Peiling

De peiling van het bureau van Maurice de Hond gaf dit weekeinde een forse verschuiving te zien en die was bepaald niet in het voordeel van de regeringscoalitie. Volgens De Hond lijkt de peiling een soort van ‘vooraankondiging’ van iets (veel) groters.

Het meest opvallend is de sterke opmars die de BoerBurgerBeweging momenteel maakt; de partij, met nu nog 1 zetel in de Tweede Kamer, is de afgelopen twee weken gestegen naar maar liefst 18 zetels in de peiling. De regeringscoalitie is inmiddels 40% van het electoraat kwijt, waarbij CDA en D66 de grootste verliezers zijn en op de helft van het aantal zetels zou uitkomen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Volgens De Hond speelt de discussie over de stikstofmaatregelen hier zeker een rol bij, maar is dat volgens hem niet de oorzaak, wél de aanleiding.

Peiling 26-2-2022. Afb: Peil.nl

Er zijn nog negen maanden te gaan naar de Provinciale Verkiezingen van waaruit de Eerste Kamer tot stand komt. Voor het zover is, zullen nog veel zaken op de agenda terecht kunnen komen die weer wat verbeteringen in de peilingen geven voor de coalitie, maar vooralsnog ziet het er naar uit dat de Provinciale Verkiezingen tot een forse politieke aardverschuiving zullen leiden. Dat is vorige keer gebeurd door het FvD, die daarop door zowel de heersende macht als de pers met de grond gelijk werd gemaakt.

Dat zal met partijleidster Van der Plas minder gauw gebeuren, omdat ze dichter bij de burger staat en aan politiek-correcte kletspraat totaal geen boodschap heeft. Klaver probeerde het in de Kamer nog met “dit is vergif”, wat duidelijk op de persoon was gespeeld (dat is Klaver eigen) omdat het aan argumenten ontbrak (ook dat is Klaver eigen). Dergelijke ‘hondenfluitjes’ laat Klaver wel vaker horen, als signaal om voor de grondtroepen van GroenLinks (antifa et. al.) de targets aan te stralen, die vervolgens te pas en te onpas worden belaagd. Dat overkwam dezelfde dag bijvoorbeeld Van Haga (BVNL) al, die in de Kamer de vloer aanveegde met het linkse milieu- en klimaatgezanik.

Dat de coalitiepartijen zich zorgen maken over deze peilingen is evident en allicht zullen ze kijken langs welke politieke weg daar iets tegenover gesteld kan worden. Voor het CDA is dat al zinloos. Deze partij heeft na een reeks van vuige spelletjes (lijsttrekkerverkiezing, functie elders voor Omtzigt, en merkwaardig investeringsgedrag van partijleider Hoekstra) de achterban definitief verloren. D66 blijkt ook een partij waar de leugen het te gemakkelijk wint van de waarheid en anders wel de ongebruikelijke seksuele escapades van partijbonzen. De CU lijkt er nog niet veel last van te hebben, maar het tij kan gauw keren in het voordeel van SGP, die toch veel degelijker blijkt. Blijft over de VVD. Waar Rutte nog veel links-liberale kiezers zal hebben verleid, is de partij met huidig fractieleider Hermans gedoemd om ver beneden de 20 zetels uit te komen.

In andere jaren werden de stokjes dan weer tijdelijk overgenomen door meer linkse partijen, maar dat zit er nu niet meer in. Onze bevolking snakt naar politici die zonder meel in de mond praten en zich verre van grillen (klimaat, gender, koloniale poespas, vermeend racisme) en prutswerk (toeslagenaffaire, Groningers, stikstof) houden. Daarom past links duidelijk niet in het profiel van de kiezers, die geleidelijk aan het effect van links beleid in hun buurten zien ontwikkelen.

Het ziet er voor de nieuwe partijen als BBB, JA21 en BVNL vooralsnog goed uit. Als Klaver (GL) of Ouwehand (PvdD) nog wat aanslagen weten te bewerkstelligen (hondenfluitjes), dan is de burger er wel klaar mee.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Koddebeier
1 jaar geleden

Het is te hopen dat er is eindelijk een frisse wind gaat waaien in de 1ste en tweede kamer, er hangt al veel te lang een lucht van rotting en ontbinding !!

Buskens
1 jaar geleden

Deze peiling laat wederom zien dat charisma belangrijk is voor een partijleider. Caroline van der Plas komt inderdaad goed over bij een groot deel van de bevolking in tegenstelling tot Thierry Baudet hetgeen ik erg jammer vind. Hij heeft dezelfde boodschap als zij maar komt op de een of andere manier niet over. Blijft op een treurige 5 zetels staan. Met een andere voorman of voorvrouw wellicht meer succes. Ik denk aan Raisa Blommenstein.

Charlef
1 jaar geleden
Antwoord aan  Buskens

Persoonlijk kan ik weinig charisma bij Van der Plas ontdekken. Misschien legt het feit dat het overgrote deel van de bevolking haar wel kan begrijpen als ze over een probleem spreekt, meer gewicht in de schaal.

1 jaar geleden

Leest u de politieke aardverschuiving die ons te wachten staat.

https://lnkd.in/ex86GrFF
Omdat ik van nabij de ellende en demonisering van Pim Fortuyn heb gezien, mede door Hans Smolders, zie http://www.lijstsmolders.nl waarschuwen wij met klem mevrouw C. van der Plas. Wanneer u groot wordt komen er gevaarlijke krachten los vanuit de zittende machten.

CITAAT uit eigen werk 6 mei 2002:
“Geachte heren en dames van de Lijst Pim Fortuyn,
Bij deze mijn 12 persoonlijke brieven aan de heer Pim Fortuyn. Met groot verdriet vraag ik u vooral de brief FORTUYN-008 te lezen van 11 februari 2002. Laat u nooit zijn gedachtegoed en zijn ideeën afpakken en blijf vooral standvastig in zijn leer gesteund door zijn columns en boeken.

Wees vooral alert op krachten die u nu proberen onderuit te halen. Maak niet de fout om met ruzies en eigenbelang zijn erfenis, welke in jullie handen is te verkwanselen. Pim had een missie, een missie voor ons, burgers van dit Land. Laat zijn dood niet voor niets zijn geweest.

Mijn vraag aan u is, praat eens met Paul Scheffer, want wat nu in beweging gezet is mogen wij niet meer laten stoppen. Niet door Kok, Melkert, Dijkstal, de Graaf, Rosenmöller en alle andere farizeeërs van het politiek establishment en bestuur. Ze zijn zelfs verbaasd, hoe jonge mensen exact kunnen uitleggen waarom zij op Pim Fortuyn gaan stemmen. Een grotere afgang is niet meer mogelijk voor deze regenten.
Met vriendelijke groet,
Van een intens verdrietig mens, Paul Quekel”. Einde citaat

Mevrouw C. van der Plas, ben voorzichtig, want er zal door de NPO, NOS en de praatjesprogramma’s een afbraak campagne starten, zeker om de boeren nu te demoniseren en u daarvoor verantwoordelijk te houden. Vergeten wordt zoals nagenoeg altijd OORZAAK en GEVOLG.

Maar bovenal let op uw collega’s van de de gevestigde orde, de ambtelijke, politieke en bestuurlijke macht. Alles zal door deze pluchezitters in het werk worden gesteld om uw ongeloofwaardig, ondeskundigheid voor te stellen als onbenulligheid (zoals Klaver al deed) met aantijgingen, welke u zich nu nog niet kunt bevroeden.

Men geeft de prachtige banen en het vorstelijk inkomen uit de Staatsruif niet graag op en wie daar een gevaar voor vormd wordt keihard aangepakt, http://www.sdnl.nl/pimpernel.htm even door scrollen.

Nederland democratisch? Leest u https://lnkd.in/eFTkTdW voor echte democratie voor de Nederlandse samenleving.

Leest u ook: https://lnkd.in/e98HUiVc en https://lnkd.in/eaNyuZgA