Toespraak Zelenski

De Oekraïense president Zelenski heeft vanmorgen de Leden van de Tweede Kamer toegesproken. Dat was opmerkelijk omdat deze eer is in het verleden slechts nadrukkelijk was voorbehouden aan een zeer select gezelschap wereldleiders.

Zo sprak Winston Churchill op 8 mei 1946 de Eerste en Tweede Kamer toe vanuit de Ridderzaal. Koning Hoessein van Jordanië (1997) en de Israëlische president Shimon Peres (2013) spraken de leden van beide Kamers toe in de vergaderzaal van de Eerste Kamer. Vanmorgen was het dus aan Zelenski om de Kamerleden toe te spreken. Het verschil met de eerdere toespraken door buitenlandse politici en de toespraak van Zelenski, is dat ditmaal de Tweede Kamerleden daadwerkelijk in hun Kamerzetels zaten terwijl dat bij vorige en vergelijkbare toespraken telkens elders plaatsvond.

FvD

Volgens het FvD is de nu verleende eer aan de Oekraïense president niet juist: ‘de geplande toespraak van Zelensky in de plenaire zaal van de Tweede Kamer vormt een resolute breuk met een democratische traditie van meer dan 170 jaar. Nooit eerder in de geschiedenis van onze democratie sprak een buitenlands staatshoofd in de Tweede Kamer’. Deze frase is niet zozeer onjuist (in de Tweede Kamer sprak inderdaad niet eerder een buitenlands staatshoofd) maar wel onzinnig; buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders spraken wel degelijk eerder de Leden van de Staten Generaal toe, echter niet fysiek in de Plenaire zaal. Overigens deed Zelenski dat ook niet; hij sprak vanuit een studio in Oekraïne de Nederlandse Parlementsleden en het Kabinet toe en die beelden werden ‘live’ in de Tweede Kamer getoond.

Toch onzuiver

Toch is het parlementair niet geheel zuiver om het Oekraïne-debat vooraf te laten gaan door een toespraak van de leider van één van de strijdende partijen. Het bleek ook klip en klaar dat Zelenski doel trof met zijn emotionele en wervende toespraak. Hierdoor konden de Kamerleden geen objectief debat voeren met elkaar, omdat iedereen vooraf was geïnjecteerd met eenzelfde, eenzijdige emotie. Het debat werd vervolgens enigszins ‘geprogrammeerd’ gevoerd – in het bijzonder de Parlementsleden van D66 bleken gevoelig te zijn geweest voor de emoties van Zelenski – en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Als de Kamerleden als ergens door beïnvloed zouden moeten zijn, dan moet de voorkeur nadrukkelijk naar de burgers van Nederland uit gaan.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joost
1 jaar geleden

Snap niet waarom de TweedeSlaapkamerleden Zelinsky niet begroet hebben met de Hitlergroet. Toch in deze de ultieme solidariteit nu zijn SS-troepen ingemaakt worden.

Cornelia
1 jaar geleden

Volgende week Poetin, met een toelichting waarom Nederland geen gas meer krijgt.
Na een week douchen met koud water mag de burger daarna zelf bepalen wie er gelijk heeft…

Boudica
1 jaar geleden
Antwoord aan  Cornelia

Vloeibaar gas vervangt russisch gas, de pijpleidingen liggen al sinds 2007 in Rotterdam-Maasvlakte. ‘Het warme water wordt duur betaald’.

Boudica
1 jaar geleden
Antwoord aan  Boudica

De energietransitie vindt hier ook plaats. Voor 2025 met de bouw van groene waterstoffabrieken door Shell. Zie kabinetsvisie waterstof.