De staat als vijand

Vrije en democratische landen kenmerken zich door spreiding van een wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht. Het toepassen van censuur door de wetgevende macht is een dikke streep door die spreiding en dus een aanval op de democratische samenleving. De staat is dan een vijand van het eigen volk geworden, door het recht op vrije meningsuitingen te beperken.

VodafoneZiggo, T-Mobile en KPN blokkeren vanaf vandaag de websites van RT (Russia Today) en Sputnik News. Dat bevestigen de internetproviders tegenover de NOS. Een week geleden kondigde de Europese Commissie aan dat de twee Russische staatsmedia in de gehele Europese Unie worden verboden. Wie via Google iets op de sites van RT of Sputnik wil zoeken, krijgt geen resultaten meer te zien. Hetzelfde geldt voor de zoekmachine van Microsoft onder de naam ‘Bing’.

EU-parlement/paleis Straatsburg. Afb: Pixabay, bew. Sta-Pal

Dat is een ingrijpende maatregel, verordonneerd door nota bene een ‘commissie’ waarop geen enkele burger in de EU heeft kunnen stemmen, laat staan dat deze groepering ‘leiders’ door de burgers zijn gelegitimeerd om als overheid op te treden. Nu wil het geval dat zowel RT als Sputnik doorgaans weinig objectiviteit aan de dag leggen en niet opvallen door onpartijdige verslaggeving. Een verbod op beide ‘nieuws’ mediums veroorzaakt niet dat we geen kennis meer kunnen nemen van ontwikkelingen in de wereld, maar daarmee is dit nog niet minder een vorm van censuur. Ook de Nederlandse verslaggeving is rijkelijk gekleurd door politieke invloed en is niet verboden. Als er al van overheden bezwaar bestaat tegen politiek sterk ingekleurd nieuws, dan zouden per heden alle kranten en publieke omroepen een verbod aan de broek moeten hebben.

Wanneer een overheid gaat bepalen van welke soorten ‘nieuws’ wij nog kennis mogen nemen, dan is er iets grondig mis. Dit laat zich vergelijken met de situatie in de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitse bezetter het bezit van radio’s verbood, zodat de burgers niet meer naar de radio-uitzendingen van de BBC konden luisteren. Evenals toen, zullen de burgers of krantenredacties (die toch willen weten wat Poetin zoal van propaganda over de Russen uitstort) hun toevlucht moeten nemen tot andere middelen, zoals VPN-verbindingen. Dat zal dan binnenkort ook wel weer verboden worden door één of andere illegale overheid.

Grondrechten

Het vorige Kabinet moest aftreden omdat uit de Parlementaire Enquête naar de Kinderopvangtoeslagen was gebleken dat de uitvoerende macht zich tegen de burgers had gekeerd en met illegale middelen probeerde om die burgers aan de bedelstaf te brengen. Inmiddels zit dezelfde club weer aan de overheidsknoppen te draaien en houdt zich met van alles bezig, vooral waar het de inperking van burgerrechten betreft. Minister Kuipers blijkt heimelijk in Brussel met ongekozen figuren te overleggen over een ‘coronapaspoort’, waartegen zich al eerder een meerderheid van de Tweede Kamer heeft gekeerd. Zo rollen wij van de ene in de andere ‘noodzakelijke maatregel’, nu kennelijk omdat we, zoals Minister Kaag zondagmorgen debiteerde (WNL) “in oorlog zijn”.

Dat is echter niet het geval; Rusland is in oorlog met Oekraïne. Weliswaar heeft het Europese gezelschap (dezelfden die nu van alles willen verbieden) flink de hand gehad in het ontstaan van die oorlog, maar dat maakt nog niet dat wij daar aan meedoen. Het is hier geen oorlog en dus kan die censuurmaatregel meteen weer van tafel, omdat dit tornt aan grondrechten van burgers.

De Tweede Kamer moet hier onmiddellijk mee aan het werk en wil men volgende week, bij de Gemeenteraadsverkiezingen nog wat stemmen overhouden, dan kunnen ze dat maar beter goed doen.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Boudica
1 jaar geleden

Misschien moeten de ouderwetse communicatie en informatiemiddelen weer van zolder gehaald worden zoals de radio, telegraaf en morse, rooksignalen of ‘illegale’ kranten en de tv-schotel. Kosten ook wat minder dan steeds duurder wordende abonnementen die Silicon Valley hebben gespekt en waar we nu helaas door worden geregeerd. Die ‘window of opportunity’ geeft ook te denken. Alhoewel het nu voor echte onafhankelijke verslaggevers ’the opportunity’ is om schatrijk en beroemd te worden en zich naar de grenzen met Rusland te spoeden om het ware nieuws aan de wereld over te brengen.

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Boudica
Buskens
1 jaar geleden

Beste meneer Nijhof, u hebt gelijk 100 procent. Maar geloof mij het merendeel van onze bevolking gaat gewoon weer vrolijk op de gevestigde politieke partijen stemmen want dat zijn ze zo gewend. Waarom? Omdat ze niet verder nadenken.

koddebeier
1 jaar geleden

Wederom gooit dit kabinet (de zetbaasje van Klaus Schwab) de democratie ten grabbel !!
STEM ZE WEG !!