Afscheid Merkel

Bondskanselier Merkel heeft afscheid genomen van de Duitse politiek. Gisteravond was een stukje van het afscheid te zien; mijn vrouw kijkt nog ouderwetse televisie, ik ben al afgehaakt bij de dagelijkse staatspropaganda.

Aanvankelijk dacht ik dat het een ingekleurde film was van Leni Riefenstahl. Stampende laarzen, uniformen, moffenhelmen, fakkels, trompetten, vlaggen en – desondanks – serieus kijkende acteurs in de rol van bewonderaars. Deze schertsvertoning werd dan wel gebracht als een ‘eerbetoon’ aan de scheidende Frau Bundeskanzlerin, maar zou niet hebben misstaan in de dertiger jaren. Kennelijk zijn we daar op de één of andere manier weer beland. Na Oostenrijk overweegt nu ook Duitsland verplichte vaccinaties (en Oostenrijkse import loopt altijd verkeerd af in Duitsland), een verplicht corona-Ausweiss en maken zij zich druk omtrent de invoering van een Europees spoorwegnetwerk: ik ken slechtere motieven voor Joden en andere vredelievende mensen om de koffers maar vast te pakken.

Bij haar afscheid waarschuwde de Duitse kanselier Merkel voor afbrokkelend vertrouwen in wetenschappers, tijdens de coronapandemie: “De laatste twee jaar toonden hoe belangrijk en fragiel het vertrouwen in de wetenschap is”, zei de scheidende regeringsleidster. Dat klopt als een zwerende vinger. De wetenschap, die nu strak aan de leiband loopt van politieke potentaten die met geen verkiezing meer uit de macht zijn te ontzetten, schikt zich semi-vrijwillig in het lot van alibiverstrekkers op straffe van excommunicatie. Kijk naar de klimaathoax, kijk naar de coronamaatregelen, et cetera, enzovoort. Wie verkondigt wat de heersende politiek wil kan een flink salaris verdienen en anders kun je als wetenschapper hartstikke doodvallen. Maar de zwijgende meerderheid van de burgers heeft allang geen vertrouwen meer in zogenaamd onafhankelijke wetenschappers, die meestal grote financiële belangen bij hun ‘wetenschappelijke’ uitspraken blijken te hebben.

In haar korte toespraak wees Merkel ook op het ‘gevaar’ van samenzweringstheorieën en volksophitsing: “De democratie moet sterk optreden als haat en geweld doorslaggevend worden.” Ja, dat is allemaal mooi, maar als je nu net zelf met leeftijdspensioen gaat, terwijl je zelf maar liefst 16 jaar aan de macht bent geweest, dan kan er onmogelijk sprake zijn van een democratie. Gewone mensen die allang niet meer in staat blijken te zijn om bij de stembus een ander beleid met andere politici te veroorzaken, die gaan zich tegen de regering keren. Voor hen blijft uiteindelijk niets anders over dan gewelddadig verzet. Dat is er nu weliswaar nog niet, maar dat gaat komen. Zeker nu Merkel pas het veld heeft geruimd, nadat ze zeker wist dat haar opvolger gestaag verder zou bouwen aan de dystopie.

Duitsland was met Merkel al niet best af en met haar opvolger Scholz (SPD) zal het zeker niet beter worden voor de gemiddelde Duitser. Heel Europa werd al opgezadeld met de ‘Wir schaffen das’ doctrine, die niet meer inhield dan “ik ben een goed en barmhartig mens en dat gaan jullie betalen: allemaal”. Alsof je een armlastig autohandelaar van zijn schroot afhelpt en het vervolgens bij de buren in de tuin sodemietert, met de vraag of ze even de buidel willen opentrekken om in de kosten tegemoet te komen.

Mens: ga alsjeblieft koken en neem die Riefenstahl-parade alsjeblieft mee; het doet zeer aan de ogen.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mgjb
2 jaren geleden

Ik meen dat Churchill ooit eens gezegd heeft:’the germans are perfect, they make no mistakes, except the biggest’.

Dat is dus nog niet veranderd na ‘Wir schaffen das’ de ‘Atomausstieg’ en het verkwanselen van de harde DM.
Daar gaat heel europa voor boeten. Met dank aan Mutti.