Hoe corrupt is de Europese Unie?

In Brussel roepen ze heel wat over integriteit, eerlijkheid, transparantie. Het gebrek aan die karaktereigenschappen kan in een woord gevangen worden: corruptie. Om een beeld te krijgen van de doorsnee corruptheid van de Europese Unie is toetsing van lidstaten en aspirant lidstaten aan de corruptions perception index (CPI) een graadmeter.

EU-parlement/paleis Straatsburg. Afb: Pixabay, bew. Sta-Pal

Die CPI strekt zich uit over omkoperij, corrupte bestuurders die uit zijn op eigen gewin, gebrek aan transparante publieke geldstromen, onvermogen van overheden om corruptie in eigen rangen te neutraliseren/beperken, nepotisme bij de overheid, mazen in de wet die corruptie mogelijkheden stimuleren, ontbreken/gebrek aan wetgeving die overheidsfunctionarissen, bestuurders en politici verplichten om hun financiële situatie resp. vermoedelijke belangenverstrengeling openbaar te maken, gebrek aan wetgeving om klokkenluiders te beschermen, een overheid die zich intensief mengt in de publieke sector, gebrek aan transparante informatie over overheidsinspanningen resp. inspanningen in de publieke sector.

De Europese Unie telt op het moment van schrijven uit 27 lidstaten en onlangs heeft een handjevol aspirant lidstaten een stoeltje in de wachtkamer gekregen. De maximale score is 100 en de laagste score 0; er zijn 180 landen in de lijst opgenomen. De 27 lidstaten hadden in 2021 de volgende scores en namen de volgende plaatsen op de CPI ranglijst in:

LandScorePlaats
Denemarken881
Finland881
Zweden854
Nederland828
Luxemburg819 stijgend
Duitsland8010
Ierland7413 stijgend
Oostenrijk7413 dalend
Estland7413 dalend
België7318 dalend
Frankrijk7122 stijgend
Portugal6232 stijgend
Spanje6134 dalend
Litouwen6134 stijgend
   
Letland5936 stijgend
Slovenië5741 dalend
Polen5642
Italië5642 stijgend
Tsjechië5449
Malta5449 stijgend
Cyprus5352 dalend
Slowakije5256 stijgend
Griekenland4958 dalend
Kroatië4763
Roemenie4566 stijgend
Hongarije4373 dalend
Bulgarije4278 dalend
   
Albanië35110 dalend
Noord- Macedonië3987 stijgend
Montenegro4664 stijgend
Servië3896
Turkije3896 dalend
Moldavië36105 stijgend
Oekraïne32122 dalend

Uit de lijst blijkt dat 13 van de 27 landen onder de 60 norm (op school betekende dat voldoet amper aan de eis) bivakkeren, er in 9 landen een dalende tendens herkenbaar is en in 8 landen de CPI “stabiel” is gebleven. Nederland blijkt een van die acht te zijn. Geen enkel land beantwoordt aan de 100 punten norm en in iedere lidstaat van de EU is corruptie in de een of andere vorm herkenbaar. Van de lidstaten is Denemarken het minst en Bulgarije het meest corrupt.

De vraag die ook gesteld moet worden is of Nederland in 2022 gezien de streken van de regering Rutte nog wel een beroep mag en kan doen op de 2021 score en plaats. Wanneer de ontwikkelingen – kwaliteit bewindslieden en in het verlengde inbreuken op de Trias Politica beginselen, corona beleid, energietransitie, stikstofbeleid, immigratiebeleid, woningbouw en toewijzingsbeleid, landschap en milieu vervuiling, getreuzel financiële hulp aan Groningen en Drenthe (gaswinning schade) en Limburg (overstromingsschade), institutioneel racisme bij de Belastingdienst en de trage afhandeling van de Toeslagenaffaires, onderwijs problematiek, groeiende onveiligheid op straat, mankerende medische verzorging en groeiende medische kosten, groeiende overheid, niet-transparante subsidiestromen naar linkse actiegroeperingen en lobbyisten groepen en groeiende armoede grote delen Nederlandse bevolking  – getoetst worden aan de CPI criteria moet daar sterk aan getwijfeld worden en vertoont Nederland juist een dalende tendens in score en plaats. Niet iets om trots op te zijn.

Alle zeven aspirant staten hebben een intens corrupt karakter, behoren tot de onderkant van de CPI lijst. Het gros bevindt zich institutioneel in een opbouw fase die gezien de ontwikkeling van de landen die in de laatste tranches zijn opgenomen, in het komende decennia niet afgerond kan worden, maar wel veel geld gaat kosten. Uit de lijst blijkt dat de EU zijn eigen toelatingscriteria uit politieke machtsoverwegingen herhaaldelijk heeft lopen oprekken en bewust landen die niet aan de corruptie criteria voldeden heeft toegelaten. Dat blijkt ook uit de CPI scores en plaatsen van de aspirant lidstaten. Daarmee is de EU moreel gezien in de loop der jaren corrupter geworden met alle gevolgen van dien.

Van de daken roepen dat in Brussel integere, eerlijke en transparante politici en bestuurders het beste voor hebben met de Europese familie, is duidelijk een brug te ver. Personen als Timmermans en Von Der Leyen moeten zich met die vaststellingen voor ogen, heel wat bescheidener opstellen en zich niet zo opgeblazen in de media manifesteren.


Deel dit:

Post navigation

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maurits Campert
1 jaar geleden

Geeft niets als je zoals Rutte/Kaag c.s. gesteund door Nato/WEF solliciteert naar een Tsar Bomba van 50.000 TNT…is alles opgelost.

1 jaar geleden

Heer Brantz, corruptie tiert welig in Nederland. Groter en omvangrijker dan in Italie, alleen gebeurt het hier veel subtieler en achterbakser. Alleen gebeurt het hier veel subtieler en achterbakser.

VOORBEELD 1.
Geachte heer Knoops, ik hoop dat u en uw cliënt de heer Louwes gerechtigheid krijgen. Zie: http://www.youtube.com/watch?v=OhLzojqeGDc en krijgt nu ook de heer M. de Hond gelijk.

Deze vaak geconstateerde tunnelvisie is geen visie, het is een vooropgezet plan om Justitie en het OM te laten scoren. Nederland is zowel geestelijk, morel en financieel failliet. In augustus 2008 waren de heer Leo Dorrestijn en ik op bezoek in de Eerste Kamer, bij de heer Hans Hillen over woekerpolissen. Hij zei tegen ons: “Heren Dorrestijn en Quekel er is geen moraliteit en integriteit meer in Nederland en tot mijn scha en schande moet ik erkennen dat deze ook volledig weg zijn in de politiek”.

Afspraak n.a.v. van deze brief: http://www.sdnl.nl/quekel-hans-hillen.htm en hoe de heer Balkende reageerde kunt u lezen op http://www.sdnl.nl/quekel26.htm en ook ik zoek nog steeds gerechtigheid, wegens onterechte belasting aanslagen en woekerpolissen en alle desastreuze gevolgen daarna.

Met verdrietige groet, Paul Quekel

VOORBEELD 2.
Geachte heer Knoops e.a.

ONTVANGEN van de heer Rob Brockhus. Weer een voorvechter van echte gerechtigheid is ons ontvallen. De heer prof. dr. ir. A. van Putten heeft ook voor mij veel betekend en hij heeft mij geholpen met de Delta Lloyd zaak en de aangifte tegen deze oplichters en vele keren heeft mij met zijn kunde en kennis bijgestaan. Waarvoor mijn grote dank.

Zijn enorme visie en uitstekende rapporten over het vermaledijde Justitie en Rechtssysteem in Nederland, zal ik missen. Regelmatig ben ik met grote gastvrijheid in hun woning in Eindhoven ontvangen. Zijn warme hulp, kunde en kennis zal ik voor altijd missen. Condoleance voor allen die met zijn heengaan veel verdriet hebben.

M.v.g. Paul Quekel

TER INFO:
Dag allemaal. Ik stuur dit verricht van Nico van den Ham ook door naar alle fractievoorzitters om hen te informeren dat Prof. dr. Ir. A. van Putten is overleden. Hij was een van de eerlijkste en intelligentste vrijdenkers die door de media en politici consequent is genegeerd. Nico heeft de koppeling met het interview dat ik had met prof. dr. ir. A.F.P. van Putten op zijn website gezet.

Ik heb het grootste respect voor Anton van Putten en zijn vrouw die samen veel werk hebben verzet om zaken die beter kunnen in het land, met oplossingen en adviezen op weg te helpen. Daarom heb ik met en voor Anton van Putten een overzicht gemaakt met publicaties die hij openbaar wenste te hebben.

Zie: https://www.sdnl.nl/van-putten.htm en https://www.sdnl.nl/van-putten-2.htm en https://www.sdnl.nl/van-putten-antecedenten-wagemakers.htm en https://www.sdnl.nl/van-putten-gerechtshof.htm en https://www.sdnl.nl/van-putten-open-brief-hbo-fraude.htm.

Zoals iedereen weet bij de media, de overheid, in de politiek en bij bestuurlijke instanties, is dat gesjoemel in de rechtspraak, de politiek en het benoemingencircus altijd achter de dikke gordijnen van belangenverstrengelingen plaatsvindt .