Of het was vanwege een enquête door de Twentsche Courant Tubantia of om het ‘buitengesloten’ worden door de zittende macht in de Enschedese politiek. Het maakt in wezen niet uit. Als Groep Versteeg zit ondergetekende er voor wat betreft beide midden in.
Als andersdenkende partij en daarmee uitdager van de zittende macht kunnen we er de komende week, tijdens de – als Groep Versteeg – laatste algemene beschouwingen, weer heerlijk tegenaan. Representanten van de zittende macht raken al van slag als wij gebruikmaken van een gedicht. De algemene beschouwing bij de begroting en de zomernota -waar dan het jaarverslag in wordt betrokken- zijn in die zin een van de weinige hoogtepunten. Heerlijk losgaan en toch constructief blijven. Ondanks dat moties en amendementen ingediend zijn door ons – door voornamelijk college en coalitie – niet worden beoordeeld op inhoud maar puur op indiener.
En natuurlijk, van de een kun je wat meer hebben dan van de ander. Zo werkt het nu eenmaal bij de mens. Wat mij binnen de politiek echter meer en meer opvalt, er zijn er verdacht veel die ogenschijnlijk lijden aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Ik vraag me dan ook af, wordt deze partij politiek correct geselecteerd. En is de partij-indoctrinatie die ervoor zorgt dat deze narcistische persoonlijkheidsstoornis in werkelijkheid de basis is tot het creëren van machthongerige, empathieloze individuen.
Want wie wel eens kijkt naar debatten in de politiek en niet naar de ‘drang om te scoren’ praatprogramma’s als Jinek of Op1. Praatprogramma’s waar politieke imago’s opgebouwd of juist afgebroken worden. Praatprogramma’s waar de spindoctors van populaire politici onderdeel uit lijken te maken van de redactie. Praatprogramma’s ook waar bovendien de politieke ideeën en ideologieën van de omroepen een belangrijker rol hebben dan vaak wordt aangenomen.
Wie herinnert zich bijvoorbeeld niet de haatclown Martijn Koning die ‘grappen’ mocht maken over Thierry Baudet? Grappen die vele stappen verder gingen dan de wijze waarop Pim Fortuyn twintig jaar geleden werd behandeld . Dat is precies wat ik niet bedoel; liever de echt op inhoud gebaseerde debatten van kanaal 81 (KPN) tussen de politieke professionals.
In alle oprechtheid vraag ik me dan ook af waarop een politieke partij selecteert en een kandidatenlijst vaststelt. En of de ‘politieke partij’ correct geselecteerden wellicht tijdens hun opleiding worden opgegeild door ze voor te houden dat er een grote kans is om in de partijlijn carrière te maken. Dat daarmee de basis wordt gelegd waardoor het uiteindelijk machtsdronken partij ideologen worden in plaats van de gekozen volksvertegenwoordiger die ze in eerste instantie wilden worden.
En al ben ik weg bij de partij waarmee ik de eerste stappen in de politiek mocht zetten. In die ‘politieke’ scholing en selectie ging het er soms spijkerhard aan toe. Maar eerlijk is eerlijk en ere wie ere toekomt. Ik ga deze wijze van selectie en opleiding steeds meer waarderen. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022 zitten dan ook absoluut leermomenten uit die periode.
In die zin heeft het me ook geholpen om stand te houden. Want wat heb ik allemaal over me heen gekregen in de afgelopen bijna 4 jaar. Zelfs valse honden lusten er op bepaalde momenten waarschijnlijk geen brood van. Heb me dan ook vaak afgevraagd, zijn jullie werkelijk je roots vergeten. En aan lezers van deze column die zich aangesproken voelen vraag ik dan ook: wie heeft jullie uitgescheten?
Kijk echter vooral naar de bekendere voorbeelden. Een Hugo de Jonge die weigert in gesprek te gaan met andersdenkenden. Hoe hij – een ongekozen bestuurder – de met 243323 stemmen gekozen volksvertegenwoordiger de rug toekeert. Hoe deze machtsdronken schoolleraar ons – het volk – toespreekt.
Hoe de ongekozen burgemeester – papa Bruls zoals hij zich noemt – van Nijmegen liever vandaag dan morgen van werknemers een coronapas eist. Bruls die acteert als een ouderwetse Stazi door op basis van camerabeelden politieke bijeenkomsten van tegenstanders vroegtijdig wil beëindigen. De laatste maal dat deze partijfrikadel hard heeft gelopen was toen hij de aangifte tegen een gekozen volksvertegenwoorder regelde.
Hoe ‘Wormke’ Hoekstra zijn oude kompaan Pieter Omtzigt beschuldigt achter de ‘sloop Rutte’ campagne te zitten maar als tandem Hoekstra / Rutte onze pensioenen te grabbel heeft gegooid aan de EU / ECB. De pensioenen daarmee niet alleen zijn uitgehold maar door tekenen van deze afspraken de basis heeft gelegd om de meerwaarde van huizenbezit -vaak ook een pensioen potje- te laten annexeren door de EU / ECB.
Als ik echter kijk naar de coalitiesamenstelling na de afgelopen drie verkiezingen in Enschede, dan zullen de coalitieonderhandelingen voor de komende verkiezingen al zijn gestart op de dag na de verkiezingen in 2018. Dit nadat deze partijen voor de bühne tijdens de campagne de quasi verschillen wat hadden bediscussieerd. Echte verandering ontstaat echter van onderaf. Meer en meer mensen zijn de gesloten top-down politiek van de zittende macht dan ook meer dan zat.
De landelijke ‘elite’ partijen hebben te veel ‘machtspolitiek’ bedreven ten koste van de kwaliteit van de lokale politiek. Het landelijk afsplitsen zet door en ten opzichte van 2018 zijn in bijna de helft van de gemeenteraden (45,6 procent) de afgelopen 43 maand één of meer raadsleden vertrokken bij hun oorspronkelijke partij om een eigen fractie te beginnen of beroofd van hun lokaal politieke idealen en besloten helemaal te stoppen.
Als voornaamste redenen wordt aangegeven, verschil van inzicht, botsende karakters en inhoudelijk: een raadslid kan zich niet langer verenigen met een standpunt dat de rest van de fractie – die mogelijk netjes aan de landelijke leiband loopt – inneemt. En dat in tijden van dualisme!
Een andere valkuil die er daarbij – als het een ledenpartij betreft – ook is; het partijlidmaatschap. Bij veel landelijke partijen wordt als eerste (online) selectie de vraag gesteld, ben je lid of wil je lid worden. Maar let wel, dit gaat ook ten koste van de kwaliteit van de landelijke ‘elite’ partijen.
Door dit te doen wordt de spoeling echter zeer dun. Slechts 2% van de Nederlandse bevolking is namelijk lid van een politieke partij of wil überhaupt lid worden. Dus als je binnen deze kweekvijver je talent wilt scouten wordt de spoeling wel heel dun. Laat je door het ‘toetredingsmodel en financieringsmodel’ lidmaatschap wel heel veel talent op links, rechts en midden liggen.
Werden lokale partijen vaak opgericht omdat mensen vinden dat de landelijke partijen niet voldoende functioneren in hun gemeente en niet genoeg inzetten op wat er leeft bij de mensen en juist lokale politieke partijen dichterbij de inwoners (kunnen) staan. Inmiddels zijn die er, zodat lokale partijen een lokale naam hebben en ook ‘powered by’, ‘bondgenoten’ en ‘supported by’ constructies.
En juist daarom zijn wij Verbindend Enschede en doen wij selectie en opleiding op onze eigen wijze. Een bottom-up benadering met kandidaten die verschillen maar juist hetzelfde denken over ‘soevereiniteit’ en ‘identiteit’, ook lokaal. Maar waar verder dualisme als ‘hardheidsclausule’ een vereiste is en zou er ruimte moeten zijn voor lokale ‘bondgenootschappen’. Als je immers altijd hetzelfde doet, moet je geen ander antwoord verwachten.
*****
#WijStaanVoor! #GR2022
Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Enschede is het waard!
Erwin Versteeg is zelfstandig ondernemer, raadslid in de Gemeente Enschede en sinds maart 2018 en voorzitter van ‘Verbindend Enschede’. De columns die hij schrijft, zijn op persoonlijke titel en bedoeld om een discussie op gang te brengen. Onderwerpen in de columns zijn lokaal, landelijke, geopolitiek of maatschappelijk, en daarmee lokaal en/of landelijk mogelijk geen onderdeel van ons (politiek) verkiezingsprogramma.
.