Ruim een jaar geleden werden de Abraham akkoorden gesloten. We schreven toen al dat deze akkoorden uniek en historisch waren. 

Dat werd echter toen – en nog steeds – door veel commentatoren niet erkend. Sommige commentatoren vonden de akkoorden niet bijzonder omdat de Amerikaanse president Trump deze zou hebben afgedwongen. Ook zou het slechts om een gemeenschappelijk front tegen Iran gaan. Deze commentatoren zagen over het hoofd hoe het Midden-Oosten werkelijk aan het veranderen is en dat de Abraham akkoorden daarom geen sluitstuk waren, maar het begin van iets nieuws. Iets waar veel hoop uit voortvloeit.

Hoe revolutionair die veranderingen zijn, laten de onderstaande voorbeelden van de laatste maanden zien. Stuk voor stuk waren deze ontwikkelingen twee jaar geleden nog totaal ondenkbaar. Als iemand toen ook maar één van deze dingen voorspeld zou hebben, was hij voor gek verklaard.

 1. Deze maand bracht de Israëlische premier Naftali Bennett een officieel staatsbezoek aan de Arabische golfstaat Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Hij werd ontvangen door een erewacht (foto) en had gesprekken met de kroonprins (de feitelijke heerser) en de minister van Buitenlandse Zaken.
 2. Israël sloot afgelopen november een defensie pact met Marokko.
 3. Libië toont interesse om ook banden met Israël aan te gaan.
 4. Er is een akkoord tussen bedrijven om olie uit de Verenigde Arabische Emiraten via een pijplijn door Israël te transporteren richting de Europese markt.
 5. Op de jaarlijkse luchtmacht tentoonstelling in Dubai (VAE) afgelopen november toonden verscheidene Israëlische bedrijven hun gevechtssystemen. Het Israëlische militaire technologiebedrijf Elbit richt in Dubai een dochteronderneming op, die zal samenwerken met de strijdkrachten van de VAE.
 6. Ook nam Israël deel aan de Expo in Dubai. De Palestijnen waren daar zo woedend over, dat zij eerst aankondigden dan niet deel te zullen nemen. Daar kwamen zij later op terug. De BDS-beweging besloot overigens om de Expo wel te boycotten. Een boeiende ontwikkeling: als de BDS-beweging besluit om ook Arabieren te boycotten die normale betrekkingen met Israël hebben, krijgen ze het vast nog erg druk.
 7. Ook in november werd er een overeenkomst gesloten tussen Jordanië en Israël met het oog op vergroening, gesponsord door de VAE. Het voorziet in de bouw van een zonne-energie complex in Jordanië, dat ook elektriciteit zal leveren aan Israël. Israël bouwt in ruil een ontziltingsfabriek, die ook water zal leveren aan Jordanië. De Israëlische minister Elharrar noemde het de belangrijkste overeenkomst met Jordanië sinds het vredesverdrag van 1994.
 8. Bij de Miss Universe verkiezingen in Israël deze maand waren deelneemsters uit Marokko en Bahrein aanwezig. Zij werden door hun landen afgevaardigd en gaven bovendien niet toe aan druk op de sociale media om niet te gaan.
 9. De gezaghebbende Saoedische krant ‘Arab News’ heeft de Israëliër Edy Cohen uitgeroepen tot de op een na belangrijkste politieke commentator van het Midden-Oosten. Edy Cohen geeft zijn commentaren ook in het Arabisch, dat hij vloeiend spreekt omdat hij is geboren in Libanon. Hij werkt bij het Begin Sadat Centrum voor Strategische Studies van de Bar Ilan Universiteit in Ramat Gan.
  NB Edy Cohen is niet bepaald pro-Palestijns. Zo schreef hij een boek over de bagatellisering van de Holocaust door de huidige Palestijnse president Mahmoed Abbas. Afgelopen januari jl. publiceerde hij ook een boek over de betrokkenheid van de eerste Palestijnse leider – grootmoefti Al-Hoesseini – bij de Holocaust en zijn oorlog tegen de Joden in de Arabische landen.
 10. Er was dit jaar een nieuw Chanoeka wonder: honderden Joden vierden Chanoeka bij een grote menora, die opgesteld stond voor de Burj Khalifah in Dubai (VAE), het hoogste gebouw van de wereld.

Het bewijst dat de Arabische solidariteit met de Palestijnse broeders grote scheuren vertoont. Men heeft genoeg van de Palestijnse financiële bodemloze put, hun verheerlijking van terreur en hun slachtofferrol.

Hopelijk beweegt dit de Palestijnen zelf tot een realistischer houdingwaaronder het accepteren van het bestaan van Israël, net als bovenstaande Arabische landen hebben gedaan.
Dan wordt vrede mogelijk.

Afb: Likoed-Nederland

Eindejaars-verzoek aan u

Zoekt u nog een goede bestemming om in 2021 een (fiscaal aftrekbare) gift te doen?

Geef dan op NL10INGB0004356789 t.n.v. Likoed Nederland.

Bij voorbaat dank voor uw steun.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties