Corona-maatregelen: compleet achterhaald

De Amerikaanse hoogleraar Jose-Luis Jimenez uit harde kritiek op het Nederlandse coronabeleid. Dat in Nederland handen wassen een basismaatregel is, bewijst dat de overheid een ‘volledig achterhaald begrip’ heeft over de overdracht van corona, stelt hij. 

Jimenez heeft zich gespecialiseerd op het gebied van aerosolen en is een pleitbezorger van schone lucht om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Vorig jaar november waarschuwde hij al: zelfs al draagt iedereen een mondkapje en houdt iedereen anderhalve meter afstand, dan nóg raken mensen in gesloten ruimtes besmet met corona. ‘Breek desnoods de vensters uit, maar ventileer’, is zijn boodschap. De huidige communicatie vanuit de overheid omtrent coronamaatregelen, is daarom ‘nutteloos’ en een ‘verspilling’ van aandacht van het publiek. “Intussen laten we de belangrijkste controlemaatregelen links liggen en passen we die niet toe.”

Terwijl de hele wereld, inclusief non-viroloog (!) Maurice de Hond, allang op de hoogte is van het feit dat corona zich vooral via aerosolen verspreidt, komt de overheid (RIVM) nog niet veel verder dan ‘handenwassen’ en ’thuisblijven’. Veldepidemioloog en microbioloog Amrish Baidjoe is het grotendeels met de kritiek van de Amerikaanse hoogleraar eens.  “Als ventilatie niet op 1 staat, als je het niet consistent noemt, dan weten mensen ook niet dat het belangrijk is en wat het betekent. Een raampje openzetten? De boodschap zou moeten zijn dat je moet voorkomen dat je elkaars lucht inademt. Dat kun je in sommige gevallen ook met mondneusmaskers bereiken. Nu ‘hangt ventilatie er een beetje bij’, zegt Baidjoe. “Maar er gebeurt verder niks mee. Mondneusmaskers, daar horen we zeer weinig over qua goed gebruik, terwijl we weten dat ze wel een rol spelen in het tegenhouden van het virus, zeker in drukke ruimtes.”

Dat een minister als Hugo de Jonge er niet in slaagt om zijn Ministerie vol in te laten zetten op de laatste inzichten uit het (internationale) wetenschappelijke veld, toont aan dat hij niet meer opgewassen is tegen de situatie. Maar ook dat anderen dan deze minister, de lakens uitdelen op dit dossier, e.e.a. afgedekt en voorzien van een alibi door het RIVM en OMT. Het inzetten van acteurs als zogenaamde ‘influencers’ bij de staatsomroep (zoals OP1, etc) duidt erop dat de overheid het coronavirus vooral gebruikt voor andere doelen dan de volksgezondheid.

De Tweede Kamer behoort zich dit hardop af te vragen in de Kamer en het geschutter moet tenminste onderzocht worden in een Parlementaire Enquête. Daarbij mag in het bijzonder de wet ‘Tijdelijke maatregelen COVID-19’ (de Machtigingswet) niet ontbreken; indien blijkt dat deze wet op oneigenlijke wijze (door informatie achter te houden voor de Kamer) door het Parlement is gejast, dan krijgt Van Houwelingen (FvD) gelijk. Als een heersende macht zijn positie misbruikt om wetten van toepassing te laten verklaren die hen in staat stelt de democratie uit te hollen, dan kan dit niet beoordeeld worden aan de hand van wetten die zijzelf hebben uitgevaardigd.

Dan komt er wel degelijk een tribunaal, alla het Joegoslavië en Rwanda tribunaal.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties