Tekort aan gas

Sinds president Poetin een decreet heeft ondertekend waarin staat dat het Russische buitenland vanaf 1 april in roebels moet betalen voor Russisch gas, trappen Westerse politici op de rem en is het scenario van een acuut tekort aan gas in Europa dichterbij gekomen, ook in Nederland.

In het Groningenveld zit nog ruim 450 miljard kuub gas volgens de NOS, en Nederland verbruikt zelf momenteel zo’n 40 miljard kuub gas per jaar. In principe heeft Nederland dus zelf nog voldoende gas en met de voorraad die nu bekend is, kunnen we nog zo’n tien jaar vooruit. De tijden dat Nederland een grote gasproducent en een grote gasexporteur was, zijn dus ruimschoots voorbij, al levert Nederland ook nog steeds gas aan België, Duitsland en Frankrijk.

Met de eindigheid van het Groningenveld wordt al rekening gehouden sinds de start van de gaswinning in 1962. Aanvankelijk wilde Den Haag het gas zo snel mogelijk verkopen, omdat het gezien werd als een overgangsbrandstof naar kernenergie. Er kwamen exportcontracten met Italië, België, Frankrijk en Duitsland. Om sommige bedrijfstakken te steunen, zoals de glastuinbouw, kregen zij het gas voor een lage prijs. Het Kabinet-Den Uyl stak het verdiende geld echter vooral in ´leuke dingen voor linkse mensen’ maar die ‘linkse mensen’ waren weer tegen kernenergie en werken in banen die geld opleveren, zodat we nu helemaal niets meer hebben: geen geld en geen kerncentrales. Wel hebben we nog veel gesubsidieerde bullshit-banen voor veel linkse mensen, van alles teveel eigenlijk.

Duits gas… Afb: Michael Hanke / Wikipedia

Het is overigens nooit de bedoeling geweest om al het gas uit de grond te halen. Bovendien zou het gasveld na 2020 ‘in decline’ gaan, dat wil zeggen natuurlijk uitgeput raken. Alle langjarige exportcontracten lopen alleen al daarom de komende jaren af. De Nederlandse overheid wist al veel langer (vanaf 1962 zelfs) dat de voorraad eindig zou zijn. Wie nu de jaarafrekening van de gasboer ontcijfert, komt overigens tot de conclusie dat de prijs grotendeels wordt bepaald door accijnzen en belasting bovenop die accijnzen, zoals BTW. De energiemarkt wordt al jaren verstoord door de hoofddader van de huidige crisis: de overheid zelf.

“Wij gaan niet betalen in roebels, want onderdeel van de sancties is geen zaken doen met Russische banken. Dat blijft zo”, zegt een woordvoerder namens minister Jetten voor Klimaat en Energie. “Marktpartijen kopen het gas in, dus is het allereerst aan hen. Maar wij zeggen als Nederland ook dat marktpartijen die gas kopen zich aan de sancties moeten houden. Dus dat betekent geen zaken doen in roebels.” Daarnaast staan er volgens de woordvoerder in de contracten ook valuta vastgesteld, “dus daar moet Rusland zich aan houden.” Wat de ferme woorden van de wat minder ferme Minister in de praktijk betekenen zal moeten worden afgewacht, maar doorgaans is het hemd natuurlijk nader dan de rok. Ingeval van een hongerklap immers, eten we zelfs de hond of de Minister zelf op.

Maar: als gladjanus Poetin nu zo’n vervelende vent is dat wij zelfs geen aardgas van die struikrover willen kopen, waarom importeren en verwerken we dan nog wel olie van de slavenhouders en religieuze moordenaars op het Arabische schiereiland? Daar weet Minister Jetten toch wel meer van? Misschien moeten de Duitsers weer gas gaan maken. Waren ze altijd al goed in.


Ton Nijhof. Foto: Sjef Prins / APA

Ton Nijhof (1956) is zelfstandig dwarsdenker, politiek voslagen incorrect en auteur van o.m. ‘De Afrekening – Kroniek van een getergd volk‘ en redacteur van ‘Tegen de Tribalisering – De terugkeer van de stammencultuur in de moderne wereld‘. Daarnaast publiceert hij regelmatig op diverse websites, in het bijzonder op DeNieuweZuil en Sta-Pal / OSL-StaVast.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

Dat de heer Dunki zo fatsoenlijk reageert betekent dat een beschaafd mens niet snel verbaal, als wel op schrift, tot denigrerende taal over gaat en zeker geen invectieven gebruikt om kracht bij te zetten om duidelijk te maken dat heden ten dage bestuurders , niet weten wat ze zeggen of schrijven . Dat Rob Jetten als minister slechts een « «  kleuterschool » » diploma nodig heeft om bij D-66 een ministerspost te kunnen bezetten . De verontwaardiging is groot wat Jetten er uit kraamt en een ondergang van Nederland door zulke minkukels een feit zal zijn . Maar…… eigenlijk zijn de kiezers zo ongelooflijk dom en ongeïnteresseerd in de politiek, waarvoor geen verklaring is . Wat ik wel wil zeggen, is dat het onderwijs decennia lang zo slecht is het vak Geschiedenis door de PvdA is afgeschaft . Geen geschiedenis, dan ook geen toekomst , dat is er aan de hand: het doet er dan niet toe wie er aan het roer staat van het Schip Nederland . Immers: wie niet weet wat «  deviatie of variatie betekent en ook de uurhoek van de zon niet kan berekenen, en ook niet weet wat een Noordelijke of Zuidelijke Declinatie van de zon is……… loopt onverbiddelijk op de klippen……. Ontbrekende kennis over wat men aan het doen is, is zelfvernietiging. Rob Jetten is een RAMP voor Nederland .

Ronald.Dunki
1 jaar geleden

Het jochie Jetten zegt dat ‘… marktpartijen die gas kopen zich aan de sancties moeten houden..’. En vervolgens: ‘…dus daar moet Rusland zich aan houden…”

Ook als Nederland Rusland de toegang tot hun Dollar- en Eurorekeningen in het SWIFT systeem ontzegt en, zonder enige rechtmatige titel, Russische reserves zo arbitrair in beslag neemt..?

Een einddiploma kleuterschool is wellicht voldoende voor de D66 fractie in de 2e Kamer, maar buiten die crèche moet je die kinderen toch beter in de gaten houden!