EU en vrede

Volgens de voorstanders van de EU heeft diezelfde EU “al 70 jaar lang voor vrede gezorgd”. Met de onverwachte en ongepaste opmerking van Von der Leyen dat Oekraïne ‘één van ons is geworden en welkom in de EU’ komt aan die vredesbijdrage een abrupt einde.

Op 5 september 2014 werd in Minsk (Wit-Rusland) onder internationale druk, wegens oplopende spanningen en een oplaaiende gewapende strijd in de Oekraïense, aan Rusland grenzende regio Loehansk en Donetsk, een staakt-het-vuren afgesproken.(!) Die strijd was opgelaaid omdat de EU doende was een ‘Associatieovereenkomst met Oekraïne te sluiten. Die overeenkomst was  op 27 juni 2014 te Brussel tot stand gekomen en er moest alleen nog door de verschillende lidstaten goedkeuring aan worden verleend. In Nederland werd daartoe een referendum gehouden, waarin de bevolking zich uitsprak tegen zo’n overeenkomst, die op termijn de toetreding van Oekraïne tot de EU zou inhouden. In de twee weken na de ondertekening van het Minsk 1 akkoord, werd van beide kanten het staakt-het-vuren regelmatig geschonden. Een nieuw staakt-het-vuren, Minsk 2, kwam op 12 februari 2015 tot stand. Door de aanhoudende Russische steun aan de pro-Russische opstandelingen echter, was dat Minsk akkoord vrijwel niets meer waard. De EU kondigde daarop sancties af jegens Rusland.

Von der Leyen. Afb: wikimedia-commons – EU

Gedurende deze tijd, rond het begin van wat nu de Russisch-Oekraïense oorlog is geworden, was de EU al druk bezig om invloed te verwerven op aan Rusland grenzende landen. Daartegen is destijds al gewaarschuwd, namelijk dat dit verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben voor de relatie van Rusland met die buurlanden en de relatie tussen EU en Rusland. Onverminderd de tegenstem (ruim 61% stemde tegen) van de Nederlandse bevolking, koos het Nederlandse Parlement en de Regering ervoor het bij een ‘inlegvelletje’ te laten en goedkeuring aan het EU-voorstel te verlenen.

Het handelen van de EU en de verschillende lidstaten kortom, was strategisch gezien onjuist; dit had nooit mogen gebeuren. Dat neemt allemaal niet weg dat we het criminele gezelschap in het Kremlin, verzameld rond de lucratieve gasvoorraden van het land, niet zomaar vrij spel kunnen geven, laat staan dat we met de handen op de rug naar het schouwspel moeten gaan kijken. Maar dat de EU, en met name de uit ongekozen ambtenaren – het afvoerputje voor gesjeesde politici – bestaande Europese Commissie zich nu kennelijk bezighoudt met zeer onverstandige en geweld uitlokkende uitspraken, toont aan dat die club knettergek is geworden. En Von der Leyen is daarvan het boegbeeld.

Het lidmaatschap van de EU is geen oorlog en ook geen slachtoffers van oorlogsgeweld waard. De Unie, destijds opgericht als Kolen en Staal unie, was oorspronkelijk bedoeld om de aartsvijanden Duitsland en Frankrijk uit elkaar en aan het werk te houden. Met voldoende kolen en staal om er geen ruzie over te maken. Met dat in het achterhoofd zouden de lidstaten de EU ambtenaren op moeten dragen ofwel hun mond te houden, ofwel er aan bij te dragen dat de uitgebroken oorlog zo snel mogelijk stopt. Ook als het daarvoor nodig is voorlopig af te zien van Oekraïense deelname aan de EU, laat staan de NAVO.

De EU is niet opgericht om burgers in oorlogen te storten. Verdragen zoals die met Oekraïne, die tot oorlog leiden zijn voorbarig en zeer onverstandig. Er is niets mis mee om dat te erkennen.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans
2 jaren geleden

De vrees voor een boze Russische reactie of oorlog is geen argument om verdragen met Oekraïne te sluiten maar toegeven aan dreiging, agressie en chantage. Hier is er maar 1 schuldig en dat is die oorlogsmisdadiger Poetin. Oekraïne is een soeverein land dat z’n eigen toekomst moet kunnen bepalen. Maar net als Nederland zal Oekraïne op den duur niet beter af zijn met de bureaucratische dictatuur van de EU. De EU moet beperkt zijn tot een economische unie, geen politieke unie en zeker geen militaire unie!

Hans
2 jaren geleden
Antwoord aan  Hans

Correctie: “boze Russische reactie of oorlog is geen argument om GEEN verdragen met Oekraïne te sluiten”

koddebeier
2 jaren geleden

De EU sleept ons een oorlog in !!!

2 jaren geleden

Wie nu goed oplet, zal onverbiddelijk moeten constateren dat Ursula von der Leijen ongeschikt is op een positie te zitten dat boven haar kunnen en inzicht gaat. Als voorzitter van de Europese Commissie zijn haar woorden van grote betekenis voor de gemiddelde burger. Maar haar woorden zijn, na analyse, zo ongelooflijk dom in betekenis, ( de portee, de strekking van haar verbale inbreng) niet aansluit op de harde realiteit ter zake de internationale verhoudingen en de belangen die daaruit voortvloeien. De uiterst nette bewoordingen van de heer Nijhof, vooral de laatste zin van het artikel, spreekt boekdelen dat de juiste doelstellingen van de EU door de woorden van Von Der Leijen onderuit worden gehaald. Immers: de woorden van Von der Leijen zijn zo ongelooflijk stupide en vallen buiten de harde realiteit. Terzake de nog steeds niet geassimileerde moslims en de voortdurende vernedering van Rusland door bestuurders van de Europese Unie, door de gelijkheid van Rusland met Europa niet te willen promoten, er nu een duivelse tweespalt is ontstaan dat mogelijk voor nog meer spanning zorgt. We hebben dan inmiddels twee fronten. A: moslims zien Europa verzwakken en B: Rusland ziet Europa als een vijand, dat het in werkelijk niet is. Verder commentaar van mij is overbodig omdat de heer Nijhof de feiten al heeft genoemd. De consequenties van een uiterst inconsequent beleid van Rutte cs worden zichtbaar. Want: de EU staat te bekkentrekken nu de inval in Oekraïne een feit is en de wil van het volk wordt volledig genegeerd. De ratio is in de rubriek taboeïsering geplaatst. En dat is levens gevaarlijk. Nogmaals…… er is geen kennis bij politici inzake de geografisch-demografische realiteit.

Boudica
2 jaren geleden

De EU is toch de EU niet meer. Wordt nu aangestuurd door Davos WEF. Von der Leyen behoort toch tot Young Global Leaders met vele anderen in EU. De lidstaten zijn gewoon gekaapt.

koddebeier
2 jaren geleden

Laten oorlog of vrede afhangen van en stel ongekozen corrupte baantjes jagers ??
NEXIT NU !!!

J.W. Stuyver
2 jaren geleden

Uitstekend verwoord door de heer Nijhof!