Gratis gratie

Een voormalig NCRV TV-presentator en huidig branchegenoot van drugscrimineel Ridouan Taghi heeft gratie gekregen van de Koning en mocht de gevangenis meteen verlaten. De betrokkene, Frank Masmeijer, werd destijds hard gestraft door Belgische rechters omdat het volstrekt duidelijk was dat hij een belangrijke rol had bij de invoer van cocaïne.

Masmeijer werd in 2014 opgepakt door de Belgische politie. Hij werd verdacht van smokkel van 467 kilo cocaïne en deelname aan een criminele organisatie, die geprobeerd zou hebben de cocaïne – met een straatwaarde 23 miljoen euro – België binnen te smokkelen, verstopt in een lading bananen uit Zuid-Amerika. De douane greep echter in arresteerde Masmeijer. Na zijn voorarrest van 10 maanden, werd Masmeijer in 2017 veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf en in hoger beroep zelfs tot 9 jaar en een geldboete van 90.000 euro. Hij mocht zijn straf gedeeltelijk in een Nederlandse gevangenis uitzitten.

En nu is hij dus voortijdig vrijgelaten uit die Nederlandse bajes.

Dat Masmeijer, evenals alle andere criminelen, zich in alle bochten heeft gewrongen om het beeld te schetsen dat hij ‘om de tuin was geleid’ en volmaakt onschuldig was aan de tenlastelegging, is logisch. Ook dat is een specifiek crimineel trekje. Hij heeft later echter wel toegegeven aan de smokkel meegewerkt te hebben, zij het in een mineure rol. Of dat waar is staat nog te bezien. De vraag is echter of Masmeijer naast deze poging met maar liefst 467 kilogram cocaïne, daarvoor ook al in dit circuit werkzaam is geweest.

Deze zaak valt op, omdat de Nederlandse Koning nu gratie heeft verleend aan een in België veroordeelde Nederlandse onderdaan. Hoe reageert de Belgische Minister van Justitie op deze (Nederlandse) gang van zaken? Dat de Nederlandse regering over de Nederlandse detentie inrichtingen gaat is duidelijk. Maar hoe zit dat in het hypothetische geval dat in België veroordeelde Belgische onderdanen, noodgedwongen – bijvoorbeeld door ruimtegebrek – in Nederlandse gevangenissen worden ‘opgeslagen’?

Een andere vraag die opheldering verdient, is dat de huidige verantwoordelijk Minister Weerwind burgemeester was van Almere, waar Masmeijer heeft gewoond; kennen/kenden zij elkaar en zo ja: kan de Minister vertellen in welke hoedanigheid? Daar hoeft overigens niet direct een antwoord op te komen, want het antwoord van de Minister zal kort maar helder zijn: “Ja. Masmeijer was immers een bekende persoonlijkheid in Nederland”.

Maar ik denk dat iedereen wel iets opsnuift…


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Judge Bean
8 maanden geleden

Ik sta nog steeds achter het koningshuis, maar ik constateer wel dat de sociale antenne van de koning danig te kort schiet. Als hij wat verstandiger zou zijn had hij geweigerd te tekenen.

Koddebeier
8 maanden geleden

Wat zei zijn vrouw ook al weer ?????
“Hij is een beetje dom” ?????

8 maanden geleden

Wat weet de heer Masmeijer over diverse hotemetoten?