Kerstcadeau en de carrière vluchteling

Met wat emotionele onderwerpen op de agenda zag je veel raadsleden in Enschede letterlijk naar het kerstreces strompelen. Niet ‘figuurlijk’, want dat is immers onmogelijk gemaakt doordat de aangejaagde corona ‘angst’ bij velen zijn tol heeft geëist en zich meester heeft gemaakt van de breinen door het raadswerk enkel nog in afzondering te doen. Waarschijnlijk zelfs daardoor in psychische nood lijken te verkeren.

Niet vreemd als je berekent hoeveel uur de laatste weken tegen een scherm moest worden gepraat. En dat met de bezuinigingen op zorg, die nu in het regeerakkoord staan (dat na 274 dagen keuvelen in elkaar is gezet) doet dan ook voor de komende maanden het ergste vrezen voor deze en gene.

De emotie zat voor een deel in de noodopvang zoals dat door de Nederlandse staat is opgedrongen. Voor Enschede op basis van een kaart van ver voor 2007. Toen immers was het deel waar nu de noodopvang plaats gaat vinden in het bezit van defensie. Na de overdracht is deze kaart ogenschijnlijk nooit aangepast al is alleen nog maar een klein deel in bezit van defensie. Te klein voor dat dit potentieel een toekomstig procedure stapelende noodopvang bewoners is.

En dit omdat een verplaatsing van deze radar in 2007 al erg duur was –indicatief toen zo’n twee miljoen euro– en het nadeel dat vliegtuigen er dan onderdoor kunnen vliegen. Toen bleek dat de historische kaarten in de bureaulade van Ankie Broekers-Knol toch niet meer zo actueel waren – en ze nu weer met aanpassen te laat was – was annexeren van het grondgebied de oplossing van de staat. Wel opgemerkt hierbij is dat sluiting van de luchthaven wat ons betreft geen optie is. En het is te hopen dat defensie de radarpost blijft handhaven. Dat is immers nog steeds een zaak van nationaal belang dat onze bewoners extra bewaking krijgen zolang er nog zoveel dreiging is. Wij blijven, zoals gezegd, voor de mensen kiezen en tegen mensensmokkel.

Want waar de formatie poppenkast door gaat, zullen ze zich tijdens het kerstreces bij de lokale afdelingen van D66, VVD, de CU wel krabben waar het ze niet jeukt. Ooit was D66 een links-liberale partij van vrijdenkers. Inmiddels wordt de partij echter gedomineerd door types die bij de minste of geringste afwijkende mening van zelfstandig denkende collega’s, burgers of media beginnen te steigeren van ergernis en woede.

Waar de landelijke D66 bij de NPO kan doen en laten wat zij wil, is er in Enschede gelukkig nog wel sprake van onafhankelijke media. En dat zit de lokalen niet lekker. Daarom zagen ze zich – ook op wat nog komen gaat – doordat de andere coalitie en collegeleiders uitblinken in het ‘kijken naar’, ‘onderzoek naar’, ‘we hebben in het verleden’, ‘we hebben in een debat gezegd dat’ de kans schoon. Het lokale barbertje moest en zou hangen!

En of het nu de blinde haat was, of de eindejaarsvermoeidheid. Het door D66 geprogrammeerde NEE bij de coalitie ‘partners’ zat er goed in. Niets inhoudelijks gewoon – zoals aangeleerd in de partijleer, gebazel en niet bewegen. Geen empathie maar enkel het uitvoeren van een bevel. Toen echter bij de stemming bleek dat de volgorde iets was gewijzigd, was er verwarring. De beste lokale omroep van Nederland, maar vooral ook ondanks de politieke druk, nog steeds onafhankelijke journalistiek leverende lokale omroep kreeg door het verkeerde stemmen een extra groot kerstcadeau.

En ‘kerst’ in het bijzonder, het was ook de dag dat ondergetekende persoonlijk ‘chauffeur’ mocht zijn van Pepijn van Houwelingen die op dezelfde dag te gast was in de studio van 1Twente. In het interview dat plaatsvond met Pepijn gaf hij onder meer aan dat de Enschedese pijler, aantrekken en vasthouden van talent toch ‘deels’ werkt. Pepijn gaf aan dat hij op enig moment terug zou keren naar de stad van zijn geboorte Enschede.

Het vasthouden lukt dus. Als tegen die tijd onze motie ‘Spoedzoekers zijn langer dan één jaar aantoonbaar woonachtig in Enschede’ is aangenomen, dan is de huisvesting snel geregeld. En kan ik indien nodig wederom – persoonlijk – de carrière-vluchteling vervoeren van station naar zijn eigen thuis.

#WijStaanVoor! Alle mensen die loyaal zijn aan onze normen, waarden en tradities #GR2022

Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Enschede is het waard!

*****

Erwin Versteeg

Erwin Versteeg is zelfstandig ondernemer, raadslid in de Gemeente Enschede en sinds maart 2018 en voorzitter van ‘Verbindend Enschede’. De columns die hij schrijft, zijn op persoonlijke titel en bedoeld om een discussie op gang te brengen. Onderwerpen in de columns zijn lokaal, landelijke, geopolitiek of maatschappelijk, en daarmee lokaal en/of landelijk mogelijk geen onderdeel van ons (politiek) verkiezingsprogramma.

.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties