet, omdat zowel VVD als CDA in de peilingen ook midscheeps worden geraakt, mede als gevolg van de potsierlijke D66 aanwezigheid in deze regeringsequipe. Hoewel het CDA natuurlijk zichzelf al heeft verhangen met Hugo de Jonge als Minister van VWS destijds, het geschutter rond het lijsttrekkerschap en het “sensibilliseren” van Omtzigt.

Er is nog maar weinig nodig om dit Kabinet te laten vallen en een groot deel van D66 weer keurig achter de geraniums te parkeren. Het zal dit land goed doen. Die club heeft gewoon de kwaliteit niet.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
JANNIE SMIT
1 jaar geleden

ER IS ER MAAR ÉÉN OP DE WERELD DIE JE DIE KRACHT KAN GEVEN, GOD GEEFT JE DIE KRACHT VOOR JE HELE LEVEN !

Koddebeier
1 jaar geleden

Dat is te mooi om waar te zijn.
Het zou een verademing zijn, als zooitje ellende ter ziele gaat !!

corfo
1 jaar geleden
Antwoord aan  Koddebeier

@ Koddebeier.
Met u eens.
En ik vermoed dat D666 nu, via die Marokkaanse voorzitter van de Kamer, Vera Bergkamp, probeert om de PvdA te slopen door de vorige voorzitter v.d. Kamer een onderzoek aan d’r slipje te smeren. (mág van mij trouwens wél hoor, maar ik bedoel eigenlijk : wát een vies clubje is dat D666!!!!)
Jammer dat er zo weinig gas voorhanden is, anders zou ik zeggen :
“Aan ’t gas met die gasten !”

1 jaar geleden

Dat “de club” ( de coalitie ) geen enkele kwaliteit bezit heeft de heer Nijhof ook al eerder geschreven . En, zeer terecht ,: immers we kunnen niet vaak genoeg herhalen dat het met deze coalitie , waar D- 66 een belangrijke rol heeft er een ongelooflijke puinhoop is ontstaan. De heer Nijhof heeft geen enkele genade voor D66 , en speciaal voor Kaag , de kleuterleidster is de afgang totaal . De nadrukkelijkheid waarmede de heer Nijhof stelt dat Kaag en Paternotte niet instaat zijn het vertrouwen te winnen, betekent dat de absolute ongeschiktheid van Kaag en Paternotte is vastgesteld . Dat het Kabinet moet Vallen is duidelijk. Maar VOORDAT het zover is zullen de subsidie-slurpers alles in het werk stellen dat te voorkomen, zodat het leegroven van Nederland nog “” even”” door kan gaan . De chaos is al meetbaar omdat de armoede dagelijks wordt besproken en als
Uitvloeisel kan worden gezien van het huidige politieke beleid waarbij D66 dominant aanwezig is .
Maar U weet het , de heer Buskens schrijft het,; hebben wij dat toch zo’ n domme bevolking . ??

mgjb
1 jaar geleden

Ton, goed verhaal, helemaal mee eens.

D66, ooit verfrissend met echte idealen en geleid door een kettingrokende jezuiet die de partij wilde opblazen nadat de doelen bereikt waren. Ze zijn er nog steeds! Alleen al het feit dat een van zijn vele relaties er een was met Gretta Nieuwenhuizen is voor mij voldoende de man niet meer serieus te nemen. Het is een club van mislukte intellectuelen met veel praatjes.

  • D66 snel opblazen maar ze bestaan nog steeds.
  • Kruisraketten moesten weg. Gelukkig waren er toen nog wat andere meer verstandige partijen.
  • Onderwijs steeds hoog in het vaandel en veel geld afgedwongen door de jaren. NL had ooit het beste onderwijs ter wereld, nu kan een kwart van de 15-jarigen niet lezen….
  • Een referendum moest en zou er komen. Essentieel. Inmiddels zijn ze grote tegenstanders van referenda geworden. Dat zijn nl lastige dingen.
  • De gekozen burgemeester stond jaren in hun partij beginselen. Essentieel. Tot het niet doorging en hun minister aftrad. Jaja, bij D66 zijn ze principieel! En binnen enkele dagen liet hij zich benoemen tot burgemeester van Havanna aan de Waal. Tja.
  • Brinkhorst drukte door dat de meest moderne kolencentrales van de wereld hier gebouwd werden. Voor ze goed en wel warmgedraaid waren drukte D66 door dat ze gesloten moesten worden.
  • Dogmatisch tegen kernenergie. Toch vroeg mannetje Jetten (die fluim die het verschil tussen CO2 en stikstof niet weet) aan duitsland om de kerncentrales open te houden.
  • Het kaagmens zou alles anders gaan doen en open kaart gaan spelen. Een meer achterbaks iemand is moeilijk te vinden. Hier scheiden onze wegen. Ze zitten er beiden nog….

Ik kan doorgaan. Maar waarom zou iemand D66 ooit nog serieus nemen?

Erik
1 jaar geleden

Maar komt de val op tijd? Rutte en kaag trekken de kar richting wef agenda en oorlogsescalatie van ons kleine landje richting kernmacht Rusland.

Maurits Campert
1 jaar geleden

Maar wie gaat dit nobele streven effectueren en hoe? De volgzame idioten gaan toch allemaal weer gewoon op de kartel partijen stemmen.

Buskens
1 jaar geleden
Antwoord aan  Maurits Campert

Ja inderdaad!! Wie oh wie staat er op? Toch geen PvdA hoop ik met in hun kielzog Groen Links? want dan komen we van pissebed in kakkebed. Het is toch frappant dat die 2 partijen elk op 12, 13 zetels staan en VVD nog steeds de grootste partij is. Hebben we nou echt zo’n domme, ongeïnteresseerde bevolking?

JANNIE SMIT
1 jaar geleden
Antwoord aan  Buskens

DE MAN IS NOU EENMAAL LETTERLIJK EN FIGUURLIJK VAN DE VERKEERDE KANT !