De zaak Depp vs. Heard

De jury heeft gesproken in een rechtszaak die in Virginia (VS) diende tussen filmacteur Johnny Depp en de minder bekende actrice Amber Heard. Beide echtelieden beschuldigden elkaar van grensoverschrijdend en gewelddadig gedrag en lange tijd zag het ernaar uit dat Heard, met referte aan diverse Metoo-zaken vrij gemakkelijk aan het langste eind zou trekken.

Dat bleek uiteindelijk bepaald niet het geval. Alle claims van Depp werden gehonoreerd en Heard had het nakijken.

Gedurende het proces knaagde de gehele goedverdienende Metoo gemeenschap zich de nagels van de vingers. Naarmate de zaak vorderde werd namelijk steeds duidelijker dat niet Depp, maar juist Heard zich schuldig had gemaakt aan geweld en uitlokking. Gedurende het huwelijk liet zij geen mogelijkheid onbenut om de gelauwerde acteur te kleineren, te beledigen en waar mogelijk fysiek te belagen. Zo werd een geluidsopname bekend uit 2015 – uitgegeven door Daily Mail – waarin ze ook toegaf Depp te hebben geslagen. Dat zij verschillende beelden met vermeende resultaten van haar eigen ‘mishandeling’ overlegde, waarvan vastgesteld kon worden dat het beeldbewerkingen betrof, was reden te veronderstellen dat Heard bezig was om, ingeval van scheiding, Depp flink uit te kleden in financieel opzicht. Gevoegd bij de overduidelijk geacteerde (en bar slecht) emoties, zakte Heard al snel door het ijs als ‘slachtoffer’ en vermoedelijk ook als acteur.

Screenshot Youtube

Depp moest eerder als gevolg van beschuldigingen door Heard zijn rol inleveren in de derde film uit de Fantastic Beasts-serie van Harry Potter-auteur J.K. Rowling. Aanleiding was de smaadzaak die Depp juist daarvoor verloor. De acteur had The Sun aangeklaagd omdat dat tabloid hem een vrouwenmishandelaar had genoemd in een artikel over de scheiding in 2018 van zijn vrouw Amber Heard. Zij beschuldigt hem toen al van mishandeling. De Britse rechter oordeelde dat het geweld van Depp tegen Heard grotendeels bewezen was en zei dat zij op verschillende momenten voor haar leven heeft gevreesd.

Twee jaar na hun scheiding schreef Heard in een opiniestuk in The Washington Post hoe ze slachtoffer was geworden van huiselijk geweld. Depps naam werd niet genoemd, maar de acteur betichtte haar van smaad en eiste 50 miljoen dollar van zijn ex. Heard accepteerde het niet dat ze voor leugenaar werd uitgemaakt en eiste vervolgens maar liefst 100 miljoen dollar van Depp.

Het oordeel van de jury valt financieel gezien nadelig uit voor Heard, zij moet Depp onderaan de streep 8,35 miljoen dollar betalen. Dat zal zij niet kunnen want de weinig succesvolle actrice lijkt op zwart zaad te zitten. In de echtscheidingszaak kreeg zij eerder miljoenen toebedeeld, waarvan zij beweerde die te zullen schenken aan enkele ‘goede doelen’. Gedurende de laatste rechtszaak bleek dat daar niets van terecht was gekomen en dat Heard het geld gemakkelijk allemaal zelf op kon. Wellicht meende zij dat het nu tijd werd de bankrekening weer wat op te fleuren met enkele Metoo miljoenen, maar daar heeft de jury nu dus korte metten mee gemaakt.

En dat is goed nieuws voor mensen die toch al vraagtekens bij vergelijkbare zaken stelden, omdat het er alle schijn van had dat dit niet anders om het lijf had dan gratis geld binnenharken. Zo tegen de tijd dat ook onbemiddelde zwervers worden aangeklaagd in Metoo zaken, in plaats van bemiddelde acteurs en andere succesvolle rijkaards, is er reden om dergelijke zaken serieus te nemen.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties