Gastekort

In  de Tweede Kamer heerst over een behoorlijke breedte de mening dat het kabinet te weinig doet om een gastekort deze winter te voorkomen. Wel heeft het kabinet plannen klaarliggen om bedrijven, zoals de glastuinbouw, af te sluiten. Dat is zelfs magerder dan onze nationale Gasman zelf, Minister Jetten.

Partijleider Baudet van het FvD ergert zich aan de ’totaalsukkels’ die Nederland momenteel besturen. Volgens de FVD’er was het volstrekt evident dat Nederland in een gascrisis terecht zou komen, maar zat de regering gewoon niet op te letten. “De totaalsukkels die ons land ‘besturen’ hebben ook dit natuurlijk weer niet zien aankomen. #FVD was vorig jaar DE ENIGE PARTIJ die onomwonden stelde dat Groningers ruimschoots moeten worden gecompenseerd maar dat de gasboringen DOOR moesten gaan. Zucht”, schrijft Baudet op Twitter. Uit eerder uitgevoerd onderzoeken blijkt dat zelfs de Groningers dat met hem eens zijn.

Volgens VVD-Kamerlid Silvio Erkens erkent men te weinig hoe groot de gascrisis al is. Hij pleit dan ook voor maatregelen zoals de nationalisatie van de gasopslag in Bergermeer.

Ook BVNL voorman Van Haga ziet de gasproblemen aankomen; “Er wordt nu door het kabinet steeds uitgegaan van een Gronings nee tegen gasproductie, terwijl er zat signalen zijn voor een ja. Zo wees een recente peiling uit dat een meerderheid van de Groningers de gaswinning willen verhogen om minder afhankelijk te zijn van Rusland. Mensen uit het aardbevingsgebied bleken daar zelfs nog iets meer bereid toe te zijn dan mensen buiten het bevingsgebied. De pijn zit ‘m in het geharrewar en het eindeloze gezanik over compensatie. Dat moet snel en meer dan ruimhartig. Het is bizar en ronduit onacceptabel dat nog steeds niet alle bevingsschades zijn gecompenseerd.”

Volgens de Gasunie echter, is er meer dan genoeg gas komende winter. Dat meldt de Volkskrant vandaag in een liveblog rond de oorlog in Oekraïne. Dat noopt meteen al tot de gedachte dat het hier om retoriek gaat die gebruikelijk is rond propaganda opdrachten van de regering. Onze regering heeft immers de zijde van Oekraïne gekozen in hun oorlog met Rusland (waar ook veel voor is te zeggen, want Poetin is al jarenlang een doortrapte en criminele dictator) en daarmee een groot risico genomen. In dat risico staat Nederland niet alleen; heel Europa zal last hebben van dat risicovolle beleid.

De Groninger gasvelden heropenen is zeker een optie, maar dan moet het kabinet zich ten opzichte van de Groningers toch eens anders gaan gedragen. Er kunnen wel miljarden gepompt worden in zogenaamde klimaatmaatregelen, maar voor compensatie van de Groningers m.b.t. de al geleden schade is kennelijk maar moeilijk geld te vinden. Heropenen kan, maar dan moet uit de opbrengsten meteen een royaal fonds gevormd worden voor schadecompensatie. Die kunnen overigens ook ten laste gaan van de onzinnige D66-klimaatplannen. Het hemd is nu eenmaal nader dan de rok.

Al met al is het kabinet teveel met linkse hobby’s bezig en te weinig met echte problemen. Voor een betere visie komen ze waarschijnlijk ijskoud met het idee om de tweede hands Hubbletelescoop op de kop te tikken. “Voor weinig”.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

Heer Nijhof, hierbij onze brief aan Wim Kok uit 1996, leest u http://www.sdnl.nl/voorspelling1996.htm en leest u tevens mijn andere columns Utopie, Illusie, De Berustin en Milieu.

VRAAG: Waarom betalen wij als burgers van Nederland nu in 2022 al meer dan 2,50 euro per kuub aardgas en de prijsstijgingen zijn nog niet ten einde.

Een decennia lang een GAS debacle ingezet door Joop den Uyl, PvdA die ons aardgas verkwanselde aan Italië voor 1,7 eurocent per kuub en door Wim Kok, PvdA die ons aardgas versjacherde voor 4,5 eurocent aan Oost-Europese landen.
 
In1996 hebben wij nog een brief gestuurd naar minister-president Wim Kok om ons gas in de Nederlandse grond te laten zitten, totdat wij als inwoners en bedrijven het zelf nodig hebben. Hoeveel eenvoudiger was nu de energie transitie geweest! Zie http://www.sdnl.nl/voorspelling1996.htm even door scrollen.

Er werd niet geluisterd en dit beleid werd gecontinueerd door alle opvolgers, die nooit hebben ingegrepen voor een beter GAS BELEID. Incompetent beleid met zeer ernstige gevolgen, die zichtbaar zijn in Groningen en onze portemonnee.
 
En mede door de verkoop van onze nutsbedrijven aan buitenlandse energiereuzen met privatiseringen en marktwerkingen. Kijkt maar naar radar hoe dat nu voor Nederlandse burgers uitpakt.
 
M.v.g. Paul Quekel

DE BRIEF:
Hierbij een brief aan Wim Kok over ons aardgas uit 1996 als bewijs dat ik al heel lang bezig ben voor de gewone huis, tuin en keukenburger over het verkwanselen van ons aardgas. De brief van 13 november 1996 met de door ons aangevoerde punten, speciale aandacht voor punt 7 staat op http://www.sdnl.nl/voorspelling1996.htm en een groot succes was http://www.sdnl.nl/gerd-leers.htm dat ik bereikte samen met Gerd Leers en Joop Wijn.

Vervolg brief aan Wim Kok:
De weledele heer drs. W.Kok
Minister President

p/a Ministerie van Algemene Zaken
‘s-Gravenhage

Waalwijk, 16 december 1996
Heer Minister,

Naar aanleiding van een bericht in de Telegraaf hebben wij U een brief vol vragen gezonden, welke U hebt doorgezonden naar het Ministerie van Economische Zaken. Wij hebben het zeer op prijs gesteld dat U deze vragen hebt doorgeleid naar een specialistische afdeling van EZ, waarvan wij per heden antwoord ontvingen.

Wij zenden voor de goede orde dit antwoord aan U, omdat naar onze mening dit schrijven nog meer vragen opwerpt dan in de brief worden beantwoord.

Onze vraag is heel direct: wat vindt U nu zelf van zulk een antwoord ? Kunnen wij als ondernemers en burgers van Nederland, die voor het eigen aardgas steeds meer betalen, hierin nu echt een antwoord vinden ?

Door de export van ons aardgas naar verre streken in Europa loopt daar de prijs van energie op, alleen al vanwege de toegevoegde waarde van het transport. Onder verwijzing naar de hoge energiekosten in het buitenland, wordt t.o.v. de Nederlandse ingezetene beargumenteerd, dat de prijs omhoog moet. Dus het feit alleen dat wij schaars aardgas exporteren, doet ons meer betalen.

De mededeling dat men in Tsjechië meer betaalt dan in Nederland, lijkt ons volstrekt onjuist. Men behoeft alleen maar te weten dat het gemiddeld inkomen in Tsjechië nog geen 10.000 kronen (f 600) per maand is. Ergens zal toch het energiepakket ook moeten passen in dat huishoudbudget. Wij geloven dit argument niet.

Naar onze mening is het voorgestelde beleid alleen maar passend in de doelstellingen van de Gasunie, die met hun kennis en technologie zaken willen bedrijven in Europa. Maar naar onze mening is een veel beter beleid op lange termijn, om ons aardgas gewoon te laten zitten waar de natuur dit voor ons heeft gebracht, nml in de grond van Nederland.

Waarom zouden wij de Gasunie winst op korte termijn laten maken met onze schaarse grondstoffen, wanneer deze grondstoffen op lange termijn van bijzonder belang zijn voor onze nationale industrie en ingezetenen. Mochten concessieovereenkomsten hierbij in de weg staan, dan kunnen deze ook ten dienste van de toekomst worden veranderd.

Naar onze mening is het geformuleerde beleid in deze brief van EZ onaanvaardbaar, en wordt op wat oppervlakkige manier ‘beleid’ gepleegd met iets dat daarvoor niet door kan gaan.

Onze mening is, dat deze export moet worden afgestopt.

Het zou een goed idee zijn om eens een panel samen te stellen van deskundigen uit politiek en bedrijfsleven, om dit onderwerp eens grondig door te nemen.

Met hoogachting en de beste wensen voor 1997,

P.L.G. Quekel
P.W.Th. Ruigrok